tromaktiko: Πληρώσαμε 1,2 εκατ. ευρώ για τηλεϊατρική που ΔΕΝ λειτούργησε ποτέ!

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Πληρώσαμε 1,2 εκατ. ευρώ για τηλεϊατρική που ΔΕΝ λειτούργησε ποτέ!



Γράφει : Στρατής Μπαλάσκας
Μια από τις αποκαλυπτικές έρευνες της εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» το Φεβρουάριο του 2004 ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές. Ο λόγος, για το κόστους 1,2 εκατ. ευρώ πρόγραμμα τηλεϊατρικής που «εφήρμοσε» ο τότε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Υγείας... και Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, Σπύρος Κόντος και το οποίο δεν ήταν παρά προγράμματα software, που είχαν τοποθετηθεί επί προηγούμενης προεδρίας του στο Β΄ ΠεΣΥΠ Αττικής, στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο, και τα οποία επαναχρησιμοποιήθηκαν. Τα προγράμματα αυτά επιβλήθηκαν με χίλιες μύριες πιέσεις στα περιφερειακά νοσοκομεία του Βόρειου Αιγαίου, μαζί με μηχανήματα τα οποία κυριολεκτικά – όπως έλεγε χθες στέλεχος του χώρου της Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο – «σκορπίστηκαν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα» και πλέον η ύπαρξή τους αγνοείται.

Επί χρόνια το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας ερευνούσε τη διαχείριση αυτού του ποσού του 1,2 εκατ. ευρώ μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, προ μηνών κατέληξε ότι η ακριβοπληρωμένη εφαρμογή του λεγόμενου τότε πιλοτικού προγράμματος δεν ήταν παρά τοποθέτηση λογιστικού και λογισμικού συστημάτων σε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου, από εταιρείες, που και πάλι μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας είχαν τοποθετήσει στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας διαβιβάστηκε στις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες και έστειλαν την υπόθεση για τακτική ανάκριση, προκειμένου να προσωποποιηθούν οι προκύπτουσες σε βαθμό κακουργήματος κατηγορίες.

Η έρευνα του «Εμπρός»
Το «ΕΜΠΡΟΣ» το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2004 είχε αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων του τα έργα και τις ημέρες του κ. Κόντου στη διοίκηση του ΠεΣΥΠ Βορείου Αιγαίου, αλλά και πριν, στην Αμερική, από την οποία έφυγε με τη σκιά σκανδάλων όπου πρωταγωνίστησε και τα οποία χτύπησαν ως και το εκεί Χρηματιστήριο.

Τελικά και αφού ολοκλήρωσε το έργο του διπλογραφικού στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο της Αθήνας, μετατέθηκε στη Μυτιλήνη, στην οποία εγκατέστησε την «ομάδα» του και όπου έδωσε αγώνα για να υλοποιήσει το έργο της τηλεϊατρικής, που δεν ήταν παρά το πρόγραμμα του διπλογραφικού στο Σισμανόγελιο ξαναπληρωμένο! Και μάλιστα, και αυτό μέσα από σύστημα απευθείας αναθέσεων, και όχι μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.

Τι πληρώθηκε 1,2 εκατομμύριο ευρώ!
Η λειτουργία του συστήματος τηλεϊατρικής του Σπύρου Κόντου που πληρώθηκε και ουδέποτε υλοποιήθηκε, περιελάμβανε τα περιφερειακά ιατρεία σε όλα τα μικρονήσια του Βορείου Αιγαίου, καθώς και στην Αγιάσο και τη Βολισό της Χίου.
Αυτά θα συνδέονταν με τα Κέντρα Υγείας στο Πλωμάρι, στο Πυργί της Χίου και στο Καρλόβασι της Σάμου κι αυτά, με τη σειρά τους, με τα πέντε νοσοκομεία του Βορείου Αιγαίου και μέσω δύο κέντρων διαχείρισης, ενός στην Αθήνα και ενός στη Μυτιλήνη, με 24ωρης λειτουργίας βάρδιες τηλεϊατρικής, με τα Νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Ερυθρός Σταυρός».
Τι από όλα τα παραπάνω λειτούργησαν; Απολύτως τίποτα. Το 1,2 όμως εκατομμύριο ευρώ ξοδεύτηκε έως λεπτού

lesvosnews.net
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!