tromaktiko: Tεστοστερόνη: στις γυναίκες χαρίζει ερωτισμό, διαύγεια και δυναμισμό

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Tεστοστερόνη: στις γυναίκες χαρίζει ερωτισμό, διαύγεια και δυναμισμό



Η απόλυτη αρσενική ορμόνη, μπορεί να μας εκτοξεύσει στην κορυφή της προσωπικής και επαγγελματικής μας επιτυχίας.
Ποια είναι τα καινούρια μυστικά που έχει να μας ψιθυρίσει ο οργανισμός μας; Με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν μια ορμόνη, η οποία προσφέρει στα ευάλωτα και χαμηλών τόνων άτομα την πυγμή και την αποφασιστικότητα που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τους άλλους. Και ανακάλυψαν ότι αυτή η ορμόνη δεν είναι άλλη από την τεστοστερόνη, που ως άλλος... σούπερμαν προσφέρει έξτρα αποθέματα ανταγωνιστικότητας και δυναμισμού, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τα ποσοστά εμπιστοσύνης, ειδικά σε εκείνους που δείχνουν να πείθονται με ένα βλέμμα για τις καλές προθέσεις των άλλων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Πίτερ Μπος, «η τεστοστερόνη αυξάνει την κοινωνική εγρήγορση σε όσους πείθονται εύκολα ώστε να τους προετοιμάσει για τον ανταγωνισμό, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού τους κύρους. Η μελέτη μάς παρέχει σημαντικές πληροφορίες γύρω από την ορμονική λειτουργία της ανθρώπινης κοινωνικότητας, αφού δείχνει ότι η τεστοστερόνη είναι καθοριστική στη λήψη αποφάσεων».

Ο καθηγητής και η ομάδα του αποφάσισαν να δουν πώς επιδρούν οι ουσίες του οργανισμού μας στο κυνήγι της επιτυχίας – και έτσι βρέθηκαν μπροστά στην τεστοστερόνη. Ο δρ Μπος τονίζει : «Αυτή η έρευνα είναι μόνο η αρχή. Στο μέλλον θα μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για τη μηχανή που ενισχύει μέσα μας το δυναμισμό. Για την ώρα δείξαμε ότι η τεστοστερόνη γιγαντώνει την καχυποψία. Κατ’ επέκταση αποδείξαμε πως οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν να κάνουν με θέματα αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Για τον Βαν Χονκ αυτή η ουσία είναι δίκοπο μαχαίρι: «Ναι μεν θεωρείται κύριος παράγοντας στην εμφάνιση βίαιης και ανταγωνιστικής συμπεριφοράς, αλλά παράλληλα δείχνει να συμβάλλει σημαντικά στην επαγγελματική επιτυχία και κοινωνική ανέλιξη ενός ανθρώπου».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!