tromaktiko: Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος για το νεκροταφείο Γλυφάδας

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ο Μητροπολίτης κ. Παύλος για το νεκροταφείο Γλυφάδας



Η Εκκλησία μας, επί του προκειμένου η Μητρόπολή μας δεν κάνει παρανομίες. Δεν θέλουμε επουδενί να χρησιμοποιείται το νεκροταφείο για προεκλογικούς σκοπούς και...
κατεπέκταση να δυσφημείται το όνομα και το κύρος της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη.

Θέλουμε νεκροταφείο. Δεν μας ενδιαφέρει που θα είναι αρκεί να είναι νόμιμο. Βεβαίως  εντός της Μητροπόλεως μας. Δεν  θέλουμε  επουδενί να  χρησιμοποιείται για προεκλογικούς σκοπούς και κατεπέκταση να δυσφημείται το όνομα και  το κύρος της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη.Με το δελτίο τύπου προειδοποιήσαμε ότι οποιοσδήποτε το κάνει αυτό, η Μητρόπολις θα βρεθεί μπροστά του.Δυστυχώς μερικοί δεν θορυβήθηκαν … Ίδωμεν.

Για τις ταφές φρόντισε η Μητρόπολις δίοτι είχε χρέος, για τους νεκρούς.Οι εκταφές δεν γίνονται χωρίς την άδειατων συγγενών και της Μητροπόλεως.Ο εισαγγελέας ή ο Μητροπολίτης θα δώσειέγκριση για τις εκταφές για τα αζήτητα, ο οποίος θα φροντίσει, που θα τοποθετηθούν τα οστά.

Αναμφισβήτητα ένα πρόσωπο που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα αρκετά, και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες είναι ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού,Βούλας,Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Παύλος. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από το αυθαίρετο κοιμητήριο στον Υμηττό, την παραίτησή του από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό αλλά και το σημαντικό έργο που συντελείται από την Μητρόπολη, μας δόθηκε η ευκαιρία να τον συναντήσουμεστο στο  κελί  του όπου  διαμένει από την ημέρα εκλογής του ως  Επίσκοπος της Τοπικής Εκκλησίας στην Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου στην Τερψιθέα, καιευθέως  μας άνοιξε την καρδιά του.

Τα πρώτα λόγια του ιδιαιτέρως συγκινητικά, αναφερόμενος στον εκδότη μας ευχήθηκε να αναρρώσει γρήγορα και «να βρεθεί ανάμεσα μας, να υγιαίνει, να είναι περαστικά σύντομα, να τον ευλογεί ο θεός, όσα χρόνια θα του δώσει να είναι κοντά στην οικογένεια του».

Δεν χάσαμε χρόνο. Αμέσως περάσαμε στα θέματα της επικαιρότητας.

Αποκλειστική συνέντευξη στην Έφη Φιλιπποπούλου

[Π]: Σεβασμιώτατε, τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας έγραφα που φέρνουν όλο και περισσότερη αναστάτωση στο Δήμο Γλυφάδας και αυτά αφορούν το παράνομο κοιμητήριο σε Α’ Ζώνη Προστασίας Υμηττού, αναδασωτέα περιοχή… κ.λ.π. Ασφαλώς και έχετε λάβει γνώση τις τροπολογίας – αστραπής που ήρθε στην επιφάνεια τον Φεβρουάριο, καθώς επίσης και του πρόσφατου εγγράφου, την 1η Απριλίου, του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, βάσει του οποίου θα πρέπει ο Δήμος να ενημερώσει σε διάστημα δέκα ημερών για τις άμεσες ενέργειες που θα κάνει.Θα θέλαμε λοιπόν με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το παράνομο κοιμητήριο και δεδομένου ότι ακούγεται εντόνως το όνομα της Μητρόπολης και κατ’ επέκταση του Μητροπολίτου, τη γνώμη σας.

Μητροπολίτης: Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί ανακατεύθηκε το όνομα μου, επειδή έκανα τις ταφές των νεκρών. Ήταν υποχρέωση της εκκλησίας να γίνουν οι ταφές, διότι ο νεκρός είναι ιερό πρόσωπο και πρέπει να ταφεί. Έγιναν 11 ταφές και μάλιστα αμφισβήτησαν το νούμερο.Αυτό σημαίνει ότι μου προσάπτουν κατηγορία ότι εγώ λέω ψέματα. Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή μου; «Σας παρακαλώ, υπάρχουν μηχανήματα που μπορείτε να ερευνήσετε αν μέσα στον κάθε τάφο που υπάρχει, βρίσκεται πτώμα, για να αποκαλυφθεί η αλήθεια». Διέσυραν το όνομα μου. Αν υπήρξαν μερικές ταφές που έγιναν ξημερώματα ή μεσάνυχτα… έγινε η ακολουθία της ταφής κανονικά σε κάποιο ναό και πήραν οι άνθρωποι του γραφείου τελετών μετέπειτα τους κεκοιμημένους, μετέφεραν τη σωρό τους και την έθαψαν.

[Π]: Το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα, μεταξύ άλλων ζητά και την εκταφή των νεκρών που έχουν ενταφιαστεί στο αυθαίρετο κοιμητήριο.

Μητροπολίτης: Εκταφή δεν μπορεί να γίνει χωρίς την άδεια των συγγενών γιατί θεωρείται τυμβωρυχία και ιεροσυλία. Τώρα τον Αύγουστο συμπληρώνονται τρία χρόνια. Μπορεί όμως να μην έχει αποσυντεθεί ο νεκρός. Θα δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το θέμα. μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν και πτώματα που ήταν τρεις μήνες και έξι μήνες στα ψυγεία ως αζήτητα. Σε αυτό, η εκκλησία θα πρέπει να δώσει την άδεια την εκταφής. Στους άλλους όμως οι συγγενείς μπορούν να δώσουν την άδεια εκταφής μόλις παρέλθουν τα τρία χρόνια. Ο ιερεύς επί τόπου τέλει το τρισάγιο που είναι παράδοση της εκκλησίας μας. Εκείνο που με πίκρανε πολύ, ήταν ο βανδαλισμός, όταν έσπασαν τους Σταυρούς και τα μάρμαρα των Τάφων. Εάν μπορούσε να βρει η αστυνομία ποιοι το έκαναν, θα περνούσαν αυτόφωρο και θα πήγαιναν στην φυλακή διότι το θέμα του κοιμητηρίου, είτε είναι παράνομο, είτε νόμιμο, είναι χώρος αναπαύσεως και δεν μπορεί ο καθένας να ασεβεί και να σπάει τους Σταυρούς, ούτε κουμμουνιστικό καθεστώς έχει η Ελλάδα, ούτε είμαστε στην Τουρκία που το ’55 είχαν κάνει βεβήλωση στα κοιμητήρια της Κωνσταντινουπόλεως και τα παρόμοια.

Εγώ είχα κοινοποιήσει ένα δελτίο τύπου μετά από την τροπολογία του Υπουργείου και είπα το κοιμητήριο να μην γίνει αφορμή να το εκμεταλλεύονται προεκλογικά κάποιοι. Το κράτος έδωσε αυτή την λύση. Εμένα με ενδιαφέρει να μην ξαναγίνει προσβολή και ασέβεια προς τους κεκοιμημένους  που είναι μέσα στους τάφους. Όταν έκανα τις ταφές είχα υποχρέωση να το κάνω. Που θα τους πήγαινα; Και ως τοπικός επίσκοπος το έκανα αυτό.

[Π]: Ο χώρος σας υποδείχτηκε από τον νυν Δήμαρχο;

Μητροπολίτης: Ε ναι! Ειδοποιήθη εγώ και βρέθηκα στις ταφές. Δεν γινήκανε και οι 11 την ίδια μέρα. Γινήκανε 7. Και εν συνεχεία οι υπόλοιπες 4. Τοποθετήσαμε την προκάτ εκκλησία και κάναμε τα θυρανοίξια. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να γκρεμίσει το ναό. Ή να το μετακινήσει. Ετοποθετήθηκε εκεί και θα μείνει όσο αντέξει από τις καιρικές συνθήκες. Θα το λειτουργούμε κανονικά. Ανεξάρτητα αν θα αναγνωριστεί ή όχι επίσημα πλέον ο χώρος αυτός. Για τον οποίο έμαθα εκ των υστέρων ότι αμφισβητείται ακόμη και η ιδιοκτησία του.Φανταστείτε  παρουσιάζεται ότι είναι ιδιοκτήτης ένα τμήμα του ερυθρού σταυρού και άλλοι δύο Ιδιώτεςιδιοκτήτες.

Το λάθος της πολιτείας είναι όταν έγινε η πυρκαγιά εκεί. Έπρεπε αμέσως να κάνουν δενδροφύτευση. Όταν ομιλείς και διατείνεσαι ότι είναι natura και χώρος πρασίνου δε μπορείς να το αφήνεις έτσι. Κράτος είσαι, κυβέρνηση είσαι. Ομιλείς περί του πράσινου. Να το αποκαταστήσεις. Και εξάλλου απ’ότι θυμάμαι δεν ήταν δάσος με δέντρα. Ήταν ένας χώρος με θάμνους και με κατηγόρησαν κιόλας ότι δεν είμαι υπέρ του πρασίνου.

Δεν πειράζει. Τους συγχωρώ εγώ για όλα τα ψεύδη και τις κατηγορίες. Αν μου αρέσει το πράσινο το ξέρω εγώ και ο θεός. Και να γνωρίζετε κ. Έφη  ήμουν παρών σε όσες δενδροφυτεύσεις έγιναν και με την παρουσία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ με τον κ. Πορτοσάλτε.

Στο μοναστήρι που μένω, αύξησα το πράσινο στην μονή. Φύτευσα 140 δέντρα λειλαντ,που μου τα δώρισε κάποιο πνευματικό μου παιδί και  είναι πανάκριβα.

[Π]: Δεδομένου ότι είδατε θάμνους όπως προείπατε και όχι δέντρα, και αφού κανείς δεν σας είπε ότι είναι αναδασωτέα περιοχή, δεν θεωρήσατε ότι δεν θα είναι… και νόμιμος ο χώρος;

Μητροπολίτης: Μας είπαν ότι εδώ είναι το νεκροταφείο. Εφόσον το λέει ο δήμαρχος, ο μητροπολίτης εμπιστεύτηκε το δήμαρχο. Που να ήξερε τι κρύβεται πίσω από αυτή την κατάσταση; Είναι λογικό.

Επίσης την ώρα που πήγαινα για να γίνουν οι πρώτες ταφές το αυτοκίνητο μου σταμάτησε κοντά στο φυλάκιο πυρασφάλειας και έπεσε ένας κύριος κάτω με σκοπό να γίνει κάποιο ατύχημα και να ισχυριστούν ότι ο μητροπολίτης προξένησε ατύχημα και γι’ αυτό είπα αμέσως στον οδηγό να ανοίξει τα παράθυρα και τα τέσσερα του αυτοκινήτου. 1ον για να μη φανεί ότι εγώ είμαι δειλός και δεύτερον ότι δεν φοβάμαι. Και σταματήσαμε αρκετά λεπτά. Ένας εύσωμος έβαλε το κεφάλι του μέσα από το παράθυρο και έλεγε «δεν ντρέπεσαι, είσαι φονιάς» και άλλα παρόμοια. Δεν μίλησα. Τον έριξαν επίτηδες τον κύριο. Και μου λένε άμα θα γίνει αυτό τότε… πάει ο δεσπότης. Αλλά δόξα τω θεώ δεν το έχω χάσει το μυαλό μου ακόμα. Με ψυχραιμία και χωρίς να πω τίποτα, με βήμα σημειωτόν, αφού σήκωσαν τον κύριο αυτό. Ανεβήκαμε πάνω. Κάναμε τις ταφές και επέβλεπα σε ποιο σημείο θα μπει το εκκλησάκι, το οποίο είναι δωρεά της οικογενείας του κ. Μαρτίνου. Ο ναός αυτός θα μείνει για τη λατρεία. Βάσει του  καταστατικού χάρτου της εκκλησίας της Ελλάδος, μπορεί το νεκροταφείο να φύγει από εκεί όμως το εκκλησάκι θα μείνει. Παράνομο είναι το νεκροταφείο, όχι η εκκλησία. Και εκείνα που είναι αζήτητα θα δώσει εντολή ο εισαγγελέας ή ο μητροπολίτης.



[Π]: Εσείς από τη στιγμή που μαθαίνετε πλέον ότι είναι αναδασωτέα περιοχή, Α’ Ζώνη Προστασίας… και θα πρέπει να απομακρυνθούν;

Μητροπολίτης: Εφόσον το λέει η κυβέρνηση και  ο αρμόδιος υπουργός τι να κάνω; Εγώ δεν είμαι αρμόδιος για αυτά. Να γίνει αυτό που θα είναι νόμιμο. Ούτε εγώ μπορώ να εκφέρω επίσημα γνώμη αν είναι παράνομο ή νόμιμο. Παράνομο το είπε ο Υπουργός και έχει ευθύνη. Αν άλλη πλευρά της κυβερνήσεως λέει ότι είναι νόμιμο… ας τα βρούνε μεταξύ τους.

Το δελτίο τύπου της Μητροπόλεως είναι σαφές. Σε μερικούς δεν άρεσε. Συνεχίζουν και χρησιμοποιούν το όνομα της Εκκλησίας και του Μητροπολίτου. Δέχτηκα και πιέσεις να άλλαζα το περιεχόμενο τους δελτίου τύπου αλλά εγώ είπα ότι δεν γίνομαι καραγκιόζης. Έγραψα αυτό που έγραψα σεβόμενος την κάθε νομιμότητα. Ο πόθος μου είναι να γίνει κοιμητήριο και κακώς τόσα χρόνια οι προκάτοχοι δήμαρχοι δεν έκαναν κινήσεις να φτιάξουν νόμιμο κοιμητήριο. Απασχολεί την περιοχή 35 χρόνια.

Να σας πω κι αυτό…

Όταν πήγα να κάνω τρισάγιο στους νεκρούς, ήρθε ένας κύριος και μου λέει γιατί να γίνει το κοιμητήριο εδώ; Δεν μπορώ να μυρίζω την μπόχα του νεκρού. Πείτε μου αν αυτό είναι δικαιολογία, συνετού και σώφρονος ανθρώπου.

Θέλουμε νεκροταφείο. Δεν μας ενδιαφέρει που θα είναι αρκεί να είναι νόμιμο. Βεβαίως  εντός της Μητροπόλεως μας. Δεν  θέλουμε  επουδενί να  χρησιμοποιείται (το νεκροταφείο) για προεκλογικούς σκοπούς και κατεπέκταση να δυσφημείται το όνομα και  το κύρος της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη. Με το δελτίο τύπου προειδοποιήσαμε ότι οποιοσδήποτε το κάνει αυτό, η Μητρόπολις θα βρεθεί μπροστά του.Δυστυχώς  μερικοί δεν θορυβήθηκαν … Ίδωμεν.


[Π]: Υπήρξαν και εναλλακτικές προτάσεις…

Μητροπολίτης: Ναι, για το κοιμητήριο στην αεροπορία… και το Διαδημοτικό… δώδεκα χρόνια είμαι εδώ και δώδεκα χρόνια θα χτιστεί, θα πουληθεί και δεν γίνεται τίποτα. Έχουν περάσει πολλοί υπουργοί και δεν έγινε τίποτα. Τώρα το πήρε ο κ. Λάτσης. Μακάρι να μας έδιναν από μια γωνιά, τέσσερα στρέμματα.



[Π]: Ο νυν δήμαρχος βγάζει τώρα τελευταία απανωτά ενημερωτικά έντυπα του Δήμου Γλυφάδας και παρουσιάζει εικόνες από μελέτες του νέου κοιμητηρίου. Έχετε δει ποτέ αυτές τις μελέτες;

Μητροπολίτης:Έδωσε προθεσμία ένα χρόνο. Δεν βγαίνουν αμέσως τα τοπογραφικά. Εγώ δεν τα είδα ποτέ. Ούτε που μου έστειλε την τροπολογία ο ίδιος, από αλλού το πληροφορήθηκα. και η τροπολογία είναι ξεκάθαρη. Μιλάει για τα ήδη λειτουργούντα, όπως Βούλας, Πεντέλης, Αμαρουσίου, Βουλιαγμένης.

[Π]: Άλλωστε το αυθαίρετο κοιμητήριο δεν λειτούργησε ποτέ αφού παύθηκε αμέσως η λειτουργία του.

Μητροπολίτης: Μετά τους ενταφιασμούς υπήρξε αστυνομία όμως παράλληλα  έμεινε κλειστό μήνες και το Παλαιό Κοιμητήριο. Η Γλυφάδα έμεινε χωρίς κοιμητήριο.



[Π]: Σεβασμιώτατε, πέραν του κοιμητηρίου, έχει γίνει μεγάλη αναφορά του ονόματος σας σχετικά με την παραίτησή σας από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. σε προηγούμενο φύλλο είχαμε κοινοποιήσει την επιστολή σας προς τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Μητροπολίτης: Αυτή η επιστολή με εκφράζει πλήρως. Ως νεότερο έχω να σας αναφέρω ότι σκέφτομαι να κάνω αγωγή ή μήνυση. Θα προσευχηθώ και θα σκεφτώ αν θα το κάνω ή όχι.

Ανέφερε ο υπουργός ότι πρέπει να βγει ένα αξιόπιστο συμβούλιο. Και λέω μέσα στο δελτίο τύπου. Δηλαδή κ. υπουργέ έλεος!Όλες οι ιδιότητες ο Μητροπολίτης, οι στρατηγοί, οι πρέσβεις, οι καθηγητές πανεπιστημίου, ο νομικός, όλες αυτές οι ιδιότητες που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι αναξιόπιστοι; Αυτό σηκώνει μήνυση. Ή να πει ότι το δελτίο τύπου δεν φέρει την υπογραφεί του;

Όπως είναι ο ελληνικός ερυθρός σταυρός είναι όνειδος για την Ελλάδα. Εγώ τον παρομοιάζω με ένα βαθύ λάκκο πάνω από 20 μέτρα με τρία λιοντάρια. Όποιος πέσει μέσα δεν προλαβαίνει να κάνει κιχ. Αλλά και με τη λερναία Ύδρα τον παρουσιάζω ενίοτε.

Έχω ακούσει ότι με 150 υπαλλήλους μπορούν να διοικηθούν τα κεντρικά γραφεία του ελληνικού ερυθρού σταυρού. Μέχρι πρότινος είχε 650 άτομα προσωπικό. Μερικοί έφυγαν με σύνταξη, μερικοί κοιμήθηκαν και έχουν φτάσει τους 457.

Το 2013 δεν έγινε έρανος του ερυθρού σταυρού. Και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Είχε γράψει ο κ. Καραπάνος σοβαρά γεγονότα περί του εράνου του ερυθρού σταυρού. Υπάρχουν 35 αυτοκίνητα, 12  οδηγοί. Εγώ το διάστημα που πήγαινα χρησιμοποιούσα το αυτοκίνητο μου…

Προσπαθούσαμε να βρούμε χρήματα. Και μας είπε ο Υπουργός ότι δεν πρόκειται να μας δώσει ούτε ένα ευρώ αν δεν παραιτηθούμε. Και εμένα με απείλησε προσωπικά, «θα πέσει στο κεφάλι σας βόμβα μεγατόνων». Θα κάνω τέτοιο κακό στον ερυθρό σταυρό που θα αναγκαστεί ο διεθνής Ε.Σ. να αποσύρει το σήμα. Στα σωματεία ιδιωτικού δικαίου δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν πρόσωπα της πολιτείας. Σε μια εκδίκαση που έκανε ο υπουργός για να φύγουν τα παλιά πρόσωπα και στην δική μου περίπτωση και στην επόμενη, ήταν παρόν και μέσα στο δικαστήριο ήταν παρόντες και φώναζε δυνατά και τον άκουγαν «δε θα σας δώσω ούτε ένα ευρώ αν δεν παραιτηθείτε». Επιτρέπεται να παρέμβει ένας υπουργός σε αυτό το σωματείο που είναι ιδιωτικού δικαίου ή θα έπρεπε να μπούνε πρόσωπα της κυβερνήσεως; Αλλά δυστυχώς η κάθε κυβέρνηση προσπαθούσε να επωφεληθεί συμφέροντα είτε διορίζοντας περισσότερους απ’ ότι έπρεπε υπαλλήλους ή άλλα ακόμα  πιο βαθιά συμφέροντα.

Εκκρεμούν δίκες, ο παλαιός διευθυντής πρόεδρος έμενε και νομίζω μένει ακόμα σε οίκημα του Ε.Σ. ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα δεν πλήρωνε. Χρησιμοποιούσε υπάλληλο καθημερινώς τα πρωινά. Εμείς του καταλογίσαμε να καταβάλλει ένα ποσό για τα έξοδα που δεν δικαιούτο προς όφελος του. Και το ποσό αυτό δεν έχει δοθεί απ’ οτι ξέρω.

Και το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν είναι καταχρεωμένο, έχουν υπαλλήλους υπεράριθμους. Δεν τους πληρώνουν και μέχρι πρότινος πρόεδρος ήταν ο ίδιος .Πολλά κληροδοτήματα ασθενούν. Πολλά είναι έτοιμα να γκρεμιστούν ή επωλήθησαν σε χαμηλές τιμές. Τώρα ποιος θα δώσει τη λύση; έκανα επιστολή στα αγγλικά και την έστειλα στο Δ.Ε.Σ. με ευχαρίστησαν και μου ανέφεραν πως θα αναθέσουν σε ειδική επιτροπή να μελετήσει το θέμα. Από τον Αύγουστοξέρουν ότι ο Διεθνής οργανισμός του Ε.Σ. έχει πληροφορηθεί το πρόβλημα.

Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει αυτή η επιτροπή.

Ένας ψηφοφόρος είχε δικαίωμα να ψηφίσει με τρία ή με τέσσερα ψηφοδέλτια. Μου είπαν ότι είναι μέσα στο καταστατικό. Καινούργιο άρθρο… παράνομο.

Επιτρέπεται ολόκληρη Ελλάδα να μην έχει ούτε 3.000 μέλη και άλλα κράτη με λιγότερο πληθυσμό να έχουν 150.000 μέλη; Και πήραμε επί των ημερών μου την απόφαση, τα αρωγά μέλη να γίνουν μόνιμα και να μπορέσουμε να γράψουμε περισσότερα αρωγά μέλη. Ευυπόληπτα. Είναι λυπηρό διότι εκτεθήκαμε πολύ διεθνώς.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να κάνουν σημαντικά πράγματα. Δεσμεύονται. Κινούνται μόνο τα πολύ άμεσα. Η κάθε κυβέρνηση τα σκεπάζει.



[Π]: Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουν συμπολίτες και συνδημότες μας. Το έργο της Μητρόπολης είναι εμφανές όλα αυτά τα χρόνια, αλλά σίγουρα τώρα τελευταία είναι πιο αυξημένο λόγω και των γενικότερων συνθηκών…

Μητροπολίτης:Όταν ήρθα στη Μητρόπολη πριν από 12 χρόνια ιδρύσαμε ένα γραφείο «φωλιά ελπίδος» με δυο κοινωνικές λειτουργούς οι οποίες ήταν  εθελόντριες και παρακολουθούσαν και τις είχαμε συστήσει στους ιερείς, για διάφορα προβλήματα υγείας και επιβίωσης να βρίσκουν  τρόπους και να βοηθούν. Το γραφείο αυτό τώρα λειτουργεί φουλ, συλλέγοντας τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα, υπόδηση. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ψωμί και περιμένουν ουρά.

Μας βοηθά κάθε μήνα η ένωση εφοπλιστών.Μας στέλνει κάθε μήνα για 190 οικογένειες κούτες με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Δώσαμε καταστάσεις των οικογενειών με μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους ανήμπορους.

Αυτό γίνεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Δίνονται δυο κιβώτια κάθε μήνα. Ένα με είδη πρώτης ανάγκης και ένα με τρόφιμα.

Η ιερά μονή Βατοπεδίου μας στέλνει 1.000 κοτόπουλα σε κάθε μεγάλη εορτή.

Το γραφείο αυτό και οι ενορίες έχουν τη δυνατότητα.

Δίδονται μερίδες φαγητό έτοιμες. Είτε έρχονται είτε πάνε στα σπίτια τους αν δεν μπορούν να έρθουν. Επίσης υπάρχουν 3- 4 καφετέριες που μας στέλνουν Τα σημερινά φαγητά πρωί πρωί.

Η Σχολή ευελπίδων στέλνει περίσσευμα φαγητού, ψωμί και τρόφιμα για τους ενδεείς.

Αυτό είναι το έργο της φωλιάς ελπίδας. Καθημερινώς αυξάνονται τα πρόσωπα που προσέρχονται.

Εμείς αγαπούμε τους ξένους. Δεν είμαστε ρατσιστές. Δεν θα έπρεπε όμως να δώσει τόση λάσκα η πολιτεία. Να ανοίξουν τα σύνορα και να έρθουν σωρηδόνμετανάστες.

Ενθυμίστε πόσα έγιναν με επιθέσεις σε γριούλες. Έπρεπε να γίνεται με μέτρο. Τώρα ακούω ότι πάνε και κατάσχουν τα σπίτια βορειοηπειρώτων που μένουν εδώ.

Με πόση ευκολία δίδεται σήμερα η ελληνική υπηκοότητα και η ελληνική ιθαγένεια.

Είναι εις βάρος. Μακάρι να μπορούσαμε να τους απορροφούσαμε και να μην αφήνουν τόσα προβλήματα.

Όταν μπαίνει κανείς σε σχολεία τα περισσότερα παιδιά είναι ξένα. Θα γίνει η χώρα των γερόντων, αφύλαχτα τα σύνορα, πολλά στρατόπεδα κλειστά για οικονομία…

Αν θυμάστε η απαγωγή ενός καρδιολόγου γιατρού έγινε από γεωργιανούς.

Μαζί με την απαγωγή του Παναγόπουλου.

Η μητρόπολη έχει προίκα έναν βρεφονηπιακό σταθμό  η αγία ειρήνη την  στέγη τρίτης ηλικίας ο άγιος Αγαθάγγελος καθώς και το Ωδείον Εκκλησιαστικής Βυζαντινή Μουσικής ανεγνωρισμένο από το Κράτος.

Ο  βρεφονηπιακός σταθμός κάπως αξιοποιήθηκε είχε  πολλές ελλείψεις και προβλήματα. Ο πάτερ Νικόλαος κάνει ότι μπορεί για να μην επιβαρύνει την μητρόπολη. Τα παιδιά είχαν λιγοστεύσει καθώς υπήρχαν και τέκνα που ήταν ατελώς λόγω δυσκολιών πληρωμής των γονέων τους. Τώρα ο πατήρ Νικόλαος προσπαθεί και  ανταποκρίνεται στα έξοδα του Σταθμού  χωρίς να επιβαρύνει την μητρόπολη.



[Π]: Έχετε ζητήσει τη βοήθεια του Δήμου;

Μητροπολίτης:Τι να πω!

Εδώ 12 χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν οι διατελέσαντες δήμαρχοι για την κατοικία του μητροπολίτου και για τα γραφεία. Εγώ δεν έχω πρόβλημα, ενώ στο κελάκι μου Ακούτε φασαρία; Κατσαρίδες, μύγες, ποντίκια, κουνούπια δεν υπάρχουν. Οξυγόνο αρκετό.



[Π]: Σας είχαν κάνει πρόταση;

Μητροπολίτης: Είχαν κάνει και με γέλασαν και εξετέθη. Και γράψαν κι εκεί ότι ο δεσπότης δεν του αρέσει το πράσινο και ότι δεν κάνει ότι έκανε ο Αγιος Κοσμάς.

Γιατί ένας δήμαρχος μου είπε ότι υπάρχει ένας χώρος, το οποίο τώρα είναι κέντρο ναρκομανών, μέσα στο κέντρο της γλυφάδας, ήταν ένα σχολείο να χτιστεί, 4 στρέμματα, εμείς ζητήσαμε ένα στρέμμα, για να γίνουν τα γραφεία και η κατοικία (στη Νέζερ)

Πήγαμε με το δήμαρχο στον υπουργό παιδείας κ. Εστυλιανίδη και ζητήσαμε δεν έφερε αντίρρηση αλλά έπρεπε να ρωτήσουμε τον πρόεδρο του ΟΣΚ.

Το θέμα ναυάγησε,

Και δεν το είπαμε εμείς, εκείνοι το πρότειναν.

Και όταν πήγαμε εθιμοτυπική επίσκεψη στα γραφεία του κ. Λανδράκη όταν εξέπνεε τη θητεία του και ξεκινούσε ο κ. Σφακιανάκης πήγαμε εγώ, ο πρωτοσύγκελος, ο γραμματεύς,

Του το είπε ο πρωτοσύγκελος. Όταν ο αρχιεπίσκοπος λειτούργησε ως τοποτηρητής στον Αγιο Κωνσταντίνο στην δεξίωση που του προσφέρατε είπατε ότι η μητρόπολης δεν έχει στέγη. Να του παραχωρήσουμε στο παλιό δημαρχείο και είπε εγώ; Λάθος;

Ο δε κ. Κούγιας είπε:«Να χάσει την ιστορία του το κτήριο»; Και είπα.. «γιατί; Θα γίνει οίκος ανοχής; Θα γίνει στέκι ναρκομανών; Θα γίνει νυχτερινό κέντρο»;



[Π]: Σας έχουν πλησιάσει οι επικεφαλείς των παρατάξεων να σας συμβουλευτούν;

Μητροπολίτης: Να πάρουν την ευχή, σχεδόν όλοι. Εγώ τους είπα να κάνετε προσευχή να βγει ο ικανότερος. Δεν πρέπει να έχετεκριτήρια την πολιτική. Η μητρόπολη τους δέχεται και τους αγαπά όλους κάτω από πολύχρωμη ομπρέλα. Λέει την αλήθεια. Μπορεί να είναι πικρή ορισμένες φορές. Εύχομαι να βγει ο καλύτεροςκαι ικανότερος  για να πάρει τα πάνω της επιτέλους η Γλυφάδα μας. Όλοι συμφωνούν.

Ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.

Είναι άνθρωποι που τσακώνονται ποιοι θα πάνε στο ένα κόμμα ή στο άλλο για να μη χάσουν την καρέκλα. Μα είναι δυνατόν επειδή δε σε βάζει ο επικεφαλής στην  παράταξη να πας στην άλλη. Τότε τι πιστεύω πολιτικό έχεις μέσα σου; Τίποτα! Την καρέκλα να σε κάνει αντιδήμαρχο.

Και έχει λεφτά ο Δήμος.

Δεν μπορεί να μην υπάρχει οικόπεδο μέσα στη γλυφάδα του δήμου;

Εκείνος που ήταν άνθρωπος ειλικρινής, χωρίς να έχω τοποθέτηση σε καμία πλευρά ήταν ο κ. Σφακιανάκης. Μου είχαν προτείνει για ένα σχολείο που είναι η Καραπάνου η εκκλησία. Πριν από 6 – 7 χρόνια μου είπαν αν μπορούμε να απευθυνθούμε στο δήμο και να το επισκευάσουμε εμείς και να γίνουν εκεί τα γραφεία της μητρόπολης.

Και σε κάποια γιορτή, του είπα κ. Σφακιανάκη, μου είπε κάποιος αυτό. Λέω στη ζωή μου εγώ δεν έχω κοροϊδέψει άτομο. Πολύ περισσότερο να κοροϊδέψω εσάς που έχετε ένα θεσμό το μεγαλύτερο στην πόλη μας. Όταν το είπα στο δ.σ. όλοι αρνήθηκαν εκτός από τον κ. Σφακιανάκη. Και τελικά είπαν. Μα γιατί διαμαρτύρεσαι; Πες ναι στο δεσπότη και ας φάει τα μούτρα του πιο πάνω.

Και είπε εγώ δεν μπορώ να το κάνω. Δεν μπορώ να σας κοροϊδέψω. Και μου έκανε εντύπωση. Είναι καλός άνθρωπος, φιλάνθρωπος, δέχεται ασθενής απόρους  δωρεάν.

Ότι φωτίσει τους εκλέκτορας ο θεός.

Ελπίδα υπάρχει. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν.



[Π]: Θα θέλαμε κλείνοντας να μας μεταφέρετε ένα πασχαλινό μήνυμα.

Μητροπολίτης: Να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομική κρίση ωστε να υπάρξει ανάκαμψη. Να μπούμε στην πορεία που είμαστε πριν από δέκα χρόνια. Να έχουν υγεία οι συμπολίτες μας, ελπίδα, πίστη. Να προσεύχονται, να προετοιμαστούν για τη μεγάλη εβδομάδα, να εξομολογηθούν, να νηστέψουν όσοι μπορούν. Να πάνε το Μ. Σάββατο το βράδυ στην ανάσταση και να παρακαλέσουμε να φωτιστούν οι ψυχές μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα δεινά.

Που νομίζω θα συνεχιστούν. Από όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση ήλθε και το αποτέλεσμά  της η  πνευματική κρίση. τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως τρεις διαφορετικές ομάδες πολιτικής τοποθετήσεως συνεργάζονται. Εγώ ακούω ότι τρώγονται.

[Π]:  Σας ρωτούν οι δημότες, οι πιστοί προς τα πού να κινηθούν; δεδομένου ότι πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές;

Μητροπολίτης: Με ρωτάνε πάρα πολλοί πιστοί τι να κάνουν. Ότι σας φωτίσει ο θεός λέω. Η θέση του μητροπολίτη είναι πολύ λεπτή. Μου λένε που είναι χάλια, που είναι το ένα που είναι το άλλο. Κάντε προσευχή να βγει ο καλύτερος λέγω . Να τους δοκιμάσει ο κόσμος τους υποψηφίους και οι υποψήφιοι να προσέχουν Τώρα να θέλει 85 και 88 χρονών να γίνει δημοτικός σύμβουλος;

Είναι στο χέρι των ψηφοφόρων. Όταν ο άλλος μπουκώνεται με 100 και 150 ευρώ. Πουλάς τις ιδέες σου; Σε όλες τις εκλογές γίνονται τα μπουκώματα. Φταίνε οι πολίτες που παρασύρονται με δυο κουβέντες που θα ακούσουν και δύο χρήματα που θα πάρουνε.

Δεν  προσβάλλω κανέναν   όλους τους αγαπώ, αλλά δεν μπορώ να μην πω  την αλήθεια. Η αλήθεια μας ελευθερώνει όσο και αν είναι πικρή.

dimotikosafari.blogspot.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!