tromaktiko: Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενάντια στην πώληση του ΟΛΘ

Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ενάντια στην πώληση του ΟΛΘ



Με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκε την Μ. Τετάρτη ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Γιάννης Μπουτάρης μετέφερε στα μέλη της...
διοίκησης του Ταμείου την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ενάντια στην πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. και υπέρ της παραχώρησης χρήσεων, όπως ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων, σε παραχωρησιούχο εγνωσμένης ικανότητας.

Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε την πάγια θέση του Δήμου Θεσσαλονίκης ότι η όποια απόφαση για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το όφελος της πόλης (οικονομικό, εμπορικό, κοινωνικό, θέσεων απασχόλησης, αναπτυξιακής προοπτικής) και ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΘ Α.Ε. σε ιδιώτη δεν φαίνεται ότι θα αποφέρει το παραμικρό όφελος στην Θεσσαλονίκη. Περαιτέρω, τόνισε ότι αδιακρίτως του καθεστώτος ιδιοκτησίας της ΟΛΘ, ο Δήμος θα πρέπει να έχει έσοδα από τη λειτουργία του λιμανιού, αντίστοιχα με το υφιστάμενο 2% επί του τζίρου της ΟΛΘ Α.Ε. που λαμβάνει το δημόσιο. Επιπλέον, επανέλαβε για άλλη μια φορά το ζήτημα της πρώτης προβλήτας, την οποία ο Δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί να περιέλθει στη δική του διαχείριση, παρ’ όλο που αυτό δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα, αλλά συνδέεται άμεσα με την αλλαγή του καθεστώτος και του τρόπου ανάπτυξης του λιμανιού.

Κατά τη συνάντηση, τέλος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην πάγια θέση της δημοτικής Αρχής ότι το λιμάνι θα πρέπει να περάσει στην Αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, θέση που η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να προτάσσει.

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κατά της πώλησης του Ο.Λ.Θ.

Εξάλλου, υπέρ του Δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, τάχθηκε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της 8ης Τακτικής Συνεδρίασής του, τη Μ. Δευτέρα 14 Απριλίου 2014.

Μετά την κήρυξη έναρξης της Συνεδρίασης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε την ανάγκη  λήψης απόφασης για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, μετά από πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και την έθεσε σε ψηφοφορία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα το κατεπείγον του θέματος σύμφωνα με το άρθ. 67 παρ. 7 του Ν. 3852/2010.

Κατόπιν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου έδωσε το λόγο στους εκπροσώπους του ΟΛΘ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, του ΣΕΒ, του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στην Εκπρόσωπο εργαζομένων του ΟΛΘ.

Με βάση τα παραπάνω ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν σχετικά με το θέμα.

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη:

· την προφορική πρόταση του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη
· τις προφορικές προτάσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου και του Δημοτικού Συμβούλου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου
· την υπ’ αρ. 809/2013 ΑΔΣ
· το νέο Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 3360/τ. Β΄/2012 και ΦΕΚ 190/τ. Β΄/2013)
· τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου
· το άρθρο 75 του Ν. 3463/2006 «Αρμοδιότητες – Άσκηση αρμοδιοτήτων Δήμων και Κοινοτήτων» το οποίο συμπληρώθηκε με το άρθρο 94 του Ν. 3852/2010 «Πρόσθετες αρμοδιότητες δήμων»
και μετά από διαλογική συζήτηση προχώρησε στη λήψη της παρακάτω απόφασης, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 65, 67, 69 του Ν. 3852/2010

Με την απόφαση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο εμμένει στο ψήφισμα που εξέδωσε  τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2013 (υπ’ αρ. 809/2013 ΑΔΣ) που έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία «Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης» Α.Ε.

Θεωρεί ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Λιμένος Θεσσαλονίκης, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- στη διαχείριση των λιμενικών υποθέσεων, των υποδομών και των εγκαταστάσεών του.

Συμφωνεί στην παραχώρηση χρήσεων, εμπορικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών σε εγνωσμένης αξίας και κύρους επενδυτές – παραχωρησιούχους που διαθέτουν μακρά εμπειρία στη διαχείριση και ανάπτυξη Λιμένων ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ, αλλά, να δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας».

.e-saloniki.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!