tromaktiko: Τεχνική Alexander: Μέθοδος απόκτησης ισορροπίας του σώματός μας και... όχι μόνο

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τεχνική Alexander: Μέθοδος απόκτησης ισορροπίας του σώματός μας και... όχι μόνο



Η τεχνική Alexander (Τ.Α.) είναι μία μέθοδος (όχι θεραπεία) μέσω της οποίας μαθαίνουμε πώς να φέρουμε σε πλήρη ισορροπία το σώμα με το...
κεφάλι χωρίς να γίνεται προσπάθεια (overtrying) γι' αυτό.

Η Τ.Α. ξεκίνησε όταν ο Αυστραλός ηθοποιός Frederick Matthias Alexander (1869-1955) θέλησε να αναζητήσει τα αίτια, που είχαν οδηγήσει στην απώλεια της φωνής του. Έχοντας απευθυνθεί σε πολλούς γιατρούς, άρχισε μόνος του να παρατηρεί τον εαυτό του μπροστά σε καθρέφτες... Γρήγορα διαπίστωσε, πως το πρόβλημα της φωνής του προέρχονταν από την υπερβολική πίεση που ασκούσε στους μύες του αυχένα και του κεφαλιού του, όταν μιλούσε. Η εμπειρική του έρευνα τον οδήγησε στο συμπέρασμα πως η σχέση ανάμεσα στον αυχένα και το κεφάλι καθορίζει τόσο την ποιότητα της κίνησής μας όσο και την ομαλή ή μη λειτουργία του οργανισμού μας στο σύνολό του.

Η εκδήλωση της παραμικρής έκφρασής μας αντιστοιχεί σε μυική δράση, οι αναποτελεσματικοί αυτοί αυτοματισμοί οδηγούν στην δημιουργία περιττών εντάσεων - εμφάνιση πόνων σε διάφορα μέρη του σώματος -αίσθηση βάρους και κόπωσης - παρεμπόδιση της ελεύθερης αναπνοής -εμφανίζοντας μια γενικότερη δυσλειτουργία του οργανισμού και διαχέοντας μια αίσθηση κακοδιαθεσίας , νευρικότητας ακόμη και μελαγχολίας. Συνειδητοποιώντας τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε τον εαυτό μας μπορούμε να απαλλαγούμε από την περιττή ένταση και να ανακαλύψουμε νέες πτυχές της δημιουργικότητάς μας.

Η Τ. Α. απευθύνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας που ζητούν τα βέλτιστα από τις σωματικές και ψυχικές τους δυνάμεις. Διεξάγεται με τη βοήθεια δασκάλου στα πλαίσια ιδιαίτερου μαθήματος, καθώς κάθε μαθητής , γιατί περί μαθητή πρόκειται, έχει πολύ διαφορετική δομή και κατά συνέπεια πολύ διαφορετικές ανάγκες, που απορρέουν από αυτήν.

Πιο συγκεκριμένα απευθύνεται :

1. Σε όσους απαιτούν υψηλό βαθμό συνειδητότητας, σωματικότητας, συντονισμό , έλεγχο, ελευθερία στην κίνηση όπως αθλητές, μουσικοί, χορευτές, ηθοπιοί και τραγουδιστές.

2. Σε όσους επιθυμούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν τραυματισμούς που οφείλονται στην κακή χρήση και υπέρχρηση και εκδηλώνονται σαν Σύνδρομα Παγίδευσης Νεύρων (Τενοντίτιδες) όπως Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα, Σύνδρομο Θωρακικής Εξόδου, Παγίδευση Ωλένιου και Κερκιδικού Νεύρου.

3. Σε όσους πάσχουν απο παθήσεις της Σπονδυλικής Στήλης, όπως Λόρδωση , Κύφωση και Σκολίωση, Οσφυαλγία , Κήλη Μεσοσπονδύλιων Δίσκων, Εκφυλιστικές Δισκοπάθειες όπως και Ισχυαλγία.

4. Σε όσους θα ήθελαν να μάθουν να ανταπεξέρχονται καλύτερα σε σωματικές επιβαρύνσεις που έχουν εξ’ αιτίας του επαγγέλματος όπως Φυσιοθεραπευτές, Νοσοκόμοι, άνθρωποι που δουλεύουν πολύ ώρα στο κομπιούτερ.

5. Σε ανθρώπους που υποφέρουν απο τα αποτελέσματα κακής στάσης και μυοσκελετικής επιβάρυνσης , όπως οι πόνοι στην πλάτη, την μεση και τον αυχένα, πονοκέφαλοι, προβλήματα κυκλοφορίας του αίματος, Ρευματισμοί, Αρθρίτιδα όπως και αναπνευστικά προβλήματα.

6. Σε όσους θέλουν ν’ αποδομήσουν το άγχος και να απαλλαγούν απο τις συνέπειές του.

Ο F. M. Alexander δίδαξε την τεχνική του στην Μελβούρνη, στο Σίδνευ, στο Λονδίνο και στην Νέα Υόρκη. Το 1920 ίδρυσε Ιδιωτικό Σχολείο όπου οι μικροί μαθητές διδάσκονταν και την τεχνική του. Το 1931 δημιούργησε την πρώτη Επαγγελματική Τάξη για την εκπαίδευση Δασκάλων Τεχνικής Alexander και το 1949 συγκροτήθηκε η πρώτη Ένωση Δασκάλων Τεχνικής Alexander ( S.T.A.T. )

Η μέθοδός του αναπτύσσεται στα τέσσερα βιβλία του :
Man’s Supreme Inheritance
Constructive Conscious Control
The Use of the Self
The Universal Constant Living.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!