tromaktiko: Οι «ορθοπεταλιές» του Ολάντ στη Σύρο

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Οι «ορθοπεταλιές» του Ολάντ στη Σύρο



Ήταν λίγους μήνες πριν αναδειχθεί το πρόβλημα στην οικονομία και η κρίση χρέους της χώρας μας, το καλοκαίρι του 2009, όταν ακόμα όλα κυλούσαν ήρεμα στην Ελλάδα.Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ένας απλός βουλευτής τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ανακαλύπτει την ελληνική φιλοξενία στο πανέμορφο νησί της Σύρου, το οποίο επισκέπτεται για λίγες μέρες ξεκούρασης.

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του εκεί νιώθει τη ζεστασιά στη συμπεριφορά των ντόπιων οι οποίοι τον κερνούν τσίπουρα (που ο ίδιος επέμενε να πληρώσει αγνοώντας τις ελληνικές συνήθειες), ενώ απολαμβάνει την ξενάγηση από έναν παλιό του γνώριμο. Πρόκειται για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που μένει στη Σύρο δίπλα στο σπίτι που φιλοξενείται ο Ολάντ. Οι δύο άντρες διατηρούν στενή σχέση από την εποχή που ο Γιάννος ήταν υπουργός και ο Φρανσουά γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία. Εκείνο το καλοκαίρι πέρασαν μαζί δέκα ημέρες, γεμάτες από συζητήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς τα πρώτα «σύννεφα» είχαν μαζευτεί πάνω από την Ευρωζώνη με αφορμή την κρίση που πυροδότησε παγκοσμίως η Lehman Brothers έναν χρόνο πριν.

Νωρίτερα, οι δύο πολιτικοί είχαν βρεθεί στις αρχές της χρονιάς στην Αθήνα, όπου ο Φρ. Ολάντ ήταν ομιλητής και προσκαλεσμένος του Γ. Παπαντωνίου σε ημερίδα του ΚΕΠΠ με θέμα «Κοινωνική Ευρώπη και Παγκοσμιοποίηση».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!