tromaktiko: "Διαμάχη Γερμανίας - ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα"

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

"Διαμάχη Γερμανίας - ΔΝΤ με φόντο την Ελλάδα"



Όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη από τη Γερμανία, αναφορικά...
με τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας, κάτι το οποίο δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ενώ οδηγεί και σε μεγάλες καθυστερήσεις στην επίλυση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα με τίτλο: "Η διαμάχη Γερμανίας- ΔΝΤ καθυστερεί τη συμφωνία για την Ελλάδα", αναφέρεται ότι οι δύο βασικοί δημόσιοι πιστωτές της Ελλάδας έχουν ριζικά διαφορετική προσέγγιση για το πώς θα μειωθεί το ελληνικό χρέος και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που καθυστερεί η ανακοίνωση της συμφωνίας της Αθήνας με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" των ομολόγων (PSI), η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγες ώρες. Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, το ΔΝΤ υποστηρίζει με δυνατή φωνή ότι η απομείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους των 200 δισ. ευρώ που έχουν οι ιδιώτες πιστωτές δεν επαρκεί για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως είναι ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί. Το Ταμείο θεωρεί ότι για να είναι αξιόπιστη η συμφωνία θα χρειασθούν θυσίες και από τους δημόσιους πιστωτές στην Ευρώπη- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τις χώρες της Ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία εμμένει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άλλη συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών (Official Sector Involvement ή OPI) και δεν θέλει να καλυφθεί το αυξανόμενο κενό στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος με πρόσθετα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την WSJ, η Γερμανία θέλει να γίνουν μεγαλύτερες περικοπές στον ελληνικό προϋπολογισμό, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, καθώς το κοινοβούλιό της αντιμετωπίζει με εκνευρισμό τα δάνεια προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι περαιτέρω δρακόντιες περικοπές στον προϋπολογισμό της Ελλάδας δεν είναι εφικτές και το πιθανότερο είναι να οδηγήσουν το οικονομικό πρόγραμμα να αποκλίνει περαιτέρω από τους στόχους του. Το ΔΝΤ μετατοπίζει το επίκεντρο της προσέγγισής του από τη δημοσιονομική προσαρμογή προς τη διασφάλιση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας της Ελλάδας.
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!