tromaktiko: «Μητσοτακικοί» και «Καραμανλικοί» εναντίον Σαμαρά

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

«Μητσοτακικοί» και «Καραμανλικοί» εναντίον Σαμαρά



του Γιώργου Δελαστίκ
Δεν έβαλε την Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια ευρωβουλευτή ο Αντώνης Σαμαράς και φυσικά εξερράγησαν εναντίον του τόσο ο πατέρας της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όσο και -πολύ πιο διακριτικά- η ίδια. «Δεν συγχώρησα ποτέ τον...
Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα το οποίο έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι...
η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικη, αν είχαμε μείνει να τερματίσουμε τη θητεία μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ1 ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Συνέχισε ακάθεκτος δηλώνοντας ότι ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ «προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε ακυβερνησία».

Αν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει δημοσίως ότι ταλαντευόταν αν θα ψηφίσει τη... ΝΔ (!), ο καθένας μπορεί να φανταστεί τι θα γίνει στη ΝΔ, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κακό για το κόμμα που κυβερνά. Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η επιλογή «αναγνωρίσιμων» προσωπικοτήτων για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ συνιστά υποτίμηση του εκλογικού σώματος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνουν επιλογές που να μην τραβήξουν το ευρύτερο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και οι οποίες να είναι καθαρά τεχνοκρατικές, αξιοκρατικές - δηλαδή άνθρωποι οι οποίοι θα δώσουν πραγματικά τη μάχη του σταυρού στην Ευρωβουλή». Δεν είναι όμως μόνο η έτσι κι αλλιώς ασήμαντη αριθμητικά ομάδα των «μητσοτακικών» που δυσαρεστήθηκε από τη λίστα των ευρωβουλευτών που κατάρτισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από πολιτική σκοπιά έχει η απαξιωτική αντίδραση του σαφέστατα ισχυρότερου «καραμανλικού» στρατοπέδου εναντίον του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ που συγκροτήθηκε από τον Αντ. Σαμαρά. «Ανθ' υμών οι Γουλιμήδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις)» έγραψε σε μήνυμα που έστειλε προς όλους τους νυν βουλευτές της ΝΔ ο επί Κώστα Καραμανλή κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Ευτυχώς που υπάρχουν λίγα φωτεινά ονόματα για να ψηφίσει κανείς και να «μαυρίσει» τηλεαστέρες, μαϊντανούς, αλεξιπτωτιστές και άλλα φρούτα» σχολίασε επίσης ο Ευ. Αντώναρος.

Ολα αυτά τα σημεία δείχνουν ότι τα πάντα για τον Αντώνη Σαμαρά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που θα φέρει τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ - γιατί πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ απειλείται με διάλυση και αποχώρηση πλειάδας βουλευτών του, αν όντως πάρει μόνο 5%-7%. Εννοείται ότι αν φύγουν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από το κόμμα τους μετά τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου θα απειληθεί με κατάρρευση, όσες εφεδρείες και αν κινητοποιήσει υπέρ της στους ΑΝΕΛ και τη ΔΗΜΑΡ, καλώντας βουλευτές τους να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση της ΝΔ.

Γενικά στους κόλπους της ΝΔ πολλοί είναι δυσαρεστημένοι με τη διεξαγωγή των ευρωβουλευτικών εκλογών αυτή τη φορά με σταυρό και όχι με λίστα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα επανεκλεγεί κανένας (!) από τους 8 νυν ευρωβουλευτές της ΝΔ. Θα είναι καινούργια πρόσωπα και οι 4-5 ευρωβουλευτές που θα εκλέξει η ΝΔ. Λόγω σταυρού 6-7 άτομα όλα κι όλα θα διεκδικήσουν τις έδρες αυτές, οι υπόλοιποι 35 υποψήφιοι θα λειτουργήσουν πιθανότατα ως... ντεκόρ σε αυτούς που θα εκλεγούν. Στο μεταξύ, η πίεση που υπέστη ο Αντώνης Σαμαράς τον εμπόδισε να υλοποιήσει τα ανοίγματα προς την ακροδεξιά που έχει σχεδιάσει, καθώς υποχρεώθηκε εκών-άκων να «κόψει» δύο υποψηφίους που ήταν σε θέση να δημιουργήσουν γέφυρες προσέγγισης με κάποια τμήματα ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, με την ελπίδα να προσελκύσουν κάποιους από αυτούς να ψηφίσουν υπέρ της ΝΔ, όπως έκαναν τόσα χρόνια.

Στην ουσία πολλές ελπίδες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ βασίζονται σε μεθοδεύσεις που έχουν στόχο να εκτινάξουν την αποχή στις ευρωεκλογές σε ποσοστό άνω του... 60%! Χωρίς και τότε να είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να επιβιώσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κακό για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το Μέγαρο Μαξίμου μηχανεύεται όσα περισσότερα εμπόδια μπορεί για να αποθαρρύνει την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Μέχρι και τις... πανελλήνιες εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ (!) έβαλε να αρχίσουν πριν από τις ευρωεκλογές - την Τρίτη 20 Μαΐου, ώστε να μην επιτρέψει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με παιδιά που θα δώσουν εξετάσεις να πάνε στην επαρχία για να ψηφίσουν στις 25 Μαΐου! Καθόλου δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κυβερνητικές κινήσεις για αύξηση της αποχής. Σε σαράντα μέρες θα δούμε πόσο αποτελεσματικές θα αποδειχθούν.

ethnos.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!