tromaktiko: Μάγεψε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Μάγεψε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος ως «Προμηθέας Δεσμώτης» στο Θέατρο Τζένη Καρέζη



Από το Γραφείο Τύπου
Η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία την όπερα του... Παναγιώτη Καρούσου «Προμηθέας Δεσμώτης», βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Αισχύλου, σε μετάφραση Ιωάννη Γρυπάρη, την Δευτέρα 3 Ιουνίου Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Την παράσταση προλόγισε ο Παύλος Ναθαναήλ, πρόεδρος της ΕΕΛ, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία του έργου του Αισχύλου και την διαχρονική αξία του μύθου του Προμηθέα που όπως είπε ήταν ο πρώτος επαναστάτης της ιστορίας.

Την επιμέλεια παρουσίασης είχε ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Καζάκος που είχε παίξει το 2005 τον ρόλο του Προμηθέα στην Επίδαυρο.

Την άρτια σκηνοθεσία άκρως συμβολική και έξυπνα προσφερόμενη στο κοινό είχε ο μπάσος Βασίλης Ασημακόπουλος που απέδωσε συγκλονιστικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Προμηθέα Δεσμώτη. Ήταν μια έκπληξη η δυναμική προσωπικότητα του νεαρού Βασίλη Ασημακόπουλου σε έναν τόσο δύσκολο ρόλο. Η φωνή του τραγική γέμισε το θέατρο από εναλλαγές στον θρήνο του Προμηθέα, και γοήτευσε τους θεατές στην άρια «Και τώρα μόνος», την οποία ερμήνευσε με άφταστο λυρισμό. Κατά γενική ομολογία ο κύριος Ασημακόπουλος ταυτίζεται τόσο πολύ φωνητικά και σκηνικά με τον οπερετικό ρόλο του Προμηθέα που είναι αξεπέραστος, και φαίνεται ότι θα γνωρίσει μελλοντικά μεγάλη δόξα.

Ως Βία και Θεά Αθηνά η μέτζο-σοπράνο Φωτεινή Αθανασάκη έδειξε ένα ταλέντο πηγαίο αστείρευτης πληθωρικότητας με σπάνιο χρώμα φωνής.
Ο τενόρος Χρήστος Δεληζώνας στους ρόλους του Ωκεανού και του Ερμή εντυπωσίασε με την ένταση της ωραιότατης φωνής του και την σκηνική του άνεση.

Το ρόλο της Ιούς ερμήνευσε η σοπράνο Ελένη Μπούκη - Αγιομυργιανάκη.

Στο πιάνο ήταν η Βιβή Κλεισούρα η οποία ερμήνευσε εντυπωσιακά την δύσκολη εισαγωγή του έργου και συνόδευσε τους καλλιτέχνες γινόμενη ένα με αυτούς.

Ο «Προμηθέας» πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν κατά διαστήματα στα γαλλικά μέχρι το 2000. Το 2008 ανέβηκε στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, στα αγγλικά, με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο «Προμηθέας» ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο του Χολαργού, στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, στην αίθουσα συναυλιών «Παρνασσός», στην Παλαιά Βουλή, στο Θέατρο «Βεάκειο», στον Πολυχώρο του Δήμου Αθηναίων και στη Χαλκίδα.
Ο μουσουργός Παναγιώτης Καρούσος χρησιμοποιεί στη μουσική του την πυθαγόρεια θεωρία της αρμονίας των σφαιρών. Σύμφωνα με την πυθαγόρεια διδασκαλία, οι ήχοι των ουράνιων σωμάτων συνθέτουν μία κοσμική μουσική, γιατί οι αποστάσεις και οι ταχύτητες των πλανητών και των απλανών αστέρων διέπονται από τους ίδιους αριθμητικούς λόγους που παράγουν και τη συμφωνία των ήχων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!