tromaktiko: Τα οφέλη του χορού & διατροφικές συμβουλές

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Τα οφέλη του χορού & διατροφικές συμβουλές



Τα τελευταία χρόνια ο χορός αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο φυσικής δραστηριότητας, ο οποίος έχει κερδίσει αρκετούς φανατικούς οπαδούς, μιας και συνδυάζει το ...
«Τερπνόν μετά του ωφελίμου». Με άλλα λόγια, ο χορός συμβάλλει τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική ευεξία, εφόσον αποτελεί μια μορφή αεροβικής άσκησης, η οποία βοηθά τόσο στη βελτίωση της ικανότητας ευλυγισίας του ατόμου όσο και στην απώλεια σωματικού βάρους. Τι πρέπει να προσέχουμε διατροφικά πρίν, κατα την διάρκεια και μετά τον χορό;

Απαντήσεις δίνει στο www.Life2day.gr η Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος-Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας-Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

Τα επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία από το χορό είναι:

Α. Η αύξηση της καρδιοπνευμονικής αντοχής

Β. Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης

Γ. Η ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του αναπνευστικού, κυκλοφορικού, μυοσκελετικού, ενδοκρινικού, νευρικού και αιμοποιητικού συστήματος.

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν το χορό:

Το στομάχι να είναι σχετικά άδειο κατά την εκκίνηση του χορού.

Να μη νιώθουμε γαστρεντερική δυσφορία ή αισθήματα πείνας, ζαλάδας ή κόπωσης.

Να μην έχουμε καταναλώσει τροφές που δημιουργούν αέρια (π.χ. όσπρια), πικάντικα που προκαλούν καούρα και τρόφιμα που δημιουργούν όγκο (π.χ. προϊόντα πίτουρου).

Να έχουμε καταναλώσει 1-2 ώρες νωρίτερα ένα ελαφρύ σνακ (π.χ. μπανάνα, γιαούρτι με ανάλατους ξηρούς καρπούς, μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως), έτσι ώστε να έχουμε τα αντίστοιχα αποθέματα ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια του χορού δίνουμε έμφαση στην πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, τσάι), μιας και βοηθά στην καθυστερημένη εμφάνιση του αισθήματος της κόπωσης.

Μετά το χορό: το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να αποκαταστήσει τους μύες αλλά και να αναπληρώσει το μυϊκό γλυκογόνο. Η πρόσληψη τροφής ένα μισάωρο μετά την προπόνηση παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Ιδανικές επιλογές είναι:

1 ποτήρι γάλα 1.5% σε λιπαρά & 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα με ελαιόλαδο.

Τονοσαλάτα ή κοτοσαλάτα & 1 φέτα ψωμί πολύσπορο

1 ποτήρι γάλα με 4κ.σ.δημητριακά ολικής αλέσεως και φρούτα

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!