tromaktiko: Με πορεία χιλιάδων τιμήθηκε η μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Με πορεία χιλιάδων τιμήθηκε η μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων



Με πορεία χιλιάδων ατόμων προς το τουρκικό προξενείο, όπου θυροκολλήθηκε ψήφισμα για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ολοκληρώθηκαν... λίγο μετά τις 10 το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τη συμπλήρωση 94 ετών από τη 19η Μαΐου του 1919.

Οι περίπου 7.000 (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας) συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα όπως «Όσοι συγγνώμη δεν ζητούν στην Ευρώπη δεν χωρούν» και «Όχι άλλη γενοκτονία», ενώ κρατούσαν πανό και πλακάτ.

Η πορεία, που κινήθηκε προς το τουρκικό προξενείο δια των οδών Εγνατία, Ιασωνίδου και Αγίου Δημητρίου, είχε ως αφετηρία την πλατεία Αγίας Σοφίας, όπου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία -μεταξύ άλλων- του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ, Σταύρου Καλαφάτη και του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ποντιακού ελληνισμού και ομιλία του εν αποστρατεία στρατηγού και συγγραφέα Φραγκούλη Φράγκου.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας και τη θυροκόλληση του ψηφίσματος στο τουρκικό προξενείο, η πορεία επέστρεψε στο Άγαλμα του Βενιζέλου στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν.

Στο μεταξύ, εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων, με τη συμμετοχή υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής από τη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε απόψε και σε κεντρική πλατεία του Ελευθερίου Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Στελέχη της Χρυσής Αυγής απηύθυναν χαιρετισμούς και κατέθεσαν στεφάνια, παρουσία αστυνομικής δύναμης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!