tromaktiko: Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ



Συνέντευξη στην εκπομπή Hard Talk του BBC παραχώρησε ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman. Χαρακτηρίζει ανεύθυνη τη στάση της Ελλάδας τα pροηγούμενα χρόνια, αλλά επισημαίνει ότι το...
βασικό πρόβλημα στην παρούσα κρίση είναι η απουσία της νομισματικής thw κυριαρχίας («Η Ελλάδα δεν μπορεί να τυπώσει ευρώ») ενώ επισημαίνει ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εγκλωβιστεί στις υπερτιμημένες συναλλγματικές ισοτιμίες του κοινού νομίσματος.

«Αν είσαι πρωθυπουργός μιας μικρής ευρωπαϊκής χώρας έχεις λίγες επιλογές. Για την ακρίβεια έχεις δύο επιλογές. Η μία είνα να συνεχίσεις να κάνεις ό,τι συνιστούν οι Γερμανοί και η δεύτερη είναι να εγκαταλείψεις το ευρώ», λεει ο καθηγητής του Princeton.

Ερωτώμενος τι θα συνεβούλευεε την ελληνική κυβέρνηση -και αφού αρνείται ότι είχε στο παρελθόν τέτοιου είδους ρόλο- ο Κρούγκμαν απαντά:

«Εάν ήμουν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης θα ήμουν σε απόγνωση. Επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει και θα φύγει από το ευρώ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει εναλλακτική. Πιστεύω όμως ότι όποιος και να πάρει την απόφαση, όποιος πει «αυτό ήταν» θα έχει δώσει τέρμα στην πολιτική του καριέρα. Οπότε είμαστε σε μια κατάσταση που αυτό πρέπει να συμβεί αλλά χωρίς να αφήσει κανείς τα αποτυπώματά του.

Πότε πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί; ερωτάται

«Θα μπορούσε να συμβεί μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες, στις επόμενες εκλογές. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτος στις εκλογέςκ κάιτοι δεν φαίνεται πιθανό ή εάν η ΕΚΤ πει κάποια στιγμή ότι δεν συνεχίζει να δανείζει ευρώ τις ελληνικές τράπεζες».

Δεν νομίζετε ότι θα ήταν πιο ευγενικό εκ μέρους της Ευρώπης να βρει ένα τρόπο να διώξει την Ελλάδα;

Νομίζω ότι στο τέλος θα γίνει επιθυμητό και από τους Ελληνες όσο και από κάθε άλλον.

taxydromos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!