tromaktiko: Το μουσείο Ν.Καζαντζάκη «παλεύει» με ... μεγαθήρια για την πρωτιά

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Το μουσείο Ν.Καζαντζάκη «παλεύει» με ... μεγαθήρια για την πρωτιά



Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 47 ευρωπαϊκά μουσεία που είναι υποψήφια για την ύψιστη ετήσια διάκριση...
την αναγόρευση σε «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012» (European Museum Year Award).
Η τελετή ανακοίνωσης της απόφασης, η οποία έχει ήδη ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο από την οργανωτική επιτροπή, το European Museum Forum, θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαΐου στο Δημοτικό Μουσείο της Penafiel, Πορτογαλία.
Η διαδικασία προβλέπει τη δεκάλεπτη παρουσίαση εκάστου μουσείου από τον αντιπρόσωπό του, μέσω ερωτήσεων που απευθύνουν τα μέλη της επιτροπής. Η συνέντευξη κλείνει με την παρουσίαση και επεξήγηση στο κοινό ενός αντικειμένου, χαρακτηριστικού της έκθεσης και των συλλογών του μουσείου.
Το «Βραβείο του Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς» (ΕΜΥΑ) ιδρύθηκε το 1977 υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σκοπός του είναι η αναγνώριση της αριστείας και η ενθάρρυνση της εισαγωγής καινοτόμων διαδικασιών στα μουσεία της Ευρώπης, που ειδικά τότε ακολουθούσαν παραδοσιακές μεθόδους στην εκθεσιακή και ερμηνευτική διαδικασία, και εστίαζαν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στις συλλογές τους παρά στην αξιοποίησή τους για το όφελος της κοινωνίας.
Στην τριανταπενταετή ιστορία του θεσμού έχει βραβευθεί μόνο ένας ελληνικός φορέας, το μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο, το 1981. Φέτος μαζί με το ΜΝΚ υποψήφιο είναι και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Τα υπόλοιπα υποψήφια μουσεία προέρχονται από Κροατία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία (5 συνολικά), Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία (6 συνολικά), Νορβηγία, Πορτογαλία (3 συνολικά), Ρωσία (4 συνολικά), Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία (3 συνολικά), Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο (10 συνολικά). Ευρωπαϊκό Μουσείο 2011 αναδείχτηκε στην περσινή εκδήλωση το Γαλλο-Ρωμαϊκό Μουσείο στο Tongeren του Βελγίου. Άλλα 7 μουσεία τιμήθηκαν με ειδικά βραβεία και επαίνους.
Το ΜΝΚ θα εκπροσωπήσει ο Υπεύθυνος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Αντώνης Λεβέντης.

prismanews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!