tromaktiko: Ποπ κορν: ένα υγιεινό σνακ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ποπ κορν: ένα υγιεινό σνακ



Το ποπκόρν, αντίθετα με άλλα σνακ, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από τις ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες... τις πολυφαινόλες, ακόμη περισσότερη μάλιστα από ό,τι υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Ερευνητής του πανεπιστημίου του Σκράντον, στην Πενσιλβάνια, ειδικός στην ανάλυση τροφών από άποψη υγείας, παρουσίασε τα νέα δεδομένα στο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας στο Σαν Ντιέγκο, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Όπως ανέφερε, οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο ποπκόρν, επειδή αυτό περιέχει μόνο 4% νερό, ενώ στα φρούτα και λαχανικά, όπου το νερό φθάνει το 90%, οι πολυφαινόλες είναι πιο διαλυμένες και άρα λιγότερο ευεργετικές.

Μάλιστα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φλούδα του ποπκόρν- την οποία όλοι σιχαίνονται γιατί κολλάει στα δόντια!- στην πραγματικότητα είναι το πιο υγιεινό μέρος, επειδή έχει περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πολυφαινολών και ινών. Συνολικά, η νέα έρευνα έδειξε ότι το ποπκόρν περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες από τους ξηρούς καρπούς και έως 15 φορές περισσότερες σε σχέση με τα τσιπ τορτίγια από πλήρη δημητριακά. Μια μερίδα ποπκόρν περιέχει έως 300 mg πολυφαινολών έναντι 114 mg μιας μερίδας γλυκού καλαμποκιού και 160 mg μιας μερίδας φρούτων (κατά μέσο όρο).

«Το ποπκόρν ίσως είναι το τέλειο σνακ. Είναι το μόνο που περιέχει 100% ανεπεξέργαστα πλήρη δημητριακά. Όλα τα άλλα είναι επεξεργασμένα και διαλυμένα με άλλα συστατικά. Ακόμα και στα λεγόμενα ‘πλήρη δημητριακά’, αυτό ισχύει μόνο για το 51% του βάρους τους. Ενώ στο ποπκόρν μία μερίδα καλύπτει πάνω από το 70% της ημερήσιας κατανάλωσης πλήρων δημητριακών. Ο μέσος άνθρωπος τρώει μόνο τη μισή αναγκαία ποσότητα πλήρων δημητριακών μέσα στη μέρα και έτσι το ποπκόρν μπορεί να συμπληρώσει την ποσότητα που λείπει και μάλιστα με πολύ ευχάριστο τρόπο», δήλωσε ο ερευνητής.

Όμως επέστησε την προσοχή ότι δεν είναι όλα τα ποπκόρν υγιεινά, καθώς έχει μεγάλη σημασία πώς αυτό ετοιμάζεται και σερβίρεται. Αν είναι μαγειρεμένο με πολύ λάδι ή με κακής ποιότητας βούτυρο, όπως συχνά συμβαίνει στους κινηματογράφους, και αν, επιπλέον, είναι βουτηγμένο στο αλάτι, τότε το ποπκόρν περιέχει άφθονα λίπη και θερμίδες και δεν κάνει καλό στην υγεία. Ο μελετητής συνέστησε να φτιάχνει κανείς το ποπκόρν μόνος του στο σπίτι του και κυρίως όχι με τη βοήθεια μικροκυμάτων, γιατί τότε πάλι αυξάνονται πολύ το λίπος και οι θερμίδες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή, σε καμία περίπτωση το ποπκόρν δεν αποτελεί υποκατάστατο των φρούτων και λαχανικών, τα οποία οπωσδήποτε πρέπει να περιέχει μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς αυτά περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες, που δεν υπάρχουν στο ποπκόρν. Ακόμα, κατά τον Βίνσον, η ίδια ανάλυση σχετικά με το βαθμό συγκέντρωσης των πολυφαινολών ισχύει και στα αποξηραμένα φρούτα σε σχέση με τα φρέσκα, με τα πρώτα να υπερισχύουν από αυτή την άποψη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!