tromaktiko: ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΕ...ΕΛΕΥΘΕΡΑ! Αντιμετώπιση πνευμονολογικών προβλημάτων

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΕ...ΕΛΕΥΘΕΡΑ! Αντιμετώπιση πνευμονολογικών προβλημάτων



Η συνηθισμένη γρίπη που κατά διαστήματα μας έχει όλους ταλαιπωρήσει, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους πνεύμονες , οι οποίες ενδέχεται να είναι ακόμη και μοιραίες...


Στις περιπτώσεις αυτές ο ρόλος ενός πνευμονολόγου μπορεί να είναι αποφασιστικός, καίριος.

«Αν και τις περισσότερες φορές η γρίπη αυτοϊάται, δηλαδή θεραπεύεται από μόνη της χωρίς κάποια ιδιαίτερη αγωγή, αρκετές φορές ασθενείς που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες εμφανίζουν επιπλοκές από τους πνεύμονες που μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες . Οι επιπλοκές αυτές περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα πνευμονικών εκδηλώσεων που εκτείνονται από την απλή οξεία βρογχίτιδα έως την πνευμονία και απαιτούν ειδική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπισή τους. Η έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση της πνευμονίας που εμφανίζεται σε ασθενείς που πάσχουν από γρίπη αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας θανάτου από αυτή τη νόσο. Κατά συνέπεια, ο ρόλος του Πνευμονολόγου στην αντιμετώπιση των ασθενών με γρίπη είναι καθοριστικός και συνίσταται καταρχήν στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μιας πιθανής πνευμονίας και ακολούθως στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, όπως ο βήχας» τονίζει ο πνευμονολόγος Βασίλης Σκούρας.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΒΕΙ ΕΝΑΣ ΒΗΧΑΣ

Ο λεγόμενος «τσιγαρόβηχας» σύμφωνα με τον πνευμονολόγο Β Σκούρα μπορεί να κρύβει πραγματικά δυσάρεστες εκπλήξεις. Γι αυτό δεν θα πρέπει να τον αμελούμε ούτε να τον υποτιμούμε:

«Ο βήχας είναι ένα συχνό σύμπτωμα που απαντά σε τριπλάσια συχνότητα στους καπνιστές συγκριτικά με τους μη-καπνιστές. Οι περισσότεροι καπνιστές έχοντας συνηθίσει την ύπαρξη βήχα στην καθημερινότητά τους, αναφέρονται σε αυτόν σαν να είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο αποκαλώντας τον «τσιγαρόβηχα». Στην πραγματικότητα, ο «τσιγαρόβηχας» είναι ένα παθολογικό σύμπτωμα μιας νοσολογικής οντότητας που λέγεται χρόνια βρογχίτιδα και οφείλεται στον χρόνιο ερεθισμό των βρόγχων από τις τοξικές ουσίες του καπνού. Αν και ο βήχας της χρόνιας βρογχίτιδας δεν εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι δυνατόν να παραπλανήσει τον καπνιστή και να αποτρέψει την έγκαιρη διάγνωση άλλων πνευμονικών νοσημάτων που αναπτύσσονται ταυτόχρονα και μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία του, όπως για παράδειγμα η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος του πνεύμονος. Για αυτό τον λόγο, οποιαδήποτε μεταβολή στα χαρακτηριστικά του βήχα (π.χ. αύξηση ή μείωση της ποσότητας της απόχρεμψης, αποβολή αίματος στα πτύελα ή αλλαγή της χροιάς των πτυέλων) ή εμφάνιση και άλλων συνοδών συμπτωμάτων (π.χ. δύσπνοια, θωρακικό άλγος ή πυρετός) πρέπει να ανησυχήσουν τον καπνιστή και να αποτελέσουν αίτιο άμεσης επίσκεψης σε Πνευμονολόγο προκειμένου να αποκλειστούν ή να διαγνωστούν εγκαίρως επικίνδυνα για τη ζωή πνευμονικά νοσήματα» εξηγεί.


ΟΙ ...ΚΡΥΦΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), βρογχικό άσθμα, βρογχεκτασίες, πνευμονική ίνωση κλπ θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης αλλεργίας ή επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο , όπως επισημαίνει ο πενυμονολόγος Β Σκούρας «αν και η πλειοψηφία των ατόμων με τέτοια νοσήματα γνωρίζουν ότι πάσχουν από χρόνια πνευμονοπάθεια, θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν αρκετά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού , αλλά δεν το γνωρίζουν καθώς ορισμένα από τα νοσήματα που προαναφέρθηκαν υποδιαγιγνώσκονται στον γενικό πληθυσμό. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό λοιπόν οι καπνιστές να ελέγχονται κατά περιόδους με σπιρομέτρηση προκειμένου να διαγνωστεί πιθανή ανάπτυξη ΧΑΠ ενώ από την άλλη πλευρά, άτομα με ιστορικό αλλεργιών (π.χ. αλλεργική ρινίτιδα ή επιπεφυκίτιδα) να ελέγχονται για πιθανή συνύπαρξη βρογχικού άσθματος»

Επισημαίνεται ότι με τον όρο ευπαθείς ομάδες για εμφάνιση συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα χαρακτηρίζουμε όλες εκείνες τις ομάδες πληθυσμού που όταν εκτεθούν σε συγκεκριμένους εισπνεόμενους παράγοντες όπως αεροαλλεργιογόνα ή μικροσωματίδια σκόνης, εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία και έχουν υψηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα συγκριτικά με τα υπόλοιπα άτομα.

Τα μέλη της κάρτας υγείας ΕΥ club έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση την άμεση και αξιόπιστη εκτίμηση των αναπνευστικών τους προβλημάτων, σ έναν σύγχρονο κ εξοπλισμένο ιατρικό χώρο, προκειμένου να τούς προσφερθεί όχι μόνο ανακούφιση των αναπνευστικών τους συμπτωμάτων αλλά και έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση πιθανών σοβαρών πενυμονομπαθειών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!