tromaktiko: Ξάνθη: Ξεφορτώνουν βουλγάρικα καυσόξυλα σε αυλές χωρίς παραστατικά!

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ξάνθη: Ξεφορτώνουν βουλγάρικα καυσόξυλα σε αυλές χωρίς παραστατικά!



Αρρυθμίες έχει προκαλέσει στην αγορά πώλησης καυσόξυλων η νέα αγορανομική διάταξη σύμφωνα με την οποία τα ξύλα διατίθενται προς πώληση... με το κυβικό και όχι με το κιλό όπως γινόταν μέχρι πρότινος. Οι καταναλωτές ωστόσο παρουσιάζονται επιφυλακτικοί και συνάμα απρόθυμοι να συμφιλιωθούν με τον νέο τρόπο πώλησης ξύλων, ζητώντας να αγοράσουν τα καυσόξυλα με το κιλό.


Την ίδια στιγμή, και με την αγορά του καυσόξυλου να κατακλύζεται από τυχοδιώκτες που αναζητούν το εύκολο και γρήγορο κέρδος αφήνοντας πίσω τους οφειλές χιλιάδων ευρώ, οι ανεξέλεγκτη παρανομία καλά κρατεί.

Υποτονική η κίνηση… λόγω κρίσης!
Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Σωματείου Ξυλεμπόρων Ξάνθης κα Χρυσούλα Γρηγορίου η ζήτηση για καυσόξυλα μέχρι στιγμής παρουσιάζεται υποτονική στην Π.Ε. Ξάνθης, γεγονός που κατά την ίδια αποδίδεται στην οικονομική ανέχεια των πολιτών. «Ο κόσμος έχει θέσει προτεραιότητες και η θέρμανση έρχεται δεύτερη» σημειώνει η ίδια, τονίζοντας πως αρκετοί πολίτες έχουν αποθέματα ξύλου από πέρσι και φέτος απλώς θα προμηθευτούν κάποια συμπληρώματα, ελπίζοντας σε έναν ζεστό χειμώνα.

«Συγκριτικά με πέρσι τέτοια εποχή η ζήτηση είναι μικρότερη» αναφέρει η κα Γρηγορίου, προσθέτοντας πως οι τιμές των καυσόξυλων κυμαίνονται αυτή την περίοδο από 57 έως 62 ευρώ ανά κυβικό. Δρυς και οξιά είναι τα δύο ντόπια είδη ξύλων, ενώ ο γαύρος (ένα είδος πουρναριού) προέρχεται από τη γειτονική Βουλγαρία.

Σύγχυση με τα κυβικά…
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν φέτος οι επιχειρηματίες του χώρου είναι η νέα αγορανομική διάταξη που προβλέπει τη διάθεση των καυσόξυλων με το κυβικό και όχι με τον τόνο όπως γινόταν μέχρι πρότινος. «Ο κόσμος συνεχίζει να ζητάει ξύλα με το κιλό, εμείς όμως οφείλουμε να είμαστε νόμιμοι και να πουλάμε με το κυβικό» επισημαίνει η κα Γρηγορίου, ενώ σε περίπτωση που κάποιος έμπορος διαπιστωθεί πως παραβαίνει τη διάταξη και διαθέτει ξύλα με το κιλό του επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ.

«Ο κόσμος πρέπει να δεχθεί τα κυβικά και να καταλάβει πως δεν χάνει καθόλου από τη νέα διάταξη» προσθέτει η ίδια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην επιβολή προστίμων ακόμη και στους καταναλωτές που επιμένουν να ζητούν καυσόξυλα με το κιλό.



Οι νταλίκες της παρανομίας!
Την ίδια στιγμή το παρεμπόριο και οι κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τους τυχοδιώκτες να προσπαθούν να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα και στη συνέχεια να γίνουν… καπνός!

Προσφάτως και μετά από σχετική καταγγελία εντοπίστηκε νταλίκα από τη Βουλγαρία στον Έβρο η οποία ξεφόρτωνε καυσόξυλα σε αυλή ιδιώτη ενώ το αντίστοιχο παραστατικό είχε κοπεί στο όνομα μουσουλμάνου αγρότη της Ξάνθης. Στην πόλη της Ξάνθης Βουλγάρικη νταλίκα ξεφόρτωσε μεγάλη ποσότητα καυσόξυλων (25-30 τόνους) στην αυλή επιχειρηματία χωρίς ωστόσο να υπάρχει το παραμικρό συνοδευτικό παραστατικό. Στον ίδιο βεβαιώθηκε πρόστιμο πολλών χιλιάδων ευρώ καθώς θεωρήθηκε ότι η μεγάλη ποσότητα καυσόξυλων θα διατίθετο προς παράνομη πώληση. Παράλληλα, σε οικισμό της Π.Ε. Ξάνθης πιάστηκε επ’ αυτοφώρω επιτήδειος που πωλούσε κλεμμένα ελληνικά ξύλα ως βουλγάρικα.

Οι παρέμποροι μάλιστα παρουσιάζονται καλά ενημερωμένοι για τον τρόπο λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών καθώς επιλέγουν ως χρόνο τέλεσης των παράνομων αγοραπωλησιών το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ όταν και παύουν οι έλεγχοι. Η τελευταία “μόδα” στον χώρο επιτάσσει τα καυσόξυλα να φτάνουν στη χώρα με παραστατικά τα οποία ωστόσο έχουν κοπεί είτε σε άτυπους μεσάζοντες είτε σε ανυποψίαστους πολίτες που απλώς έχουν πραγματοποιήσει στο παρελθόν κάποια αγορά ξύλων από τη γειτονική Βουλγαρία.

«Η νομοθεσία αλλά και τα κενά στους ελέγχους βοηθούν τους τυχοδιώκτες και τους παράνομους» υπογραμμίζει η κα Γρηγορίου εξηγώντας «υπήρχαν περιπτώσεις επιχειρηματιών στην Ξάνθη που έκαναν αρπακτές. Έστησαν επιχειρήσεις, τις οποίες τώρα τις έκλεισαν αφήνοντας πίσω τους χρέη σε ΙΚΑ και εφορία και απλήρωτους εργαζομένους». Όπως μάλιστα επισημαίνει η ίδια το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι δεν ζητείται εξ αρχής από τους νέους στον χώρο επιχειρηματίες η άδεια λειτουργίας, γεγονός που δίνει χώρο για την εμφάνιση τέτοιου είδους περιστατικών.

«Το 80% των επιχειρηματιών του χώρου στην Ξάνθη είναι νόμιμοι και οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διαδικασία νομιμοποίησης. Στους γειτονικούς νόμους τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα»αναφέρει η κα Γρηγορίου, προσθέτοντας πως γίνονται έλεγχοι νομιμότητας μόνο όταν συμβεί κάποιο εργατικό ατύχημα.
http://www.thrakitoday.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!