tromaktiko: Ενταση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Ενταση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ



Ένταση προκλήθηκε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ όταν εκπρόσωποι των φαρμακοποιών που ήταν σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του Οργανισμού, ενημερώθηκαν ότι ο πρόεδρος Γ. Βουδούρης μιλούσε ζωντανά σε τηλεοπτικό σταθμό...
Ακολούθησε συμβολική κατάληψη στο γραφείου του προέδρου, με τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών να ζητούν άμεσα συνάντηση μαζί του.
Από το πρωί οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ κλειστά είναι όλα τα φαρμακεία στην Αττική.
Από την Τετάρτη εξάλλου, οι φαρμακοποιοί έχουν προχωρήσει σε αναστολή της πίστωσης για την αγορά φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Η απεργία σήμερα δεν έγινε για διαμαρτυρία, έγινε για να συγκεντρωθούμε όλοι στον ΕΟΠΠΥ να ζητήσουμε αυτά που μας χρωστούν, δήλωσε στο ρ/σ Βήμα FM ο πρόεδρος του ΦΣΑ Κ. Λουράντος και πρόσθεσε: «Ενα φαρμακείο δεν μπορεί να είναι ανοιχτό χωρίς τον φαρμακοποιό άρα για να μαζευτούν οι φαρμακοποιοί στον ΕΟΠΠΥ, θα πρέπει να κλείσουν το πρωί τουλάχιστον- τα φαρμακεία, θα δούμε για το απόγευμα».
Όπως κατήγγειλε ο κ. Λουράντος, ο ΕΟΠΠΥ έχει γίνει «κολυμπήθρα του Σιλωάμ» για να μπαίνουν ασφαλιστικά ταμεία που «χρωστούν τα μαλλιά της κεφαλής τους» και «ας λέει μετά ο ΕΟΠΠΥ «ναι, τον πληρώσαμε τον προηγούμενο μήνα». «Πραγματικά», συμπλήρωσε, «ο κ. Βουδούρης πλήρωσε τον προηγούμενο μήνα. Τα χρέη, όμως, όλων των ταμείων αυτών είναι τεράστια, για την Αττική είναι 153 εκατ. για 3.000 φαρμακεία. Αυτό όμως το ποσό θα δηλωθεί στη δήλωση και θα πληρώσουμε και φόρους γι αυτό το ποσό που δεν έχουμε εισπράξει».
Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, όπως είπε ο πρόεδρος του ΦΣΑ, έκαναν δύο προτάσεις για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν. «Η πρώτη πρόταση που καταθέσαμε είναι να πείσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να σταματήσουν να ζητούν μετρητοίς από μας τα φάρμακα, εφόσον γνωρίζουν ότι τα ταμεία δεν πληρώνουν. Η δεύτερη ήταν να απαλλαγούμε από την καταβολή του φόρου, εφόσον το δημόσιο μας χρωστάει, να συμψηφιστεί δηλαδή το χρέος του δημοσίου με το φόρο», δήλωσε ο κ. Λουράντος, αλλά αμφότερες οι προτάσεις απορρίφθηκαν.

ΝΔ: Επικίνδυνο πείραμα ο ΕΟΠΥΥ
Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ εξελίσσεται σε ένα επικίνδυνο πείραμα για 6 εκατ. ασφαλισμένους, σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Γεράσιμος Γιακουμάτος,.
Οπως επισημαίνει, ο νεοσύστατος οργανισμός αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι η κρατική επιχορήγηση έχει κοπεί κατά 500 εκατ. ευρώ, αλλά και ότι ο συνολικός του προϋπολογισμός, ύψους 5,8 δισ. ευρώ για φέτος, είναι αμφίβολο αν μπορεί να υλοποιηθεί.
Η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θυμίζει τη λαϊκή ρήση: «έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμάτος και στο ίδιος ύφος συμπλήρωσε: «Σχεδίασαν έναν φορέα, για να εξοικονομήσουν πόρους, αλλά στην πράξη τον αφήνουν ...άπορο».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!