tromaktiko: Η Νέα Ζηλανδία σκοπεύει να γίνει 100% ηλιακό έθνος!

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Η Νέα Ζηλανδία σκοπεύει να γίνει 100% ηλιακό έθνος!



Ξεκινώντας από τα νησιά Τοκελάου.
Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι τα νησιά Τοκελάου στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό πρόκειται... να γίνουν το πρώτο έθνος στον κόσμο που ηλεκτροδοτείται εξολοκλήρου από τον ήλιο με την εγκατάσταση 4000 φωτοβολταϊκών πάνελ στις τρεις ατόλες των νήσων -Φακαόφο, Νουκουνόνου και Ατάφου.

Τα φωτοβολταϊκά θα παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στους 1400 κατοίκους των νησιών και θα συμβάλλουν στην εξοικονόμηση 12000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα καθώς τα νησιά απολαμβάνουν εξαιρετικής ηλιοφάνειας όλο το χρόνο μιας και βρίσκονται στη Δυτική Πολυνησία. Αυτή τη στιγμή το νησί, το οποίο δεν διαθέτει δικές του πηγές ενέργειας εξαρτάται κατά 95% από το ξένο πετρέλαιο και εισάγει 2000 βαρέλια ετησίως. Τα νησιά της Πολυνησίας αντιμέτωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της ενεργειακής τους εξάρτησης από το πετρέλαιο άλλων εθνών από το 1926. Τα έσοδα της κοινότητας δεν επαρκούν για τα έξοδα με αποτέλεσμα τα νησιά να μένουν πίσω αναπτυξιακά.

Το πρόγραμμα είναι σε πιλοτικό και ερευνητικό στάδιο. Αν επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί τα επόμενα 5 χρόνια θα αρχίσει σύντομα να εφαρμόζεται μαζικά ανά τον κόσμο με πρώτο έθνος τη Νέα Ζηλανδία. Η επένδυση στο Τοκελάου συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ανήλθε σε 6 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Οι ελπίδες αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου στρέφονται στα νησιά Τοκελάου τα οποία προβλέπεται ότι θα εξαφανιστούν κάτω από την θάλασσα τον 21ο αιώνα λόγω της αύξησης της στάθμης των υδάτων από την υπερθέρμανση του πλανήτη...
queen.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!