tromaktiko: Αποκαλύψεις ΣΟΚ για τη βιολογική γεωργία

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Αποκαλύψεις ΣΟΚ για τη βιολογική γεωργία



Σοβαρότατη υπόθεση έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών για βιοκαλλιεργητές της Αιτωλ/νίας, αποκαλύπτεται στην Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού.
ΕΔΕ διενεργείται από την Περιφέρεια για τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων , προανάκριση και από την Αστυνομία

Σύμφωνα με το αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεγονός» που κυκλοφορεί, η σύλληψη ενός γνωστού μελετητή στα γραφεία της υπηρεσίας Αγροτικής Ανάπτυξης στο Μεσολόγγι, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και οι αποκαλύψεις για το μέγεθος της υπόθεσης, που σχετίζεται με την έκδοση πλαστών πιστοποιητικών παραγωγής βιολογικών προϊόντων από μεγάλη εταιρία πιστοποίησης, είναι καταιγιστικές.

Ο συγκεκριμένος μελετητής, πιάστηκε να ψαχουλεύει φακέλους αγροτών στα γραφεία της υπηρεσίας τον Αύγουστο και να επιχειρεί να αφαιρέσει έγγραφα, ενώ μόλις τον αντιλήφθηκε υπάλληλος, κατήγγειλε το γεγονός και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία. Ο μελετητής οδηγήθηκε στην Α/Δ Ακαρνανίας και στη συνέχεια στον Εισαγγελέα Μεσολογγίου που είχε ενημέρωση από τον νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Η Αστυνομία, ενεργεί πλέον την σχετική προανάκριση.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται σύντομα σχετικά, αφού η εταιρία πιστοποίησης, είχε ήδη ενημερώσει με καταγγελίες της, ότι έχουν εντοπιστεί πλαστά πιστοποιητικά της.

Η Αιτωλοακαρνανία, είναι ένας από τους νομούς όπου έχουν βρεθεί πλαστά πιστοποιητικά. Η πλαστότητα των πιστοποιητικών, έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρία που σύμφωνα με όσα πληροφορείται το «Γεγονός», είναι από τις μεγαλύτερες , με σημαντικό αριθμό παραγωγών στην περιοχή.

Η υπόθεση φαίνεται πως αφορά σε δεκάδες αγρότες, που επιδοτούνταν ως βιοκαλλιεργητές χωρίς να έχουν τέτοια παραγωγή ή χωρίς να έχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά. Μερικοί από αυτούς εισέπρατταν επιδότηση, χωρίς να την δικαιούνται, μέχρι και 30 χιλιάδες ευρώ! Αφορά δε στις υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο σε Μεσολόγγι, όσο και σε Αγρίνιο.

Τα ερωτηματικά πολλά, όπως πως βρέθηκε ο μελετητής μέσα στην υπηρεσία να πειράζει υπηρεσιακούς φακέλους, πόσοι παραγωγοί έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, εάν πρόκειται για πανελλαδικό κύκλωμα, εάν υπάρχει εμπλοκή υπαλλήλων κλπ

Πλέον όλες οι σχετικές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και υπάρχει διαρκής αλληλογραφία, μεταξύ της εταιρίας, της Περιφέρειας και της Αστυνομίας. Η όλη διαδικασία από την Περιφέρεια γίνεται με λεπτούς χειρισμούς, αφού το ζητούμενο είναι ναι μεν η υπόθεση να αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος, αλλά να μην επηρεάσει την ομαλή ροη χρηματοδότησης στους υπόλοιπους νόμιμους βιοκαλλιεργητές.

Για καλό και για κακό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άλλαξε και κλειδαριές στα γραφεία Αγροτικής Ανάπτυξης σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, και απομένει να αποδειχτεί από την ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Νοεμβρίου ενδεχόμενη εμπλοκή υπαλλήλων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!