tromaktiko: Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης 2013

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης 2013



Τον αναλυτικό οδηγό για τη συμπλήρωση βήμα προς βήμα της φορολογικής δήλωσης του 2013 που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα του 2012, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για...
το γνωστό βιβλιαράκι της εφορίας, στο οποίο παρέχονται αναλυτικές οδηγίες, για το ποιοι φορολογούμενοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, πού και πώς συμπληρώνεται ο πίνακας με τα εισοδήματα και τις δαπάνες που μειώνουν τον φόρο, πώς συμπληρώνονται τα στοιχεία των περιουσιακών στοιχείων και άλλων δαπανών που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των τεκμηρίων.

Τόκοι καταθέσεων
Μετά τις 24 Ιουνίου 2013 αναμένεται να εισαχθούν στο TAXISnet τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες στη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφορικά με τους τόκους που θα πρέπει να δηλώσουν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) οι φορολογούμενοι. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης ανέφερε την Τετάρτη 12/6 ότι τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους δικαιούχους και τα ποσά των τόκων που θα συμπληρωθούν αυτόματα στις δηλώσεις των φορολογουμένων θα παραληφθούν από τη ΓΓΠΣ την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΓΠΣ η μεταφόρτωση των στοιχείων αυτών στο TAXISnet θα απαιτήσει τουλάχιστον 10 ημέρες, δηλαδή οι φορολογούμενοι θα δουν τα ποσά των τόκων προσυμπληρωμένα στο Ε1 περίπου μία εβδομάδα πριν λήξει η καταληκτική προθεσμία υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Επίσης, κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2013 η ρύθμιση για την αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 των τόκων από καταθέσεις (εισοδήματα του 2012) οι οποίοι συνολικά υπερβαίνουν τα 250 ευρώ σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με δηλώσεις του Χ. Θεοχάρη, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, θα αποστείλουν τις βεβαιώσεις τόκων άνω των 250 ευρώ, από καταθέσεις πελατών τους στη ΓΓΠΣ (Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων) με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται οι φορολογούμενοι-καταθέτες να ταλαιπωρηθούν πηγαίνοντας στις τράπεζες. Τα ποσά των τόκων θα είναι προ-συμπληρωμένα στα ειδικά κουτάκια της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης 2013 στο www.gsis.gr (κωδικοί 659 – 660). Κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, τον αναλυτικό οδηγό για τις φορολογικές δηλώσεις του 2013, επιλέγοντας το link στο τέλος του άρθρου..

Κλειδάριθμοι
Με συστημένες επιστολές μέσω Ταχυδρομείου θα λάβουν όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν τους κλειδάριθμους από το Υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανακοίνωσε στις 10-6-2013 η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προκειμένου να διευκολύνει τους φορολογούμενους, οι οποίοι υποχρεώνονται σε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2013, προχώρησε σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet (κλειδάριθμοι).

Οδηγίες συμπλήρωσης φορολογικής δήλωσης
Στον πρόλογο του Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη εφιστάται η προσοχή των φορολογούμενων στα παρακάτω σημεία για τον τρόπου θα συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους. Ειδικότερα τα σημεία αυτά:

- Υποχρέωση για την υποβολή φορολογικής δήλωσης έχει κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και δεν αποτελεί προστατευόμενο μέλος.

- Στη δήλωση αναγράφονται υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματα ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους,
καθώς και τα απαλλασσόμενα από το φόρο.
- Αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός παροχής ρεύματος όλων των κατοικιών είτε είναι ιδιοκατοικούμενες είτε είναι μισθωμένες είτε δωρεάν παραχωρούμενες.

- Από τη ΓΓΠΣ θα προστίθεται η ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ορίζεται σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση εφόσον δηλώνεται πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Επισης:

1. Στον πίνακα 2 προστίθεται ο κωδικός 19 τον οποίο συμπληρώνουν όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αλλά θεωρούνται ως μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος). Αυτοί πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.

2. Στον πίνακα 2 προστίθεται και ο κωδικός 27, τον οποίο συμπληρώνουν όσοι ασκούν εμπορική επιχείρηση και γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 1950. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, άνω των 62 ετών, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.

3. Στον πίνακα 4Ε προστέθηκε ο κωδικός 177, τον οποίο καλούνται να συμπληρώσουν όσοι έχουν ακαθάριστο εισόδημα από ενοίκια κατοικιών, η επιφάνεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά για να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο 3%.

4. Στον Πίνακα 5 όπου αναγράφονται τα τεκμήρια έχουν προστεθεί δύο κωδικοί στους οποίους οι φορολογούμενοι θα αναγράψουν υποχρεωτικά τους αριθμούς παροχής της πρώτης δευτερεύουσας (κωδ. 205) και της δεύτερης δευτερεύουσας κατοικίας τους (κωδ. 206).

5. Στον πίνακα 8 προστίθενται οι κωδικοί 333 και 334. Εκεί θα δηλώσουμε «το ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης». Θα τον συμπληρώσουν κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι που είχαν παρακράτηση του φόρου κατά τη διάρκεια του 2012 μέσω του μισθού ή της σύνταξης.

6. Στον πίνακα 7 προστίθενται οι κωδικοί 037 και 039 του πίνακα 7. Σε αυτούς θα κληθούν να συμπληρώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν όσοι προχώρησαν σε αποκατάσταση ακινήτου στην περιοχή του Γερανίου ή του Μεταξουργείου. Η δαπάνη εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα.

7. Στον πίνακα 9 της φορολογικής δήλωσης οι φορολογούμενοι θα πρέπει φέτος να αναγράψουν και τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των προστατευόμενων τέκνων τους.
express.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!