tromaktiko: Το Facebook αποκάλυψε το «αποτύπωμά» του

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Το Facebook αποκάλυψε το «αποτύπωμά» του



Ήταν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά στον τεχνολογικό κλάδο. Μέχρι χθες. Ο γνωστός όμιλος κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το αποτύπωμα... άνθρακα που αφήνουν πίσω τους οι δραστηριότητές του, αποσπώντας τα εύσημα επικριτών της όπως η Greenpeace.

Σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του, ο όμιλος με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης υποστηρίζει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του από τα κέντρα δεδομένων, τα γραφεία, τις μετακινήσεις των υπαλλήλων –συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών μετακινήσεων- την ανέγερση νέων κέντρων δεδομένων κ.ο.κ. ανήλθαν το 2011 σε 285.000 τόνους, ποσότητα που προέρχεται από την κατανάλωση 532 εκατομμυρίων kWh ενέργειας. Σημειώνεται ότι πέρυσι το αποτύπωμα της Google ήταν σχεδόν 1,5 εκ. τόνοι, δηλαδή πενταπλάσιο έως εξαπλάσιο από αυτό του Facebook.

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του Facebook ξεπερνούν πλέον το μισό δισεκατομμύριο. Ο μέσος χρήστης του δικτύου καταναλώνει το ισοδύναμο 260 γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή έχει «περίπου το ίδιο αποτύπωμα άνθρακα με έναν καφέ latte μεσαίου μεγέθους», όπως σημειώνει η εταιρία. «Ή με τρεις μεγάλες μπανάνες ή με δύο ποτήρια κρασί.»

Σε ό,τι αφορά τις πηγές, από τις οποίες αντλεί ενέργεια ο αμερικανικός όμιλος, σε ποσοστό 27% είναι ορυκτά καύσιμα, 23% ανανεώσιμες, 17% φυσικό αέριο και 13% πυρηνική ενέργεια. ’λλο ένα 20% αναφέρεται ως «μη κατηγοριοποιημένο» γιατί συνδέεται με την αγορά ενέργειας από άλλες εταιρίες, που μπορεί να παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο. Διακηρυγμένος στόχος του Facebook είναι έως το 2015 να παράγει το 25% της ενέργειας που χρησιμοποιεί από ανανεώσιμες πηγές.

«Δίνουμε στη δημοσιότητα αυτά τα δεδομένα γιατί πιστεύουμε στη δύναμη της ειλικρίνειας και ελπίζουμε ότι, με την προσθήκη ακόμη ενός σημείου δεδομένων στη συλλογική κατανόηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της βιομηχανία μας, βοηθάμε στο να συνεχίσουμε όλοι μας να βελτιωνόμαστε», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Facebook.

«Ναι μεν, αλλά» από την Greenpeace

Την ικανοποίησή της για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εξέφρασε η Greenpeace. Η περιβαλλοντική οργάνωση έχει πολλές φορές βάλει στο στόχαστρο ομίλους του Ίντερνετ και της τεχνολογίας, κατηγορώντας τους ότι επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων τους. Είχε ωστόσο ξεχωρίσει το Facebook, αρχίζοντας ολόκληρη εκστρατεία με τίτλο “Unfriend Coal” («αφαιρέστε τον άνθρακα από τους φίλους σας», κατά τα πρότυπα του κοινωνικού δικτύου) και με στόχο οι χρήστες να πιέσουν την εταιρία να κάνει στροφή στις ΑΠΕ.

«Το Facebook έχει δεσμευτεί να τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από ΑΠΕ. Οι σημερινές λεπτομερείς αποκαλύψεις και η ανακοίνωση ενός στόχου καθαρής ενέργειας δείχνει ότι η εταιρία εννοεί όσα λέει και θέλει οι υπόλοιποι να μιμηθούν την πρόοδό της», αναφέρει σε ανακοίνωση ο αναλυτής τεχνολογικών θεμάτων της Greenpeace Γκάρι Κουκ. «Δυστυχώς, η διαφάνεια που επέδειξε το Facebook σπανίζει στους κόλπους των εταιριών που κάνουν αγώνα δρόμου για να χτίσουν το δικτυακό μας κόσμο» - μια ευθεία βολή εναντίον ομίλων όπως η Amazon η οποία αρνείται να αποκαλύψει το αποτύπωμά της.
briefingnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!