tromaktiko: Υπό την απειλή νέων ταραχών το Κάιρο παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Υπό την απειλή νέων ταραχών το Κάιρο παρά τις προσπάθειες διαμεσολάβησης



Οι ισλαμιστές που βρίσκονται στους δρόμους του Καΐρου επιμένουν και προαναγγέλλουν νέα κινητοποίηση την Παρασκευή εναντίον της... ανατροπής του Μοχάμεντ Μόρσι -και ενώ η ηγεσία της χώρας έχει καλέσει όσους βρίσκονται στην κεντρική συγκέντρωση υπέρ του Μόρσι να αποχωρήσουν, έκκληση που θεωρείται πρώτο βήμα για τη διάλυσή τους.

Παράλληλα, για πρώτη φορά η Ουάσινγκτον απάντησε «έμμεσα» στο εάν θεωρεί πραξικόπημα την παρέμβαση του στρατού, λέγοντας πως στο Κάιρο υπάρχει πολιτική κυβέρνηση.

Οι σχετικές αναφορές του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προκάλεσαν την αντίδραση των Αδελφών Μουσουλμάνων, εκπρόσωπος των οποίων κατηγόρησε τις ΗΠΑ την Παρασκευή για «συνευθύνη στο πραξικόπημα».

Οι ισλαμιστές διαδηλωτές που ζητούν την επιστροφή του Μόρσι είχαν αρνηθεί το βράδυ της Πέμπτης να φύγουν από δύο πλατείες στις οποίες κάνουν καθιστική διαμαρτυρία και καλούν σε νέες πορείες την Παρασκευή. Ονομάζουν τις κινητοποιήσεις «Η Αίγυπτος εναντίον στο πραξικόπημα».

Η κατάσταση παραμένει σε αδιέξοδο μετά και τις συνεχείς επισκέψεις πολλών ευρωπαίων ηγετών στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην προσωρινή κυβέρνηση που έχει διορίσει ο πανίσχυρος στρατός και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, από τους οποίους προέρχεται ο Μοχάμεντ Μόρσι.

Στο μεταξύ, τις προσπάθειες μεσολάβησης που ξεκίνησε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Κάθριν Αστον συνεχίζει ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη Νότια Μεσόγειο,Μπερναρντίνο Λεόν, που έχει φτάσει από την Τετάρτη στο Κάιρο. Μαζί του βρίσκεται και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.
metrogreece.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!