tromaktiko: Eνίσχυση πρόσβασης των γυναικών Ρομά σε διαδικασίες επικύρωσης της εκπαίδευσης

Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Eνίσχυση πρόσβασης των γυναικών Ρομά σε διαδικασίες επικύρωσης της εκπαίδευσης



Η παγκόσμια μέρα Ρομά καθιερώθηκε σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρομά, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη...
διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στη διεθνή κοινότητα. Η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία για να εστιάσουμε στις ανάγκες της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας και στις ενέργειες που γίνονται ώστε να ξεπεραστούν εμπόδια που οδηγούν στον αποκλεισμό τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική αανκοίνωση, «μία τέτοια δράση, η οποία υλοποιείται στο Βόλο, είναι το διακρατικό πρόγραμμα ROM-ACT, στο οποίο συμμετέχουν πέντε χώρες η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ρουμανία, το Βέλγιο και η Ελλάδα και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος GRUNDTVIG.Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Βόλου (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ), συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό εκπροσωπώντας την Ελλάδα και έχοντας ως βασικό στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των γυναικών Ρομά σε διαδικασίες επικύρωσης της μη-τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.

Αποσκοπεί δηλαδή στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, ώστε να μπορούν οι γυναίκες Ρομά της περιοχής μας να αποκτήσουν επίσημα αποδεικτικά επαγγελματικής εμπειρίας.

Τα αποτελέσματα αυτού του έργου που υλοποιείται στο Βόλο θα σταλούν στον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης, τον ΕΟΠΠΕΠ, ως συνεισφορά της περιοχής μας στο νέο πλαίσιο πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων, το οποίο έχει εισαχθεί και στην χώρα μας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2015.

Το ROM-ACT έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παράσχει στις γυναίκες Ρομά, συγκεκριμένα επαγγελματικά προσόντα, με άμεσο στόχο τη βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής τους κατάστασης και την παράλληλη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας. Σκοπός μέσω της εκπαίδευσης, είναι η βελτίωση των προσόντων και των ικανοτήτων των γυναικών Ρομά, ώστε να γίνει δυνατή η ευχερέστερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Η ανάπτυξη καλών πρακτικών με την ταυτόχρονη προώθηση του Διαπολιτισμικού Διαλόγου αποσκοπεί στην διευκόλυνση της πρόσβασης των γυναικών Ρομά στην επαγγελματική κατάρτιση και κατ’επέκταση στη βελτίωση των συνθηκών ζωής αυτής της ευπαθούς ομάδας.

Η φράση του Σεφέρη είναι τελικά διαχρονική και οικουμενική: ”Σ’αυτό τον κόσμο που ολοένα στενεύει , ο καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους”.

magnesianews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!