tromaktiko: Ο M. Nimetz αντιμέτωπος με την πολιτική κρίση των Σκοπίων

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο M. Nimetz αντιμέτωπος με την πολιτική κρίση των Σκοπίων



του Κώστα Ράπτη
“Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή. Είμαι υποχρεωμένος να είμαι αισιόδοξος” δήλωσε ο διεθνής μεσολαβητής για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ...
Matthew Nimetz μετά την συνάντησή του την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλο (και επί 15λεπτο και με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά), απαντώντας στην (πάγια) ερώτηση που του υποβλήθηκε για το αν θεωρεί κατάλληλο το timing για το ξεδίπλωμα της νέας πρωτοβουλίας του.

Και η αλήθεια είναι, δεδομένης και της ελληνικής οικονομικής κρίσης και των όποιων άλλων προβλημάτων κατά καιρούς αντιμετωπίζουν Αθήνα και Σκόπια, ότι το timing ουδέποτε θα είναι ανέφελο. Αυτό πρόκειται να το διαπιστώσει καλά ο κ. Nimetz σήμερα στη γειτονική χώρα, όπου η πολιτική κρίση βρίσκεται στην κορύφωσή της, με τον αρχηγό της περί τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση αντιπολίτευσης Branko Crvenkovski να ζητά την ταυτόχρονη διεξαγωγή με τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου πρόωρων βουλευτικών εκλογών, υπό την ευθύνη μιας κυβέρνησης όπου τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Τύπου θα έχουν αναλάβει προσωπικότητες κοινής αποδοχής.

Ως γνωστόν, από την περιπετειώδη συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ για την έγκριση του προϋπολογισμού στις 24 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις και απειλεί να απέχει και από τις δημοτικές εκλογές, εάν δεν εκπληρωθούν οι όροι που θέτει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρόσθεσε ο Branko Crvenkovski, η παράταξή του θα συνεχίσει να καταφεύγει στη “δημοκρατία του δρόμου”.

Το ότι η αντιπολίτευση και τα (συμπολιτευόμενα και μη) κόμματα της όλο και πιο ανυπόμονης αλβανικής κοινότητας προειδοποιούν για τις “διαλυτικές” επιπτώσεις της παράτασης της εκκρεμότητας περί την ονομασία και άρα του αποκλεισμού από τους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς είναι οπωσδήποτε ένα στοιχείο πίεσης για την κυβέρνηση Gruevski,το οποίο όμως δεν θα πρέπει να υπερτιμηθεί. Οι διμερείς αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας με τη συνταγματική της ονομασία από τα δύο τρίτα περίπου των κρατών-μελών του ΟΗΕ καταδεικνύουν τα οφέλη της εξαγοράς χρόνου. Και σε κάθε περίπτωση, δεν είναι η κυβέρνηση Gruevski αυτή που έχει να φοβάται τις πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό από μία περισσότερο συνεργάσιμη στάση στις πρωτοβουλίες Nimetz. Αντιθέτως είναι αυτή που πλειοδοτεί σε “αρχαιοπληξία” και αποκλείει τόσο την ένθεση ενός γεωγραφικού προσδιορισμού (“Άνω”, “Βόρεια”, “του Βαρδάρη”) αμέσως πριν από τον όρο “Μακεδονία”, όσο και ένα εύρος χρήσης της συμφωνημένης ονομασίας πέρα από τις ελληνο-σκοπιανές σχέσεις – τη στιγμή που για την Αθήνα το “erga omnes” (έναντι όλων) αποτελεί την καρδιά της διαπραγμάτευσης.

Συνεπώς, οι “λεπτομερείς ιδέες” οι οποίες δηλώθηκε ότι παρουσίασε ο κ. Nimetz την Τετάρτη περισσότερο αποβλέπουν στην διευκόλυνση του Επιτρόπου Διεύρυνσης της Κομισιόν Stefan Fuehle (επίδοξου διαδόχου της βαρώνης Ashton), ο οποίος επιθυμεί να εγκολπωθεί τη διαπραγμάτευση και ο οποίος την άνοιξη θα πρέπει, βάσει των αποφάσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παρουσιάσει ενδιάμεση έκθεση προόδου για τα Σκόπια.

Για την Αθήνα, πάλι, ήταν αρκετό να επαινεθεί (ιδίως μετά την δυσμενή απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης) η “εποικοδομητική” της στάση και να συμπεριληφθεί στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης το μνημόνιο κατανόησης που έχει καταθέσει ο Δ. Αβραμόπουλος για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας σε θέματα χαμηλής πολιτικής. Άλλωστε, το ρόλο του “κακού” εντός της Ε.Ε. έχουν αναλάβει, και μάλιστα με ιδιαίτερο ζήλο, άλλοι, όπως καταδεικνύουν οι σχεδόν καθημερινές πλέον ανταλλαγές κατηγοριών μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας για την “πολιτική” χρήση της πρόσφατης ιστορίας καθώς και η απόφαση της κυβέρνησης Borisov να αναθέσει στην Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών την εκπόνηση υλικού για τις “σχέσεις γειτονίας”, επί του οποίου θα στηρίζεται η στάση όλων των Βουλγάρων ιθυνόντων στα κοινοτικά όργανα.

capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!