tromaktiko: Επί γης κατήλθες ίνα σώσης Αδάμ και εν γη μη ευρηκώς τούτον, Δέσποτα, μέχρις Άδου κατελήλυθας ζητών

Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Επί γης κατήλθες ίνα σώσης Αδάμ και εν γη μη ευρηκώς τούτον, Δέσποτα, μέχρις Άδου κατελήλυθας ζητών



+Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Την Αγία και  Μεγάλη Παρασκευή τα Άγια και Σωτήρια και Φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, επιτελούμεν.
Την Μεγάλη Παρασκευή, ο...
Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, συμμετείχε στις παρακάτω Ιερές Ακολουθίες, με την παρουσία του Κλήρου,  την μεγάλη συμμετοχή του Λαού και των Αρχόντων  της Τριπόλεως.
Α) Στην Ακολουθία των Μ. Ορών και της  Αποκαθηλώσεως εις τον Μητροπολιτικό      Ι.          Ν.      Αγ.    Βασιλείου Τριπόλεως.
         Β) Την 12η  μεσημβρινή, στην Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως εις την Ιερά Μονή          Επάνω        Χρέπας.
          Γ) Στις 3.30 μ.μ., στην Ακολουθία του Επιταφίου εις τον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος, Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Τριπόλεως.
         Δ) Στις 4.30 μ.μ., στην Ακολουθία του Επιταφίου εις τον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου           Δεκαζείου          Γηροκομείου        Τριπόλεως.
        Ε)Στις  5.30μ.μ., στην Ακολουθία του Επιταφίου εις τον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου    Άλσους          Τριπόλεως,
        Το Συναξάριον της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής.
Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν· τους εμπτυσμούς, τα ραπίσματα, τα κολαφίσματα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την πορφυράν χλαίναν, τον κάλαμον, τον σπόγγον, το όξος, τους ήλους, την λόγχην· και προ πάντων τον σταυρόν και τον θάνατον, ά δι’ ημάς εκών κατεδέξατο· έτι δε και την του ευγνώμονος ληστού, του συσταυρωθέντος αυτώ, σωτήριον εν τω σταυρώ ομολογίαν.

Κατά την αγίαν και Μεγάλην Παρασκευήν επιτελούμεν την ανάμνησιν των αγίων και σωτηρίων και φρικιαστικών Παθών του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή ενθυμούμεθα τους εμπτυσμούς που υπέστη, τα κτυπήματα εις το πρόσωπον και τα κτυπήματα εις τον αυχένα, τας ύβρεις, τους γέλωτας, την κοκκίνην χλαίναν (με την οποίαν Τον ενέδυσαν ως βασιλέα, ειρωνευόμενοι Αυτόν), τον κάλαμον (που Τού έδωσαν εμπαικτικώς ως σκήπτρον), τον σπόγγον, το όξος, τα καρφία, την λόγχην (με την οποίαν ετρύπησαν την πλευράν Του) και περισσότερον από όλα τον Σταυρόν και τον θάνατον, τα οποία εδέχθη να υποστή με την θέλησίν Του χάριν ημών· επίσης ενθυμούμεθα και την ομολογίαν που έκαμεν επάνω εις τον σταυρόν περί του Χριστού ο καλοπροαίρετος ληστής, που εσταυρώθη μαζί Του, η οποία (ομολογία) τού έφερε την σωτηρίαν.






     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!