tromaktiko: Υγεία: Εξι τρόποι να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Υγεία: Εξι τρόποι να αντιμετωπίσετε τη φαγούρα



Τα εξανθήματα και οι κοκκινίλες είναι το σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Η φαγούρα που προκαλούν γίνεται πολύ συχνά αφόρητη και... μην ξέροντας τι πρέπει να κάνουμε, απλώς συνεχίζουμε το ξύσιμο κάνοντας τα πράγματα πολύ χειρότερα. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να απαλύνουμε τη φαγούρα και να απαλλαγούμε τελικώς από αυτή! Τους βρήκαμε και τους μοιραζόμαστε μαζί σας!

1. Κάντε ένα ζεστό (όχι καυτό) ντους. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό αντί για σαπούνι και αποφύγετε το τρίψιμο στο δέρμα σας. Αντί για το σύνηθες έντονο σκούπισμα του δέρματός σας, προτιμήστε να ταμπονάρετε την πετσέτα επάνω του. Αν το δέρμα σας είναι ακόμα υγρό, εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα μέσα σε 3 λεπτά για να σφραγίσει την υγρασία.

2. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλύνετε το δέρμα σας όταν έχετε φαγούρα, είναι να το ενυδατώσετε. Οι κρέμες και οι αλοιφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι πάμπολες και πιο αποτελεσματικές από τη λοσιόν. Εξίσου αποτελεσματική είναι και η βαζελίνη λειτουργεί μετά το μπάνιο. Φροντίστε να επιλέγετε κρέμες χωρίς αρώματα ή συστατικά όπως η αλκοόλη που στεγνώνει το δέρμα. Καλό θα ήταν να ενυδατώνετε το δέρμα σας δύο έως τρεις φορές την ημέρα, συμπεριλαμβανομένης αυτής μετά το μπάνιο.

3. Μην ξύνεστε! Είναι λογικό να μην μπορείτε να αντισταθείτε στο να ξύσετε το δέρμα σας όταν σας «τρώει», όμως αυτό θα επιδεινώσει τον κνησμό και τη φλεγμονή. Όταν ξύνεστε, μπορεί να σπάσετε το δέρμα σας και να προκαλέσετε μόλυνση. Αντ ‘αυτού, βάλτε μια κρύα κρέμα ή ένα δροσερό τζελ στην περιοχή για να καταπραΰνει την επιδερμίδα. Αν το παιδί σας είναι αυτό που έχει φαγούρα και ξύνετε συνεχώς, κόψτε του τα νύχια ώστε να μην κάνει τα πράγματα χειρότερα.

4. Χρησιμοποιήστε κρέμες κορτιζόνης (στεροειδή) ή αλοιφές για το κοινό έκζεμα. Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάτι ισχυρότερο. Συνήθως προτείνονται τοπικά ανοσοτροποποιητικά στους ενήλικες. Λειτουργούν όπως οι κρέμες στεροειδών για να μειώσουν τη φλεγμονή στο δέρμα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροπρόθεσμα.

5. Συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα αντιισταμινικά. Βοηθούν στον περιορισμός της φαγούρας. Ορισμένα αντιισταμινικά φάρμακα προκαλούν υπνηλία και γι’ αυτό είναι καλύτερα να λαμβάνονται τη νύχτα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές κρέμες ή χάπια για να καταπολεμήσετε ή να αποφύγετε τις βακτηριακές λοιμώξεις.

6. Προσοχή στη θερμοκρασία! Η φαγούρα χειροτερεύει όταν είμαστε σε πολύ ζεστό περιβάλλον. Οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν ιδρώτα ο οποίος με τη σειρά του προκαλεί περαιτέρω φαγούρα και ερεθισμό. Το χειμώνα, η θέρμανση των χώρων έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλή υγρασία η οποία στεγνώνει το δέρμα και προκαλεί μεγαλύτερη φαγούρα.
boro.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!