tromaktiko: Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το τηλεσκόπιο Κέπλερ

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πολύ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το τηλεσκόπιο Κέπλερ



Σοβαρές βλάβες στο σύστημα σταθεροποίησής του έχει υποστεί το τηλεσκόπιο Κέπλερ, το οποίο έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, γεγονός που απομακρύνει τις ελπίδες της...
NASA να εντοπίσει έναν πλανήτη παρόμοιο με την Γη.

Για τη λειτουργία του Κέπλερ σε πλήρη απόδοση είναι απαραίτητα τουλάχιστον τρία από τα τέσσερα γυροσκόπιά του. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει σε αυτό μόνο δύο. Ένα από τα γυροσκόπια τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2012, ενώ τώρα καταστράφηκε ολοσχερώς και το δεύτερο αναφέρει σήμερα το επιστημονικό περιοδικό Space.com, γεγονός που δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει το τέλος της αποστολής του.

Η NASA είχε στείλει το Kepler το 2009, σε μια αποστολή που κόστισε 600 εκατ. δολάρια.

Οι μηχανικοί της NASA είναι αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να αποκταστήσουν το πρόβλημα εγκαίρως, αν ωστόσο δεν τα καταφέρουν, το Kepler θα πρέπει να περιοριστεί σε μια πολύ λιγότερο φιλόδοξη αποστολή: να ατενίζει απλώς τον ουρανού αφού, καθώς βρίσκεται 40 εκατομμύρια μίλια μακριά, η πιθανότητα της επιδιόρθωσης της βλάβης αποκλείεται.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια το Κέπλερ έχει ταυτοποιήσει 115 πλανήτες, ενώ ακόμη 2.740 βρίσκονται υπό διερεύνηση. Το τηλεσκόπιο έχει σχεδιαστεί να κοιτάζει σταθερά σε περίπου 100.000 μακρινά άστρα σαν τον ήλιο, και να ψάχνει για πλανήτες.

hassapis-peter.blogspot.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!