tromaktiko: Παρέμβαση της ΤτΕ στις τράπεζες για τις ασφαλίσεις των δανείων

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Παρέμβαση της ΤτΕ στις τράπεζες για τις ασφαλίσεις των δανείων



Εγκύκλιο προς τις τράπεζες σχετικά με τους κανόνες που διέπουν την ασφάλιση των δανείων από τους δανειολήπτες έστειλε η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (Δ.Ε.Ι.Α.) που...
υπογράφει ο Διευθυντής της κ. Σπύρος Ζάρκος

Σύμφωνα με την εγκύκλιο ο διευθυντής της εποπτείας της ιδιωτικής ασφάλισης επισημαίνει ότι πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης στην πώληση των ασφαλιστήριων συμβολαίων, όταν πρόκειται για σύναψη δανείου.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνεται «πακέτο» η πώληση του δανείου και της ασφάλισης του προϊόντος της τράπεζας. Τονίζει ότι ο υπάλληλος πρέπει να δηλώνει στον πελάτη ότι ασκεί ασφαλιστική διαμεσολάβηση και όχι να υποχρεώνει τον δανειολήπτη να αγοράσει μαζί και την ασφάλιση του δανειακού προϊόντος.

Επίσης ότι ο λήπτης του δανειακού προϊόντος έχει το δικαίωμα να αναζητήσει και άλλες προσφορές από ασφαλιστική διαμεσολάβηση με βάση τους όρους της ασφάλισης του προϊόντος και να το προσκομίσει στην τράπεζα

Μάλιστα επισημαίνει ότι είναι αυθαίρετες οι χρεώσεις ασφαλίστρων στο πελάτη, όταν αυτός έχει δεσμευθεί και προσκομίσει με βάση τους όρους ασφάλισης του προιόντος ασφαλιστήριο συμβόλαιο πριν ή μετά την σύναψη του δανείου .

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το θέμα αυτό αποτελούσε σημείο τριβής με τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές οι οποίοι επανειλημμένα έθεταν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμούς στην ασφάλιση των τραπεζικών δανείων

Ικανοποίηση στους διαμεσολαβούντες

Σχετική ανακοίνωση για την εγκύκλιο της Τράπεζας εξέδωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών αναφέροντας :

«Λάβαμε , όλοι οι Σύλλογοι της ΕΑΔΕ, την υπ αριθμ. 462/2013 Εγκύκλιο της Τραπέζης της Ελλάδος, που αφορά τους τρόπους πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω των υποκαταστημάτων των Τραπεζών.

Χαιρετίζουμε την απόφαση παρέμβασης της Εποπτικής μας Αρχής, που έλαβε σοβαρά υπ΄ όψιν όσα με στοιχεία της καταγγείλαμε κατά την πρόσφατη επίσκεψη μας, καθώς και τους μακροχρόνιους και διαρκείς αγώνες μας για το θέμα του αθέμιτου ανταγωνισμού και των εκβιαστικών πρακτικών πώλησης μέσω υποκαταστημάτων των Τραπεζών.

Εμείς, ως Σύλλογοι διαμεσολάβησης, αλλά και τα Μέλη μας, που είναι οι άμεσοι σύμβουλοι του πολίτη καταναλωτή, θα βρούμε τους τρόπους ώστε αυτή η σαφής και τεκμηριωμένη οδηγία να γίνει πράξη παντού.»

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!