tromaktiko: Ιταλία: Παζάρια με το ΔΝΤ για να βγει απο την αυξημένη επιτήρηση

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ιταλία: Παζάρια με το ΔΝΤ για να βγει απο την αυξημένη επιτήρηση



Η κυβέρνηση της χώρας, η οικονομία της οποίας είναι τρίτη μεγαλύτερη της ευρωζώνης, είχε αναγκαστεί να ζητήσει την αποστολή...
μιας ομάδας του ΔΝΤ για να καθησυχάσει τους επενδυτές και τις κυβερνήσεις της ΕΕ καθώς τα κόστη δανεισμού της ανέβαιναν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα.

Η νέα τεχνοκρατική κυβέρνηση υπό τον οικονομολόγο και πρώην Επίτροπο της ΕΕ Μάριο Μόντι εμφανίζεται να ηρεμεί τις ανησυχίες σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ρώμης στην τόνωση της ανάπτυξης και την περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών.

"Η Ιταλία και το ΔΝΤ συζητούν σε διμερές επίπεδο σχετικά με την δυνατότητα τροποποίησης της αρχικής εντολής της επαυξημένης επιτήρησης και το ότι η δημοσιονομική επιτήρηση θα μπορεί να γίνεται βάσει της κανονικής διαδικασίας ελέγχου του Ταμείου", είπε πηγή προσκείμενη στις επαφές.

Η εντολή της αποστολής μπορεί να καταστεί πιο "κανονική", βάσει του άρθρου IV του ΔΝΤ. "Θα μπορούσε να γίνει μια αποστολή ενισχυμένης εφαρμογής του άρθρου IV, έχοντας επιταχυνθεί σε σύγκριση με τις συνήθεις ημερομηνίες, με δεδομένο ότι η σημερινή κατάσταση της χώρας έχει μεταβληθεί σημαντικά από το Νοέμβριο", είπε η πηγή αυτή προσθέτοντας πως τίποτε δεν έχει αποφασιστεί οριστικά ακόμα.

Η Ιταλία κατέστη η πρώτη χώρα της Ομάδας των Επτά (G7) που ζήτησε επαυξημένη επιτήρηση από το ΔΝΤ, μια διαδικασία η οποία είθισται να εφαρμόζεται σε χώρες που χαρακτηρίζονται αναδυόμενες οικονομίες.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας δεν σχολίασε τις πληροφορίες αυτές, δεν υπήρχε διαθέσιμος κάποιος αρμόδιος αξιωματούχος στο ΔΝΤ για να σχολιάσει.
lamiareport.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!