tromaktiko: Ρινοπλαστική. Δεν είναι μόνο αισθητική επέμβαση αλλά και λειτουργική αποκατάσταση της αναπνοής

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ρινοπλαστική. Δεν είναι μόνο αισθητική επέμβαση αλλά και λειτουργική αποκατάσταση της αναπνοής



Η κλασική επέμβαση ρινοπλαστικής, η πιο συχνά ζητούμενη αισθητική επέμβαση στην Ελλάδα, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς, γιατί όχι μόνο αποκαθιστά τις όποιες δυσμορφίες, αλλά ταυτόχρονα βελτιώνει την αναπνοή και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τις νυχτερινές άπνοιες...
κυρίως στους άνδρες. Από τους σχολαστικούς χειρουργούς ρινός θεωρείται η δυσκολότερη αισθητική επέμβαση σε δικαίως απαιτητικούς ασθενείς.
Η πλαστική χειρουργική είναι ιατρική ειδικότητα και ο χειρουργός πρέπει να ακολουθεί με ευλάβεια την ιατρική διαδικασία: διάγνωση του προβλήματος, καθορισμός του πλάνου της χειρουργικής θεραπείας,- με βάση τη γνώση της ανατομίας και της συμπεριφοράς των ιστών,- άψογες συνθήκες χειρουργείου και μετεγχειρητική παρακολούθηση.

Τα αισθητικά χαρακτηριστικά της κομψής “φυσιολογικής “ μύτης, (ράχη, ριζορρίνιο, κορυφή, στυλίδα, ρουθούνια και χειλορινική γωνία), οι αισθητικές ενότητες που εμπλέκονται, (άνω χείλος, μάτια, μέτωπο και ζυγωματικά, πηγούνι ), η αντίληψη του ασθενούς για το ωραίο, καθώς και τα φυλετικά και τοπικά χαρακτηριστικά καταγωγής του, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να συνθέτουν την διάγνωση.

Η σωστή διάγνωση, η καλή γνώση της ανατομίας, (οστά, χόνδροι, υποδόριο λίπος, διάφραγμα, κάτω κόγχες, ρινική βαλβίδα, αλλά και η υφή του δέρματος, συνθέτουν την κατασκευή της μύτης), η γνώση της βιολογικής συμπεριφοράς των ιστών και ο σχεδιασμός του χειρουργικού πλάνου είναι προϋπόθεση για μια καλή έκβαση της επέμβασης.

Το χειρουργικό ταλέντο του χειρουργού για την υλοποίηση του πλάνου της επέμβασης έπεται, αλλά είναι απαραίτητο για την επιτυχία της ρινοπλαστικής. Η μετεγχειρητική πορεία είναι σχεδόν πάντα ομαλή και ανώδυνη, αλλά επιβάλλει να ακολουθούνται οι προκαθορισμένοι χρόνοι του μετεγχειρητικού 10ημέρου.

Ο έλεγχος της αναπνοής πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαγνωστική προσέγγιση και να εντοπίζεται η χειρουργική ανατομική βλάβη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, υπερπλασία κογχών, ρινική βαλβίδα) και να διορθώνεται κατά τη χειρουργική επέμβαση από τον ίδιο χειρουργό. Αυτό είναι σημαντικό αφού το χειρουργικό πλάνο στο μυαλό του πλαστικού χειρουργού λαμβάνεται υπ’ όψιν διορθώνοντας το πρόβλημα της αναπνοής. Προβλήματα αναπνοής είναι πολύ συχνά συνυφασμένα με τις αισθητικές δυσμορφίες. Το στραβό διάφραγμα δεν μπορεί να διορθωθεί απόλυτα αν δεν ευθειαστεί η ράχη της μύτης, η στενή ρινική βαλβίδα δεν μπορεί να αποκατασταθεί αν δεν γίνει αισθητική παρέμβαση στη «καμπούρα» της μύτης.
Είναι επίσης επιστημονικά διαπιστωμένο ότι αν σε μεγάλο ποσοστό της νυχτερινής άπνοιας αιτία είναι το πρόβλημα της αναπνοής, η ρινοπλαστική βελτιώνει το πρόβλημα.
Επιδείνωση της αναπνοής μετά τη Ρινοπλαστική, ή όχι ικανοποιητικό αισθητικό αποτέλεσμα σημαίνει λάθος διαγνωστικό, ανεπαρκή γνώση της ανατομίας, λάθος χειρουργικό πλάνο ή μικρό χειρουργικό ταλέντο και σπάνια επιπλοκή της επέμβασης.

Δεν υπάρχει ωραία μύτη, που όμως δυστυχώς έτυχε να μην ταιριάζει στο πρόσωπο. Ο σωστός χειρισμός των ανατομικών στοιχείων, που συνθέτουν την κατασκευή της μύτης δίνει πάντα ένα αποτέλεσμα, που ταιριάζει με τις γύρω αισθητικές ενότητες. Καθώς η οπτική εικόνα είναι συγκριτική, πιο συχνά η σωστή ρινοπλαστική βελτιώνει την εικόνα των γύρω αισθητικών ενοτήτων, (τονίζονται τα μάτια και τα ζυγωματικά και ελευθερώνεται το άνω χείλος εφ’ όσον χρειάζεται). Αν ο χειρουργός δεν σεβαστεί όλες αυτές τις αρχές, ο ασθενής εμπλέκεται στις διαδικασίες της επανεπέμβασης, που σημαίνει οικονομικό κόστος, ψυχολογική ταλαιπωρία και αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση μια σωστή ρινοπλαστική από την αρχή, έχει καλύτερο αποτέλεσμα από οποιαδήποτε επανεπέμβαση.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Γαβριήλ Στρατής Πλαστικός Χειρουργός 
Ζαλοκώστα 4, Σύνταγμα
10671, Αττικής 
210 36 00 413-414
6944 52 40 91

Drlist.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!