tromaktiko: "Οι διχασμοί και οι σκοπιμότητες δεν χωράνε στους σημερινούς αγώνες"

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

"Οι διχασμοί και οι σκοπιμότητες δεν χωράνε στους σημερινούς αγώνες"



Οι δογματισμοί, οι διχασμοί και οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν χωράνε στους δύσκολους πια αγώνες που έχουμε μπροστά μας, καθώς και στις νέες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται, τόνισε... ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριακός Κενεβέζος, προσθέτοντας ότι "καμία επιβουλή σε βάρος της Κύπρου δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν υπάρχει αλληλεγγύη και ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και όλες οι πολιτικές και άλλες δυνάμεις είναι ενωμένες".

Σε επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή Λοχία Δημήτρη Σαββίδη του 361ου τάγματος Πεζικού, που έγινε το Σάββατο το πρωί στον ιερό ναό Κοσμά Αιτωλού, στη Λεμεσό, ο κ. Κενεβέζος είπε ότι δέσμευση της Κυβέρνησης "στον ήρωα μας που κηδεύουμε σήμερα, στους νεκρούς, στους αγνοούμενους, στους πρόσφυγες, αλλά και στον κάθε συμπολίτη και συμπολίτισσα μας" είναι ότι "οι δυσκολίες και οι σκόπελοι θα ξεπεραστούν σύντομα κι ο λαός μας θα βρεθεί και πάλι μπροστά".

"Δεσμευόμαστε όλοι πως όσα χρόνια κι αν περάσουν, με ομοψυχία και σύμπνοια θα συνεχίσουμε τον αγώνα, που άρχισαν τα παλικάρια μας, με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάσσει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων", σημείωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Κενεβέζος είπε ότι επιδίωξή είναι "η λύση για ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Λύση λειτουργική και βιώσιμη στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και των αρχών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση".

"Τα 39 χρόνια απέδειξαν ότι αυτός ο αγώνας ήταν και παραμένει σκληρός, ενώ όπως διαπιστώνεται συνεχώς τα εμπόδια και τα αδιέξοδα πολλά και πολυδιάστατα", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους συγγενείς όλων των αγνοουμένων της Κύπρου, ο κ. Κενεβέζος εξέφρασε τη διερεύνηση της Κυβέρνησης για "διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να τερματισθεί το πολύχρονο δράμα και το μαρτύριο που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων".

"Στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στη Λεμεσό δίνουμε και πάλι την υπόσχεση σήμερα ότι η διακρίβωση της τύχης όλων των αγαπημένων μας προσώπων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και την πολιτεία", σημείωσε.

"Τόσο ο Δημήτρης Σαββίδης, όσο και οι άλλοι συμπατριώτες μας, άξιοι ήρωες τίμησαν στο ακέραιο τον όρκο τους προς την πατρίδα, πότισαν τη γη των πατέρων μας με το ίδιο τους το αίμα, κρατώντας ως λάβαρο τον πόθο της λευτεριάς και της δικαίωσης του νησιού μας", πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η εκταφή πολύ μικρού μέρους των οστών του Δημήτρη Σαββίδη πραγματοποιήθηκε το 2008 από περιοχή κοντά στο Τουρκοκυπριακό χωριό Κορνόκηπος στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η ταυτοποίηση τους μέσα από ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA.
alithia.com.cy
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!