συστηματικές παθήσεις που απασχολούν τον άνθρωπο.
Για πρώτη φορά - και μέσα από το 14ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο, που διοργανώνει η ΕΑΒΕ - , επιχειρείται σύζευξη Ιατρών και Οδοντιάτρων διαφόρων ειδικοτήτων, με στόχο την περαιτέρω μελέτη της σχέσης των νοσημάτων του κολλαγόνου και των συστηματικών φλεγμονών με την Αθηροσκλήρωση. Κυρίως όμως επιχειρείται η διερεύνηση της συμμετοχής της υγιεινής και των παθήσεων του στόματος, αμφίδρομα, στους παράγοντες κινδύνου της Αθηροσκλήρωσης και κατ’ επέκταση στις καρδιαγγειακές επιπλοκές.
Στο 14ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο με τίτλο «Υγιεινή & Νοσήματα Στόματος. Σχέση με την Αθηροσκλήρωση & τις Καρδιαγγειακές Παθήσεις», που πραγματοποιείται 08/12/12, στο Ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης, θα αναπτυχθούν σύγχρονα επιστημονικά θέματα, με πρακτικό όμως ενδιαφέρον, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Έτσι στη διάρκεια του Σεμιναρίου, ορισμένα από τα ενδιαφέροντα θέματα που θα συζητηθούν είναι: ο στεφανιαίος ασθενής στον οδοντίατρο, παθήσεις του στόματος στο διαβητικό άρρωστο και πως αντιμετωπίζονται, πότε και ποιες επεμβάσεις μπορούν να κάνουν οι παραπάνω ασθενείς, αλλά και η υγιεινή του στόματος κατά την παιδική ηλικία.
Επομένως το Σεμινάριο αφορά όλους μας. Την οικογένεια, την εκπαιδευτική κοινότητα, τους Οδοντιάτρους και τους Γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.
Επισημαίνεται πως η στοματική κοιλότητα, είναι ζωτικής σημασίας στην ανθρώπινη εμφάνιση και υγεία. Από εκεί ξεκινάει η καλή ή κακή υγεία του αναπνευστικού συστήματος (ευαισθησία στις λοιμώξεις), του πεπτικού, (έλκος στομάχου) η καλή ή κακή πέψη και διατροφή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, η καλή υγιεινή του στόματος να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να συνοδεύει τον άνθρωπο σε όλα τα στάδια της ζωής του.
Η Αθηροσκλήρωση, που είναι πολυπαραγοντική διαδικασία κι εξελίσσεται αθόρυβα και ασυμπτωματικά, αποδίδεται σε παράγοντες κινδύνου, όπως είναι η δυσλιπιδαιμία, η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, η έλλειψη άσκησης, η παχυσαρκία, το στρες, το βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό, η πρόοδος της ηλικίας κλπ. Οδηγεί σε καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και οι περιφερικές αγγειοπάθειες, που αποτελούν την 1η αιτία θανάτου και αναπηρίας στους λαούς του Δυτικού Κόσμου και τη Χώρα μας.
Η πρόληψη της Αθηροσκλήρωσης, πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία και να περιλαμβάνει την υγιεινή το στόματος και τη σωστή διατροφή, με σύγχρονη αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου.
Με εκτίμηση
Απόστολος Ευθυμιάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ
Πρόεδρος ΕΑΒΕ