tromaktiko: Το έθιμο της σαΐτας στην Καλαμάτα!

Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Το έθιμο της σαΐτας στην Καλαμάτα!



Την Κυριακή του Πάσχα στις 20.30 στο Γήπεδο των Σφαγείων – στην Δυτική Παραλία θα αναβιώσει το ξεχωριστό τοπικό έθιμο του Σαϊτοπόλεμου.
Η προετοιμασία των Μπουλουκιών βρίσκεται στην τελική ευθεία προκειμένου να είναι όλα έτοιμα την Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί πως ο φετινός Σαΐτοπόλεμος θα διεξαχθεί βράδυ και το θέαμα αναμένεται να είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Το ΜessiniaPortal.gr επισκέφθηκε τα ταμπούρια δύο Μπουλουκιών όπου μας υποδέχτηκαν με θέρμη και μας μίλησαν σχετικά με την προετοιμασία και την παράδοση του εθίμου .

Στην κάμερα μας μιλάει ο Νίκος Ταβουλάρης που είναι Πρόεδρος των Σαϊτολόγων και επικεφαλής της ομάδας «Το Κούγκι» της γειτονιάς του Άη Γιάννη καθώς και οι Καπετάνιοι από το «Μπουλούκι της Φυτειάς»

Οι ρίζες του Σαϊτοπόλεμου βρίσκονται αρκετά πίσω στον χρόνο, στους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821..

Σύμφωνα με το θρύλο, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν σαΐτες γεμάτες εκρηκτικά και αναχαίτισαν το ιππικό των Τούρκων, τρομάζοντας τα άλογα τους και αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η νίκη σε μια μάχη δεν αποκτιέται μόνο μέσα από την αριθμητική υπεροχή.

Oι συμμετέχοντες - αρκετοί από αυτούς είναι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές - οπλισμένοι με σαΐτες που έχουν κατασκευάσει μόνοι τους από χαρτονένιους σωλήνες γεμισμένους μπαρούτι, αρχίζουν την εκτόξευση και ξεσηκώνουν το πλήθος που παρακολουθεί.

Τα «μπουλούκια» - έτσι ονομάζονται οι ομάδες των σαϊτολόγων - αναβιώνουν το έθιμο που δίνει έμφαση στην εφευρετικότητα των Ελλήνων και θυμίζει τον ηρωισμό τους επί Τουρκοκρατίας.

Ο τρόπος που τις κρατούν και οι κινήσεις που κάνουν οι συμμετέχοντες , μοιάζουν με χορό, γι αυτό και μερικοί αποκαλούν τον Σαΐτοπόλεμο ως το ζεϊμπέκικο της φωτιάς

messiniaportal.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!