tromaktiko: Χοντρό ψαλίδι σε 17 εφάπαξ

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Χοντρό ψαλίδι σε 17 εφάπαξ



Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα τεθούν έως τον Ιούνιο 17 είδη εφάπαξ που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία.Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η περικοπή των ποσών αναμένεται να αγγίξει το 30%.

Στο Ταμείο Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων εκκρεμούν 62.000 αιτήσεις, των οποίων ο προϋπολογισμός αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ. Μάλιστα αυτήν τη στιγμή διεκπεραιώνονται αιτήσεις που κατατέθηκαν το 2009. Σημειώνεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπέβαλαν αίτηση το 2011 θα λάβουν μειωμένο εφάπαξ κατά 20%, ενώ οι 22.000 υπάλληλοι που υπέβαλαν το 2010 και ακόμα περιμένουν θα έχουν μείωση στο εφάπαξ κατά 15%.

Νέα μείωση

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ Γιώργο Ρωμανιά, το ταμείο του Δημοσίου δεν διαθέτει πόρους, γι’ αυτό και δεν αποκλείεται η νέα μείωση να φτάσει το 30%. Αυτό σημαίνει ότι, εάν κάποιος καταθέσει τώρα τα χαρτιά του, θα λάβει εφάπαξ μειωμένο κατά 50% και στην καλύτερη περίπτωση έπειτα από δύο χρόνια. Μάλιστα ο Γ. Ρωμανιάς συστήνει στους δημόσιους υπαλλήλους να μη σπεύσουν να συνταξιοδοτηθούν για να λάβουν εφάπαξ, καθώς οι μειώσεις είναι βέβαιο ότι θα έχουν αναδρομική ισχύ. Μειώσεις έχουν ήδη γίνει και στα εφάπαξ της ΔΕΗ και της Εμπορικής.

Παράλληλα, θεωρείται βέβαιη νέα παρέμβαση στο ύψος των συντάξεων, αλλά και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Όπως εκτιμάται, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων το 2012 λόγω της μείωσης των μισθών μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την έκρηξη της ανεργίας θα φτάσουν τα 9 δισ. ευρώ, όπως εκτιμά το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν και νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα βήμα πριν από τη στάση πληρωμών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!