tromaktiko: Την άνοιξη αναγκαστικά εισαγωγή καλαμποκιού

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Την άνοιξη αναγκαστικά εισαγωγή καλαμποκιού



Σε αγορά ειδικών συνθηκών έχει μετατραπεί η παγκόσμια αγορά του καλαμποκιού τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις εξαγωγές περίπου...
50.000 τόνων ελληνικού προϊόντος νέας σοδειάς προς την Ιταλία. Η ελληνική παραγωγή καλαμποκιού που είναι ελλειμματική και την άνοιξη θα χρειαστούν εισαγωγές για να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας κτηνοτροφίας, ωστόσο η ζήτηση στη διεθνή αγορά που εξακολουθεί να προσφέρει υψηλές τιμές παραμένει δελεαστική.

Η Ιταλία αντιμετώπισε προβλήματα με αφλατοξίνες και αναγκάστηκε να θέσει μια περιοχή σε καραντίνα. Η ποσότητα του ελληνικού προϊόντος που απορρόφησαν οι Ιταλοί πουλήθηκε στα 240-245 ευρώ ο τόνος fob, τιμή που αντιστοιχεί σε 22 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό, σύμφωνα με το agronews


Στην Μπολόνια οι τιμές του καλαμποκιού διαμορφώνονται στα 264-267 ευρώ ο τόνος, ενώ το προηγούμενο διάστημα έφτασαν μέχρι και τα 283 ευρώ.

Βέβαια η άνοδος στην τιμή του καλαμποκιού περιλαμβάνει και τη διάσταση που σχετίζεται με τις αντοχές των κτηνοτρόφων να ανταποκριθούν στις ακριβές ζωοτροφές. Ήδη πραγματοποιούνται ρευστοποιήσεις του ζωικού κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, φαινόμενο που θα ενταθεί εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για νέα υψηλά στο καλαμπόκι.

ileiapost.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!