tromaktiko: Νέος Πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη Μυτιλήνης ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Καραμούζης

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Νέος Πρωτοσύγκελος στην Μητρόπολη Μυτιλήνης ο Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Καραμούζης



Σχεδόν 25 χρόνια μετά, η Μητρόπολη Μυτιλήνης φέρεται ότι απέκτησε πρωτοσύγκελο. Ο λόγος, για τον Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Καραμούζη, μέχρι πρότινος ιεροκήρυκα της Μητρόπολης, ο οποίος έγκυρες πληροφορίες ανέφεραν...
χθες ότι διορίσθηκε πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.

Η θέση παρέμενε κενή από το 1988, όταν και την κατείχε η σημερινός Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Φραντζής, θέση στην οποία τον διόρισε ο τότε Μητροπολίτης Ιάκωβος Κλεόμβροτος. Άτυπα, όμως πολύ ουσιαστικά, τα καθήκοντα πρωτοσύγκελου.

Επί 25 χρόνια η πολύ σημαντική θέση της Πρωτοσυγκελίας καλυπτόταν από τον αρχιερατικό επίτροπο Μυτιλήνης π. Γρηγόριο Δομούζη. Πλην όμως οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες, επέβαλλαν το διορισμό πρωτοσύγκελου, αφού ο π. Γρηγόριος Δομούζης ως συνταξιούχος πλέον δεν είχε δικαίωμα υπογραφής σε επίσημες διοικητικές πράξεις. Και η συνέχεια της κατάστασης αυτής οδηγούσε σε ακυρότητα πολλές πράξεις που είχαν να κάνουν με τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους.

Ο νέος πρωτοσύγκελος που κατάγεται από τα Τρίκαλα, είναι πολύ χαμηλών τόνων εκκλησιαστικό στέλεχος και θεωρείται εκ των πλέον στενών συνεργατών του Μητροπολίτη Μυτιλήνης εδώ και πολλά χρόνια.

Κι άλλες αλλαγές

Στο μεταξύ, χθες έγινε γνωστό ότι νέος αρχιερατικός επίτροπος της Επαρχίας Πλωμαρίου διορίστηκε ο πρωτοπρεσβύτερος του ναού του Αγίου Νικολάου Πλωμαρίου, π. Ευστάθιος Μεταξής. Ο π. Ευστάθιος, ιδιαίτερα γνωστός για το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πλωμαρίου που δημιούργησε και λειτουργεί, αντικαθιστά στη θέση του αρχιερατικού επιτρόπου Πλωμαρίου τον Αρχιμανδρίτη π. Κύριλλο Συκή.

Από την εφημερίδα Εμπρός

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!