tromaktiko: Μ. Χρυσοβελώνη: «Νομοθετείται το ξέφραγο αμπέλι για τους αλλοδαπούς»

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Μ. Χρυσοβελώνη: «Νομοθετείται το ξέφραγο αμπέλι για τους αλλοδαπούς»



«Κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Το συζητούμενο νομοσχέδιο αποτελεί συρραφή υπαρχόντων νομοθετημάτων που... αφορούν τους νόμιμους ή σωστότερα τους εκ των υστέρων νομιμοποιούμενους μετανάστες στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, ελάχιστοι αλλοδαποί μεταναστεύουν στην Ελλάδα ακολουθώντας την νόμιμη οδό.

Τι κάνει λοιπόν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για αυτό το τεράστιο πρόβλημα; Απλά ασχολείται με τακτοποιήσεις θεμάτων διαμονής αλλοδαπών στην Ελλάδα μέσα σ’ένα πνεύμα ακραίου δικαιωματισμού. Χαλαρώνει δηλαδή τις οικονομικές προϋποθέσεις που πρέπει αυτοί να πληρούν, χωρίς να θέτει ουσιαστικά κριτήρια προσαρμογής τους στην Ελληνική κοινωνία. Με άλλα λόγια το νομοσχέδιο εκφράζει την πάγια πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την τελική νομιμοποίηση των αλλοδαπών που μπήκαν στη χώρα αλλά και για την διευκόλυνση πρόσβασης τους στην αγορά εργασίας. Για αυτό άλλωστε διατηρείτε δεκάδες διαφορετικούς τύπους αδειών, εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων εργασίας. Για να διευκολύνετε την παραμονή των αλλοδαπών στην Ελλάδα.

Τι επιτυγχάνει όμως έτσι η Συγκυβέρνηση εκτός από την μονιμοποίηση της παρουσίας εκατοντάδων χιλιάδων αλλοδαπών στην Πατρίδα μας; Εδώ δεν υπολογίζω τους παράνομους μετανάστες που μένουν ηθελημένα εκτός συστήματος. Αν το έκανα θα είχαμε ένα νούμερο μεταναστών που θα ξεπερνούσε σήμερα το 1 εκατομμύριο

Εδώ μιλώ μόνο για τους νομιμοποιούμενους. Δυστυχώς κ. Υπουργέ δεν τακτοποιείτε όπως λέτε απλά τους υπάρχοντες μετανάστες αλλά δίνετε κίνητρο και σε άλλους - μελλοντικούς - παράνομους μετανάστες να έρθουν στην Ελλάδα για να νομιμοποιηθούν στη πορεία. Ένα τέτοιο νομοσχέδιο αποτελεί στην ουσία διεθνές προσκλητήριο σε κάθε φτωχό και εξαθλιωμένο να έλθει στην χώρα μας φέρνοντας μαζί στη συνέχεια και την οικογένεια του.

Βασική θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι πως το φαινόμενο αυτό πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες νομιμοποιήσεις, πολύ περισσότερο νέες μεταναστευτικές ροές. Δεν τις αντέχουμε ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά. Μα πάνω από όλα δεν αντέχουμε εθνικά να φιλοξενούμε ολόκληρους μειονοτικούς πληθυσμούς που δεν έχουν καμία σχέση με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Για αυτό πρέπει άμεσα να μπει ένα τέρμα στην ανεξέλεγκτη αυτή κατάσταση. Πάγια θέση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ είναι η επιβολή ποσόστωσης των μεταναστών επί του συνολικού πληθυσμού της χώρας για την απόκτηση οποιουδήποτε τίτλου «νόμιμης διαμονής», πάντοτε υπό τις προϋποθέσεις της οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας του. Αυτή θα πρέπει να ισχύσει για το σύνολο των αλλοδαπών, άρα και για την εκ των υστέρων νομιμοποιούμενη μετανάστευση. Οι υπεράριθμοι λοιπόν θα πρέπει να απομακρυνθούν από την Ελλάδα!

Όχι γιατί δεν είμαστε φιλάνθρωποι. Αλλά γιατί πολύ απλά η Ελλάδα σήμερα συνεχίζει να βυθίζεται υπό το βάρος ενός φορτίου που δεν μπορεί να σηκώσει Άλλωστε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θεωρούμε πως η Ελληνική Πολιτεία έχει πρωταρχική ευθύνη έναντι των Ελλήνων πολιτών. Αν είχαμε λύσει τα προβλήματα τα δικά μας - προβλήματα που γιγαντώνει το Μνημόνιο και η Συγκυβέρνηση- μετά θα είχαμε την πολυτέλεια να ασχολούμαστε με τα προβλήματα των οιωνδήποτε τρίτων. Για τα κόμματα της Συγκυβέρνησης όμως το «ξέφραγο αμπέλι» που λέγεται Ελλάδα εξακολουθεί να χωρά τους πάντες. Προφανώς και τις οικογένειες που φέρνουν οι αλλοδαποί από τις χώρες τους!

Η παραπάνω προβληματική φιλοσοφία εκφράζεται ακριβώς από τα αποτυχημένα νομοθετήματα πάνω στα οποία στηρίζεται ο παρών Κώδικας (ο ν.3386/05 Παυλόπουλου για τη μετανάστευση, ο 4071/12 Γεννηματά για την μπλε κάρτα, ο 4018/11 Καστανίδη για τις υπηρεσίες μετανάστευσης μιας στάσης κτλ). Στηρίζεται επίσης σε μια λανθασμένη και επιφανειακή θεώρηση της «κοινωνικής ένταξης» των μεταναστών όπως περιγράφεται και στον Καλλικράτη. Εκεί (στο άρθρο 78 του ν. 3852/2010) για παράδειγμα ορίζεται ως έργο του «Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών» στους Δήμους το εξής:

· καταγραφή και διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες

· επαφή τους με τις αρχές προς επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, ιδίως μέσω της οργάνωσης συμβουλευτικών υπηρεσιών από τις δημοτικές υπηρεσίες

Η «ένταξη» λοιπόν όπως την εννοεί η Συγκυβέρνηση είναι βασικά μια διοικητική διαδικασία διευκόλυνσης των μεταναστών στην χρήση των δημόσιων υπηρεσιών και στην αξιοποίηση παροχών. Πρόκειται επομένως για μια επιφανειακή προσέγγιση.

Έτσι το 2ο κομμάτι του νομοσχεδίου που αφορά την λεγόμενη κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών εκφυλίζεται σε γενικότητες. Η φιλοσοφία πίσω από την υποτιθέμενη «κοινωνική ένταξη» των μεταναστών είναι παρωχημένη και αποκομμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα. Το υπουργείο Εσωτερικών προβάλλει ένα πολυπολιτισμικό ιδεώδες που απλά δεν υπάρχει. Αποδέχεται την δυνατότητα ένταξης ανθρώπων που πολλοί από αυτούς δεν θέλουν να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία. Μιλά για διατήρηση της «πολιτιστικής ετερότητας» (στο άρθρο 130), το περίφημο «multi culti», το οποίο όμως μέχρι και η πολιτική προϊστάμενη των μνημονιακών η κυρία Μέρκελ αναγκάστηκε να αποκηρύξει το 2011 ως μια «πολιτική που απέτυχε όχι μόνο στη Γερμανία αλλά διεθνώς!».

Η αλήθεια είναι προφανής όσο κι αν η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν να τη δουν. Η διατήρηση παράλληλων πολιτισμών μέσα στην ίδια χώρα δεν οδηγεί σε καμία ένταξη μεταναστών όπως έχει αποδείξει η διεθνής εμπειρία (ΗΠΑ, Γαλλία κτλ). Οδηγεί αναπόφευκτα στην γκετοποίηση ολόκληρων κοινοτήτων και τελικά στην πολιτισμική περιθωριοποίησή τους.

Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα οι παραπάνω παθογένειες προκαλούνται από την υπερσυσσώρευση εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών και άλλων τόσων νομιμοποιημένων εκ των υστέρων, τους οποίους το σύστημα δεν μπορεί πρακτικά να διαχειρισθεί. Αυτό είναι το πρωταρχικό πρόβλημα το οποίο η Συγκυβέρνηση αποδεικνύει και σήμερα πως δεν θέλει να επιλύσει. Η πραγματική λοιπόν ασθένεια από την οποία πάσχει η χώρα μας είναι η απουσία του Ελληνικού Κράτους στο εσωτερικό αλλά και η αδυναμία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να πιέσει την Τουρκία και την ΕΕ να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Εδώ θέλω να θυμίσω στον κ. Γρηγοράκο τι έλεγαν τον Νοέμβριο του 2010, πριν από 4 χρόνια, οι προαλειφόμενοι τότε Δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε κοινή συνέντευξη τους στον τότε δημοσιογράφο και σημερινό πολιτικό Σταύρο Θεοδωράκη οι κύριοι Καμίνης και Μπουτάρης διαπίστωναν το εξής πασιφανές για τη μετανάστευση. Αναγνώριζαν από τότε και οι 2 τους ότι η Ελλάδα έχει δεχτεί τόσους πολλούς ξένους, πάνω και πέρα από τις δυνατότητες της, ώστε να έχει εξαντλήσει κάθε άλλο περιθώριο. Τέσσερα χρόνια μετά ο αρμόδιος υπουργός του ΠΑΣΟΚ έχει προφανώς ξεχάσει τις θέσεις τόσο του Δημάρχου του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα όσο και εκείνου στην Θεσσαλονίκη…

Όμως στην φίλη σας την Γερμανία η κυρία Μέρκελ όπως και στις ΗΠΑ οι νότιες πολιτείες άλλαξαν εδώ και καιρό ρότα και πλέον ζητούν όχι ενσωμάτωση (integration) αλλά αφομοίωση (assimilation) των μεταναστών εκείνων που θέλουν και μπορούν να προσαρμοσθούν. Και βέβαια εννοούν πάντοτε τους νόμιμους, αφού για τους παράνομους έχουν πάρει πρόσφατα μέτρα αποτροπής και ελέγχου τους, έτσι ώστε να κρατήσουν κάποια στοιχειώδη κοινωνική ισορροπία. Ακριβώς δηλαδή τα αντίθετα από όσα κάνετε εσείς εδώ ως περισσότερο «προοδευτικοί» και «ευαίσθητοι», αντιγράφοντας με διαφορά φάσης δεκαετιών διεθνώς αποτυχημένες πρακτικές.

Μια άλλη αποτυχημένη προσπάθεια του ΥΠΕΣ ήταν η εισαγωγή το 2011 ηλεκτρονικής κάρτας, η οποία αν υπήρχε, όντως θα βοηθούσε στον περιορισμό της κυκλοφορίας παραποιημένων / πλαστών αδειών διαμονής. Η κάρτα αυτή επρόκειτο να αντικαταστήσει την βινιέτα προκειμένου να ταυτοποιεί με ασφάλεια τον αλλοδαπό κάτοχο της. Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί 3 χρόνια μετά.

Αντίθετα παραμένει σε κυκλοφορία πλήθος παραποιημένων / πλαστών εγγράφων με τα οποία νομιμοποιούν την διαμονή τους στη χώρα μας πολλοί παράνομοι μετανάστες. Μαζί μ’αυτά είχαμε και φαινόμενα μαζικών κλοπών επίσημων εντύπων και εγγράφων ταυτότητας από δημόσιες υπηρεσίες. Μόνο κατά την 5ετία 2007 - 2011 εκλάπησαν από φορείς του Δημοσίου πάνω από 86000 (!) νομιμοποιητικά έγγραφα. Πρόκειται για κάθε είδους άδειες διαμονής, άδειες οδήγησης, ταυτότητες, ακόμα και για διαβατήρια.

Για όλα αυτά ο κ. Γρηγοράκος έμεινε σε διαπιστώσεις και διαβεβαιώσεις προς τη Επιτροπή κατά την επεξεργασία του Νομοσχεδίου χωρίς όμως να δώσει λύση στα μεγάλα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει σήμερα το σύστημα διαχείρισης αλλοδαπών και μεταναστών στη χώρα μας.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται σαφές πως το νομοσχέδιο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για την νόμιμη και όχι νομιμοποιούμενη μετανάστευση. Για αυτό το λόγο το καταψηφίζουμε επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε στα άρθρα αύριο κατά την σχετική συζήτηση».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!