tromaktiko: Προς εκτόνωση η σύγκρουση κυβέρνησης με τους δημάρχους - Δέσμευση Τσίπρα να αφαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Προς εκτόνωση η σύγκρουση κυβέρνησης με τους δημάρχους - Δέσμευση Τσίπρα να αφαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη



Προς εκτόνωση φαίνεται πως οδεύει η σύγκρουση κυβέρνησης με τους δημάρχους, λόγω της πράξης νομοθετικού περιοχμένου για...
τα ταμειακά διάθεσιμα. Σε συνάντηση που είχε σήμερα η Διοικούσα Επιτροπή της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες, διαφάνηκε πεδίο σύγκλισης, αφού ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους δημάρχους για τον προσωρινό χαρακτήρα του μέτρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, δεν μπόρεσε να δεσμευτεί για τη δίμηνη διάρκεια του μέτρου, καθώς όπως εξήγησε, δεν είναι σαφές το πότε θα ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί ρύθμιση για την εξαίρεση των ανταποδοτικών τελών από τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, κάτι που αποτελούσε και αίτημα της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα προωθηθεί μια σειρά από θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, όπως έχει ήδη ζητήσει η ΚΕΔΕ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, με το κλίμα να φαίνεται πως κινείται προς την ομόφωνη στήριξη της κυβέρνησης για την προσωρινή διάθεση των αποθεματικών.

«Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός ότι τα ζητήματα που αφορούν στα ανταποδοτικά τέλη, γρήγορα τις επόμενες δύο ημέρες, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση να μην δεσμεύονται μαζί με τα υπόλοιπα ποσά. Επίσης πολύ σύντομα θα υπάρξει η διαδικασία της προαιρετικότητας όσον αφορά τα χρήματα που θα δίδονται μέσα από την Τράπεζα της Ελλάδος» είπε ο  ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.

«Στην συνάντηση την οποία είχαμε με τον πρωθυπουργό, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν θέλουμε άλλες μονομερείς ενέργειες, και ότι η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τον διάλογο και μπορεί να στηρίξει την χώρα, όποτε και όσο χρειαστεί» δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μετά την συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό.

«Έχουμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο την Δευτέρα στις 12:00 και εκεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις ενέργειες, αλλά και άλλα τα οποία χρειάζονται περαιτέρω διερευνήσεις και διευκρινίσεις μέσα από το γραφειοκρατικό κομμάτι της εφαρμογής αυτού του μέτρου, θα πάρουμε και τις αποφάσεις που χρειάζονται» επισήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ερωτηθείς αν έχει μια πρώτη εικόνα και αν μετά την σημερινή συνάντηση είναι πιο κοντά στο να επιτρέψουν οι δήμαρχοι να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η ΠΝΠ ο κ. Πατούλης είπε: «Κατ' αρχήν θεωρώ ότι ανοίγουμε ένα καλό δίαυλο επικοινωνίας για το καλό της Αυτοδιοίκησης και της χώρας. Από εκεί και πέρα, είναι σίγουρο ότι πρέπει να ακουστούν όλες οι απόψεις του αυτοδιοικητικού συμβουλίου και εμείς θεωρούμε ότι η σημερινή συνάντηση έχει θετικό πρόσημο και ότι η πορεία μας θα είναι εκείνη που πρέπει να είναι για το καλό της χώρας και της Αυτοδιοίκησης».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!