tromaktiko: Σοκ από την άνοδο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα (Chicago Tribute)...

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Σοκ από την άνοδο των αυτοκτονιών στην Ελλάδα (Chicago Tribute)...



Συνεχίζονται τα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για την κρίση στη χώρα μας και τις επιπτώσεις αυτής στις ζωές των ελλήνων. Συγκεκριμένα, εντύπωση προκαλεί το δημοσίευμα της Chicago tribute που αναφέρεται στην κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: 'Σε μια χώρα που είχε το χαμηλότερο ποσοστό στον κόσμο - 2,8 ανά 100.000 κατοίκους -, η παρατηρούμενη μεγάλη άνοδος των αυτοκτονιών λόγω της οικονομικής κρίσης σοκάρει, μια εβδομάδα μάλιστα πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου''.

Ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας γράφει: ''Τη Δευτέρα, ένας 38χρονος λέκτορας γεωλογίας κρεμάστηκε στην Αθήνα και την ίδια μέρα, ένας 35χρονος ιερέας πήδηξε από το μπαλκόνι του στη Βόρεια Ελλάδα. Την Τετάρτη, ένας 23χρονος φοιτητής αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι'', ενώ στο δημοσίευμα υπάρχει εκτενής αναφορά στην αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, Δημήτρη Χριστούλα, ο οποίος έδωσε τέλος στη ζωή του στην πλατεία του Συντάγματος και έγινε ''εθνικό σύμβολο της λιτότητας που προκαλεί πόνο και πιέζει εκατομμύρια πολίτες'', όπως αναφέρεται στο άρθρο.

Επίσης, στο δημοσίευμα υπάρχουν οι απόψεις διαφόρων ειδικών που τονίζουν ότι η μορφή αυτή της πολιτικής αυτοκτονίας αποτελεί την αντανάκλαση της απελπισίας. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του συγγραφέα και ψυχαναλυτή Νίκου Σιδέρη, ο οποίος δηλώνει ότι η κρίση έχει προκαλέσει ''μια αυξανόμενη αίσθηση της ενοχής, την απώλεια της αυτοεκτίμησης και την ταπείνωση σε πολλούς Έλληνες που δεν θέλουν να είναι βάρος σε κανέναν''.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, τα ποσοστά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 600 ετησίως, με την αύξηση του αριθμού σε 5 κατοίκους ανά 100.000, ενώ οι απόπειρες, η χρήση αντικαταθλιπτικών και η ανάγκη για ψυχιατρική βοήθεια προκαλούν ανησυχία, σε ένα έθνος που βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση ''σοκ'', όπως τονίζει το δημοσίευμα. Αν και για το 2011 δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό διπλασιάστηκε σε 5 κατοίκους ανά 100.000. ''Κρύβουν τους πραγματικούς αριθμούς'', σημειώνεται στο άρθρο, κάνοντας αναφορά για τις τραγικές επιπτώσεις της κρίσης και των περικοπών στην οικονομία της χώρας.
greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!