tromaktiko: Καταπολέμησαν καρκινικά κύτταρα με… ασήμι

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Καταπολέμησαν καρκινικά κύτταρα με… ασήμι



Σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, κυρίως εναντίον του καρκίνου του μαστού και του εντέρου, παρουσιάζει ο άργυρος, σύμφωνα με... Βρετανούς ερευνητές.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Λιντς έδειξε ότι τα στοιχεία που περιβάλλουν τα κεντρικά άτομα του αργύρου μπορούν να σκοτώσουν κάποια καρκινικά κύτταρα, όπως ακριβώς τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία.

Στις εργαστηριακές έρευνες οι επιστήμονες εξέθεσαν κύτταρα των παραπάνω τύπων καρκίνου σε χημικές ουσίες με βάση τον άργυρο και ύστερα από έξι μέρες θεραπείας, διαπίστωσαν ότι η μέθοδος αυτή είναι εξίσου αποτελεσματική με τη χημειοθεραπεία και μάλιστα χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Όπως ανακοίνωσαν, τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο άργυρος είναι εξίσου σημαντικά με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου, αλλά προκαλούν παρενέργειες, όπως ναυτία, εμετό, ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο άργυρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντικατάσταση κάποιων φαρμάκων της χημειοθεραπείας, ώστε οι ασθενείς να μην υποβάλλονται σε αυτή την ταλαιπωρία.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν είναι βέβαιοι για τον ακριβή τρόπο με τον οποίο ο άργυρος καταπολεμά τον καρκίνο, πιστεύουν όμως ότι η αποτελεσματικότητά του οφείλεται στη δομή των ατόμων που τον περιβάλλουν, δηλαδή στον λεγόμενο υποκαταστάτη του (αριθμός ιόντων ή ουδέτερων μορίων). Όπως εξηγούν, αυτό ίσως βοηθά στην απελευθέρωση ιόντων αργύρου στον οργανισμό, με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο άργυρος χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό και αντιβιοτικό, καθώς και ως βακτηριδιοκτόνο για τον καθαρισμό του νερού στις χώρες του τρίτου κόσμου. Επίσης, χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως τα αποσμητικά, χωρίς να έχουν εντοπιστεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, δρ Σάρλοτ Γουίλιαμς, αν αποδειχθεί ότι η θεραπευτική χρήση του αργύρου για τον καρκίνο δεν έχει παρενέργειες, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση της νόσου, με εναλλακτικά και λιγότερο τοξικά φάρμακα, ώστε οι ασθενείς να αποφεύγουν την οδυνηρή εμπειρία της χημειοθεραπείας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!