tromaktiko: Τα λαχανικά του φθινοπώρου & η διατροφική τους ανάλυση

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τα λαχανικά του φθινοπώρου & η διατροφική τους ανάλυση



Είναι γνωστό ότι μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ανεξάρτητα από την εποχή. Αυτό όμως οφείλεται στην αλόγιστη χρήση ορμονών, φυτοφαρμάκων και καλλιέργεια αυτών των προϊόντων στα φυτώρια.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Παναγιώτα Καρακασίδου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος.Επιστημονικός συνεργάτης MediDiatrofi.

Τα τρόφιμα όμως που είναι στην εποχή τους δεν απαιτούν χρήση ορμονών ή φαρμάκων.
Ας δούμε κάποια φθινοπωρινά λαχανικά που μπορούμε να βρούμε σε αφθονία και τα οποία θα διατηρούν το άρωμα, τη γεύση τους αλλά και όλα τα θρεπτικά τους συστατικά τονώνοντας τον οργανισμό.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελούνται είναι η βιταμίνη Α, C, Κ, Β6, Ε το φολικό οξύ, η ριβοφλαβίνη, η θειαμίνη, οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καθώς επίσης αντιοξειδωτικά και μέταλλα όπως μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο. Τα Λαχανάκια Βρυξελλών προφυλάσσουν και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου και του στομάχου. Βοηθούν επίσης στην διατήρηση ενός υγιές δέρματος, προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου, καταπολεμούν την ρευματοειδή αρθρίτιδα και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης.



Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, Αντωνία Τριχοπούλου

Μπρόκολο

Τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το φολικό οξύ, οι φυτικές ίνες, το μαγγάνιο, η τρυπτοφάνη, το κάλιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη Β2, το φώσφορο, το μαγνήσιο, οι πρωτεΐνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βιταμίνη Β5, ο σίδηρος, το ασβέστιο, η βιταμίνη Β1, η βιταμίνη Β3, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη Ε. Το μπρόκολο είναι άλλος ένας σύμμαχος ενάντια στον καρκίνο. Καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει τον καταρράκτη, βοηθά στην οικοδόμηση γερών οστών, προστατεύει από το έλκος και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Σπανάκι

Τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται είναι ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Α, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, το κάλιο, οι φυτικές ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και οι πρωτεΐνες. Το σπανάκι είναι από τα θρεπτικότερα φυλλώδη λαχανικά με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Προστατευτικό της καρδιάς, των οστών και δρα κατά των ασθενειών των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη θρεπτικά συστατικά και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες.

Πίνακες σύνθεσης τροφίμων και ελληνικών φαγητών, Αντωνία Τριχοπούλου

Κουνουπίδι

Τα θρεπτικά συστατικά από τα οποία αποτελείται είναι η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α, το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο.Το κουνουπίδι, θεωρείται ως το λαχανικό με αρκετές βιολογικά ενεργές διατροφικές ουσίες που βοηθούν στην πρόληψη και καταπολέμηση πολλών νοσημάτων φθοράς. Τα συστατικά που περιέχει το κουνουπίδι θεωρείται ότι βοηθούν την αντίσταση του οργανισμού στις ασθένειες, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθάει τις εγκυμονούσες και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα. Επίσης, το κουνουπίδι περιέχει υψηλά επίπεδα της ουσίας γλυκοζιδάσης η οποία όταν διασπάται στον οργανισμό παράγει μια άλλη ουσία (ισοθιοκινάτες) που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους αντικαρκινικούς παράγοντες στη διατροφή. Έχει αποδειχθεί, ακόμη, σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες ασθένειες. Τέλος, το κουνουπίδι αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση της LDL-χοληστερόλης για αυτό συστήνεται η συχνή του κατανάλωση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!