tromaktiko: Τα τερτίπια της γερμανικής διπλωματίας και οι νέοι ραγιάδες

Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Τα τερτίπια της γερμανικής διπλωματίας και οι νέοι ραγιάδες



του Θωμά Σίδερη
Το 2012, το Forbes ανακήρυξε την καγκελάριο Μέρκελ σαν την πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο. Στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, η Γερμανία επιδίδεται συχνά σε επιδείξεις δύναμης και...
ισχύος και εμφανίζεται ότι κρατά στα χέρια της την τύχη της Ευρωζώνης. Ειδικά απέναντι στην Ελλάδα, δεν είναι η πρώτη φορά που η γερμανικήδιπλωματία “δείχνει τα δόντια της”. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία αναλαμβάνει το ρόλο του λύκου και αφήνει στην Ελλάδα το ρόλο του αμνού. Και σαφώς δεν είναι η πρώτη φορά που οδηγεί την Ελλάδα σαν πρόβατο στη σφαγή. Πριν από ακριβώς εκατό χρόνια στη Σμύρνη. Σύμφωνα με μαρτυρία του Αμερικανού πρoξένου στη Σμύρνη και μεγάλου φιλέλληνα George Horton, η γερμανική διπλωματία λειτουργούσε βάσει ενός καλά υπολογισμένου σχεδίου, αγνοούσε συστηματικά τους κανόνες δικαίου και έδειχνε στους Έλληνες το πιο σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπό της.

Τον Αύγουστο του 1912 συνεδριάζουν οι πρόξενοι των μεγάλων δυνάμεων στη Σμύρνη με σκοπό να πραγματοποιήσουν διάβημα στο βαλή Ραχμί μπέη για τις ολοένα και περισσότερες διώξεις και δολοφονίες Ελλήνων από Τούρκους. Ο πρώτος μεγάλος διωγμός των Ελλήνων από τα παράλια, αλλά και από τη Θράκη και τον Πόντο, σημειώθηκε την περίοδο 1911-1914. Η κατάσταση έχει ως εξής: Στα τζαμιά και στα τουρκικά σχολεία επικολλούνται από αγνώστους αφίσες που απεικονίζουν Έλληνες να “κατατεμαχίζουν” βρέφη Τούρκων και να “σκίζουν” τις κοιλιές εγκύων μουσουλμάνων γυναικών. Επρόκειτο φυσικά για προχειροφτιαγμένες λιθογραφικές εικόνες, εντελώς φανταστικές, που ο μοναδικός σκοπός τους είναι να οπλίσουν το χέρι των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων. Και φυσικά πετυχαίνουν πολύ γρήγορα το σκοπό τους, υποβοηθούμενες από εμπρηστικά κείμενα που δημοσιεύονται σε τουρκικές εφημερίδες.

Μπροστά σ´ αυτή την κατάσταση οι πρόξενοι αποφασίσουν να δράσουν, προκειμένου να μη διαταρχαθεί η τάξη στο νομό της Σμύρνης. Ο μοναδικός πρόξενος που αρνείται να παρουσιαστεί στον Ραχμί μπέη είναι εκείνος της Γερμανίας, ο οποίος προφασίζεται την έλλειψη ρητής εξουσιοδότησης από την κυβέρνησή του. Ο αμερικανός πρόξενος George Horton στο βιβλίο του “Η κατάρα της Ασίας” αναφέρει χαρακτηριστικά: “Η στάση του Γερμανού διπλωμάτη αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της εκδοχής ότι η Γερμανία ήταν σε μεγάλο βαθμό συνένοχος της συμμάχου της Τουρκίας στην υπόθεση των εκτοπίσεων και των σφαγών χριστιανών. Η Γερμανία ενέπνευσε την εκδίωξη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας σαν ένα από τα προκαταρκτικά μέτρα για τον πόλεμο που προετοίμαζε. Η θηριώδης εκδίωξη και η τρομοκράτηση με βιαιόστητες και δολοφονίες των ραγιάδων κατά μήκος των παραλίων έχουν την καθαρή σφραγίδα ενός πολεμικού μέτρου που επέβαλε δήθεν η “πολεμική ανάγκη” και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Τούρκοι και Γερμανοί ήταν σύμμαχοι σε όλη τη διάρκεια του πολέμου και βρίσκονταν σε πλήρη συνεργασία μεταξύ τους”.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά δεν διδάσκει. Το πραγματικό ζήτημα είναι αν η Γερμανία ονειρεύεται νέους ραγιάδες ή όχι.

#note Τα όσα αναφέρει ο George Horton στο βιβλίο του, μου τα αφηγήθηκε από τη δική της μεριά η κόρη του Nansy, 103 ετών σήμερα, στα πλαίσια συνέντευξης για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ που αφορούσε στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα μετά το διωγμό τους από τα παράλια της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

treno.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!