tromaktiko: Επιτέλους προκηρύχθηκαν μετά από 2 χρόνια εξετάσεις για 25.00 αποφοίτους Ι.Ε.Κ

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Επιτέλους προκηρύχθηκαν μετά από 2 χρόνια εξετάσεις για 25.00 αποφοίτους Ι.Ε.Κ



Την ώρα που η ανεργία στους νέους ανθρώπους υπερβαίνει το 60%...
γεγονός που πλήττει καίρια την οικονομία και την ανάπτυξη, ο απελθών Υπουργός Παιδείας κρατούσε 25.000 απόφοιτους των ΙΕΚ εργασιακά ομήρους, απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά να εξασκήσουν τις ειδικότητες που σπούδασαν με διπλή συνέπεια:



α) Δεν μπορούσαν να πιστοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν σε 4 εξάμηνα θεωρητικής εκπαίδευσης  και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και έτσι δεν μπορούσαν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύτηκαν

β) Εργάζονταν έχοντας ως μόνο τυπικό προσόν το απολυτήριο του Γυμνασίου ή του Λυκείου με 300-350 ευρώ μικρότερη αμοιβή σε σχέση με εκείνους που έχουν αποκτήσει πιστοποίηση. Αυτή ήταν, άλλωστε, η στόχευση Αρβανιτόπουλου. Να σπρώξει στην αγορά εργασίας φρέσκο και φτηνό εργατικό δυναμικό προς εκμετάλλευση.

Ενώ ο αρμόδιος οργανισμός για την πιστοποίηση προσόντων, ο ΕΟΠΠΕΠ, έχει εκδώσει από τον Ιανουάριο του 2013 οδηγίες για τη διενέργεια εξετάσεων για την πιστοποίηση των προσόντων των αποφοίτων των ΙΕΚ, ο κ. Αρβανιτόπουλος αρνούνταν να εκδώσει, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, κοινή υπουργική απόφαση για τη διεξαγωγή τους, όπως προβλεπόταν από το 3ο μνημόνιο.

Τελικά μετά από πιέσεις εξεδόθη ΚΥΑ, αλλά δεν περιείχε τις σχετικές Κοινοτικές Οδηγίες, επομένως έπρεπε να αναθεωρηθεί… Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νόμος 4186 κατήργησε τα μεταγυμνασιακά ΙΕΚ και καθιέρωσε τα ΣΕΚ χωρίς να λάβει υπόψη τους μη πιστοποιημένους απόφοιτους των ΙΕΚ! Προχειρότητα και σκοπιμότητα μαζί.

Στις 10/1/2014 ο νόμος 4229 ρύθμισε ότι ο τίτλος σπουδών των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ ταυτίζεται με αυτόν των ΣΕΚ και όρισε ότι, εντός του 2014, θα γίνουν 2 φορές εξετάσεις πιστοποίησης. Μία εβδομάδα μετά, το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, κατ’ εφαρμογή του νόμου στέλνει την ΚΥΑ στο ΥΠΑΙΘ για άμεση εφαρμογή.

Όμως και πάλι το περιβάλλον Αρβανιτόπουλου καθυστέρησε εγκληματικά τη διαδικασία, με αποτέλεσμα τον περασμένο Μάρτιο η ΟΙΕΛΕ να δημοσιοποιήσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα.

Αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε η Ομοσπονδία ήταν να εκδοθεί τελικά η ΚΥΑ τον Απρίλιο και ο ΕΟΠΠΕΠ, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας πιστοποίησης των αποφοίτων των ΙΕΚ βάζοντας οριστικά τέλος στο μαρτύριο 25.000 ανθρώπων και των οικογενειών τους, αλλά και σε ένα σκάνδαλο που αποδεικνύει ότι τμήμα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου συνεργάζεται υπόγεια με κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ώστε να δημιουργηθεί ένας στρατός χιλιάδων, κακοπληρωμένων «ειλώτων», χωρίς προσόντα και χωρίς δικαιώματα.

Γραφείο Τύπου

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!