tromaktiko: Πρόταση αξιοποίησης 31,2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πρόταση αξιοποίησης 31,2 δισ. ευρώ για το Ελληνικό



Η αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου του Ελληνικού, όλα δείχνουν πως, έχει μπει στην τελική της ευθεία. Με την κατάθεση του προσχεδίου του Νόμου στη Βουλή, πυροδοτήθηκε μία σειρά διαδικασιών με πρώτη και κύρια τις εξώσεις των ιδιωτών και φορέων που στεγάζονται σε κτίσματα του Αεροδρομίου.

Πολλά έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα, για προτάσεις αξιοποίησης της έκτασης, τόσο από δημόσιους φορείς όσο και από τους Δημάρχους των όμορων Δήμων. Το φως της δημοσιότητας είδαν τον προηγούμενο χρόνο η πρόταση του ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο και προτάσεις του Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Και βέβαια πάντα υπάρχει η παρέμβαση των τριών δημάρχων των όμορων δήμων που ζητούν Πάρκο υψηλού Πρασίνου.

Το φως της δημοσιότητας, με αρκετή δυσκολία θα λέγαμε, αρχίζει να βλέπει και μία άλλη καινοτόμος και ριζοσπαστική πρόταση για την αποδοτικότερη, όπως αναφέρει, αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ". 

Ο φάκελλος της συγκεκριμένης πρότασης έχει αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην Ελληνική Κυβέρνηση, στα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας και στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" είναι το πνευματικό παιδί μιας ελληνικής εταιρείας. Της Ε.Δ. ΓΟΥΤΟΣ Α.Ε., η οποία εδώ και χρόνια έχει επιτυχημένη πορεία στο χώρο του REAL ESTATE.

Η πρόταση

Η πρόταση, όπως αναφέρεται στη μελέτη, εγγυάται ότι το Ελληνικό δεν πρόκειται να ξεπουληθεί. Εμπνέεται από το παρελθόν, αφουγκράζεται το παρόν και δίνει πνοή στο μέλλον της Ελλάδας και εκτιμά ότι από τη συνολική επιφάνεια των 6.150 στρεμμάτων θα μπορούσαν να δομηθούν τα 1800 - 2.200 στρέμματα. Η έκταση που θα δομηθεί θα κατανεμηθεί σε 5 ή 6 θεματικές ενότητες.

Στην έκταση η οποία θα παραμείνει στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου, εκτός των χώρων πρασίνου, θα δημιουργηθεί θεματικό πάρκο, με όλα τα στοιχεία της καθημερινής ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

Θεωρείται σημαντικό ότι η πρόκληση των πρωτοποριακών προδιαγραφών για την μελέτη του συγκεκριμένου έργου, θα λειτουργήσει ως κίνητρο και για την συμμετοχή της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας αλλά και στη δημιουργία νέων καινοτόμων κατασκευαστικών προϊόντων.

Το δημόσιο θα εισπράξει άμεσα 21,9 δις ευρώ από την πώληση των ομολογιών που θα αφορούν στην μεταβίβαση της πλήρους κυριότητας των έως 2.200 στρεμμάτων και τη χρήση για 100 έτη των 3.950 στρεμμάτων για την κατασκευή χώρων πρασίνου, συμπληρωματικών χρήσεων και κατασκευής θεματικού πάρκου.

Το κόστος κατασκευής για την ανάπτυξη - κατασκευή όλου του έργου επί των 6.150 στρεμμάτων και όλων των χρήσεων (με δυνατότητα υπέρβασης προϋπολογισμού εάν απαιτηθεί από τη μελέτη), εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 13,2 δις. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται στα 35 δις ευρώ, ο δε χρόνος υλοποίησης του έργου, 5 έτη από την ημερομηνία έκδοσης των σχετικών Υπουργικών αποφάσεων.

Η "σιωπή" γύρω από την πρόταση

Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο σοβαρά, ώστε απαιτείται αντισυμβατική προσέγγιση για τη επίλυσή τους. Αυτό περνά μέσα από την προσπάθεια διατήρησης της αξίας και ανάδειξης συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας, αφού η υποβάθμισή τους εξυπηρετεί τα σχέδια του «έξυπνου χρήματος» το οποίο νομοτελειακά θα επενδυθεί αφού ολοκληρωθεί η απαξίωση, με σκοπό να καρπωθεί τις ιλιγγιώδεις υπεραξίες που θα προκύψουν.

Το ζητούμενο είναι με φαντασία και δημιουργικότητα να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο και να διασφαλιστεί - τουλάχιστον - η ισότιμη συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας στη νομή των κερδών - υπεραξιών, καθώς επίσης και η ταχύτατη επιστροφή στον δρόμο της ανάπτυξης, που είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτή είναι και η φιλοσοφία της πρότασης που έχει κατατεθεί, η οποία δεν αποκλείει και δεν αντιστρατεύεται κανέναν, ευελπιστώντας το αυτονόητο: Να τραβήξει την προσοχή των αρμοδίων ώστε να ξεκινήσει μια νέα δημιουργική περίοδος που θα συμβάλλει στην εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τη χώρα.

Δυστυχώς, η πρότασή μας που είναι δικαιότερη για όλους τους Έλληνες του 21ου αιώνα, αποσιωπάται επιδεικτικά μας είπαν συνεργάτες της Εταιρείας Ε.Δ. ΓΟΥΤΟΣ Α.Ε.

Εξώδικο στον Πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

Η Εταιρεία Ε.Δ. ΓΟΥΤΟΣ Α.Ε. έστειλε Εξώδικο Διαμαρτυρία στον πρόεδρο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με κοινοποίηση στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στη δημοσιογράφο κυρία Πόπη Τσαπανίδου, στο οποίο αναφέρονται τα ακόλουθα:

"Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι στις 18-11-2011 δηλώσατε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα στην πρωϊνή εκπομπή "ΣΚΑΙ ΤΩΡΑ" της κυρίας Τσαπανίδου, ότι στο Ταμείο που εκπροσωπείτε, δεν έχει υποβληθεί έως σήμερα καμία πρόταση αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ενώ, όπως γνωρίζετε, στις 11-10-2011, η εταιρεία μας υπέβαλε πρόταση με την ονομασία "ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ", που αφορά στην αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου του "Ελληνικού" τόσο σε σαςπροσωπικά όσο και σε όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου καθώς και στους παρατηρητές της "Τρόϊκας".

Επίσης, για λόγους διαφάνειας, όλα τα σχετικά έχουν κοινοποιηθεί στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://ellinonpoliteia.org/.

Επειδή προέβητε στην ανακριβή ανακοίνωση περί μη υπάρξεως σχετικής προτάσεως υπό την άνω θεσμική σας ιδιότητα.

Επειδή αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο προβαίνετε - υπό τη θεσμική σας πάντοτε ιδιότητα - σε ανακριβείς ανακοινώσεις.

Επειδή, για ευνόητους λόγους η στάση αυτή μας εμβάλλει σε έντονη ανησυχία.

Διαμαρτυρόμαστε για τα ανωτέρω και ζητούμε να πληροφορηθούμε το λόγο για τον οποίο αποκρύπτετε με δημόσιες δηλώσεις σας, η υποβολή της σχετικής μας πρότασης.

Επίσης ενημερωτική επιστολή απεστάλει και στον πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο.

Μέχρι 30 Μαρτίου η υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος

Τέλος, οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την 17.00 ώρα Ελλάδος στις 30 Μαρτίου 2012. Οι υποψήφιοι επενδυτές, που πληρούν τα κριτήρια της πρώτης φάσης, θα κληθούν να συμμετάσχουν στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, στο τέλος του οποίου θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επενδυτικής πρότασης.

Οι υποψήφιοι επενδυτές μπορούν να συμμετάσχουν μεμονωμένα ή μέσω συμπράξεων/ κοινοπραξιών. Ο προτιμώμενος επενδυτής είναι πιθανόν να ανακοινωθεί κατά το τέλος του 2012.

Σε αναμονή λοιπόν μέχρι τις 30 Μαρτίου.
vimaonline.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!