tromaktiko: Αρχαιολογικοί χώροι ο Λαιμός και το Μεγάλο Καβούρι στη Βουλιαγμένη

Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Αρχαιολογικοί χώροι ο Λαιμός και το Μεγάλο Καβούρι στη Βουλιαγμένη



Μια απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) ενδέχεται να τινάξει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Αστέρα Βουλιαγμένης που δρομολογεί το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση και εισήγηση του ΚΑΣ προς την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και της αρμόδιας ΣΤ’ Εφορείας, αρχαιολογικός χώρος κηρύσσεται ο «Λαιμός» και το «Μεγάλο Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.

Συγκεκριμένα, εντός του νέου αρχαιολογικού χώρου, που καλύπτει όλη τη χερσόνησο του Λαιμού και την παραλία του Μεγάλου Καβουριού, έχουν εντοπιστεί αρχαία κατάλοιπα διαφόρων περιόδων που ξεκινούν από τα προϊστορικά χρόνια.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια πρώτη πολύ σημαντική νίκη του κινήματος για το παραλιακό μέτωπο και ανοίγει το δρόμο για τον οριστικό τερματισμό της εκποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ του παραλιακού αυτού «φιλέτου», του συγκροτήματος του «Αστέρα» και ολόκληρης της χερσονήσου της Βουλιαγμένης.

Τα αρχαία

Πολύ σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς βρίσκονται στην παραλία της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για το δωρικού ρυθμού ναό του Απόλλων Ζωστήρα του 5ου π.Χ αιώνα, που βρίσκεται εντός της πλαζ του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Αστέρας».

Στο υψωματάκι του «Λαιμού», εντός του συγκροτήματος, έχουν εντοπιστεί πρωτοελλαδικές οικίες και οχυρωματικό τείχος, όπως και στο Λόφο των Μουσών. Επίσης, η Ιερατική Οικία εντός του δημοτικού πάρκινγκ, η Δεξαμενή εντός του «Αστέρα», και δύο κυκλικοί πύργοι των κλασικών χρόνων.

mesogianews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!