tromaktiko: Όλα δείχνουν ότι το ΌΧΙ επικρατεί. Πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα

Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Όλα δείχνουν ότι το ΌΧΙ επικρατεί. Πως διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα



Στη διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον όλων, καθώς το Δημοψήφισμα ολοκληρώνεται και όλα δείχνουν ότι το «ΌΧΙ» επικρατεί έναντι του «ΝΑΙ»... Καταλύτης εξελίξεων –ή μη- αναδεικνύεται πλέον η διαφορά με την οποία θα κλείσει η κάλπη. Σε αυτό το πλαίσιο όπως έχει εγκαίρως επισημάνει το sofokleousin.gr τα αποτελέσματα του Δημοψηφίσματος θα αποτελέσουν θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρεφει τώρα στις Βρυξέλλες για να επιτύχει άμεσα συμφωνία με στόσο τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος και την ανακοπή του σπιράλ θανάτου στο οποίο έχει εγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία. Ωστόσο αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και τη διαπραγματευτική ομάδα θεωρούνται επιβεβλημένες ακριβώς για την υλοποίηση της δέσμευσης της άμεσης συμφωνίας. Μετά από τα αποτελέσματα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μπορεί να αμφοσβητηθεί ούτε κατ ελάχιστον στο εσωκομματικό σκηνικό, οδηγώντας σε νέες διεργασίες και διεύρυνση τη προεδρικής τάσης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αν η διαφορά επικράτησης του «ΟΧΙ» κινηθεί κοντά ή πάνω από το 10% τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα επιβεβαιώσει την πολιτική του κυριαρχία, αποκτώντας και τη δυνατότητα να επιβάλλει τη διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Ο πρωθυπουργός από θέση ισχύος θα μπορέσει να μεθοδεύσει τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή αφού πρώτα φέρει τη συμφωνία και επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη μέσα στη Βουλή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να πάρει σαφή και ξεκάθαρη απέναντι στη συμφωνία και μετά να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες συσπείρωσης του κόμματός του, το οποίο θα βγει ενισχυμένο από τη σκληρή αυτή διαδικασία, ενώ η αντιπολίτευση θα κληθεί να αποδείξει ότι έλαβε το μήνυμα του αποτελέσματος και εν συνεχεία να τοποθετηθεί στο μεταβαλλόμενο σκηνικό.

Υπ αυτό το πρίσμα ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δύσκολα θα περιλαμβάνει δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αποκλείοντας σίγουρα τη μείζονα αντιπολίτευση από τέτοιες πρωτοβουλίες. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει στην ανακατονομή ρόλων στο εσωτερικό και σε αλλαγές προσώπων.

Όλα όμως θα κριθούν από την ταχύτητα επίτευξης της συμφωνίας, ώστε να μπορέσει ο πρωθυπουργός να πείσει για την αποτελεσματικότητα του διαπραγματευτικού όπλου το οποίο του έδωσε ο λαός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να συζητήσει μια βελτιωμένη έκδοση της συμφωνίας, ενώ ταυτόχρονα θα ζητήσει από την ΕΚΤ οξυγόνο για τις τράπεζες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι όμως είναι –ακόμα- αμφίβολο αν θα οπισθοχωρήσουν αμέσως ή θα επιμείνουν στη σκληρή γραμμή για επίτευξη συμφωνίας πρώτα και μετά άνοιγμα της στρόφιγγας του ELA.

Τα μηνύματα

Οι εταίροι έχουν διαμηνύσει σε όλα τα επίπεδα στον Αλέξη Τσίπρα ότι η παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, όπου οι τριβές έχουν κλιμακωθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι κεντρικό πολιτικό διακύβευμα είναι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ,ενώ –επικοινωνιακά τουλάχιστον- δεν έχει αφήσει παράθυρο και για αλλαγή του κυβερνητικού συνασπισμού με τους ΑΝΕΛ.

Ετσι κομβικό σημείο την επόμενη ημέρα θα είναι η διαμόρφωση νέων πολιτικών συσχετισμών ώστε αφενός να καταστεί εφικτή η εφαρμογή της τελικής συμφωνίας και να υποχωρήσουν οι πιέσεις από τα διεθνή παράκεντρα εξουσίας.

Συνεπώς ένα πιο ευρύ –τεχνοκρατικό- κυβερνητικό σχήμα υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι διόλου απίθανο. Σε αυτό το πλαίσιο είτε θα υπάρξει απόσχιση μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είτε των ΑΝΕΛ, κινήσεις που θα πυροδοτήσουν ντε φάκτο ανακατατάξεις.

Οι τράπεζες

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιθανότητα χρεοκοπίας τράπεζας δεν υπάρχει, ενώ τη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για την ανανέωση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.

Σε αυτή τη φάση με τις πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι να κλιμακώνονται από όλες τις πλευρές ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναμένεται να λάβει ουδέτερη στάση κουρεύοντας τα ομόλογα και αυξάνοντας ισόποσα τον ELA, ώστε να μη μεταβληθεί η κεφαλαιακή θέση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Το ζήτημα θα επανεξεταστεί μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο για την προώθηση του αιτήματος της κυβέρνησης για τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα εκτιμάται ότι θα αποκατασταθεί σε βάθος τετραμήνου, με την ΕΚΤ να αυξάνει τη στήριξη μέσω του ELA, σε περίπτωση συμφωνίας, τη σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στο ευρωσύστημα μετά την ψήφιση της συμφωνίας και την έναρξη της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μετά την άρση των capital controls.

Χρονικά το τραπεζικό σύστημα αναμένεται να λειτουργεί κανονικά έως τα τέλη του έτους, οι τράπεζες να επανέλθουν σε λειτουργία εντός της επόμενης εβδομάδας αλλά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων εν ισχύ. Τα capital controls θα αρθούν σταδιακά τον Αύγουστο με ορίζοντα οριστικής απόσυρσης, στην καλύτερη περίπτωση στα τέλη Σεπτεμβρίου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!