tromaktiko: Πώς να ταιριάξετε ιδανικά τη μπίρα με το φαγητό

Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Πώς να ταιριάξετε ιδανικά τη μπίρα με το φαγητό



Αν και οι περισσότεροι αφιερώνουν πιο πολύ την προσοχή τους στο τι κρασί θα...
επιλέξουν για το γεύμα τους, παρ' όλ' αυτά και η μπίρα μπορεί να αναδειχτεί και να αναδείξει το φαγητό αν την ταιριάξετε σωστά.

Αν κάποιος παράγγελνε μια Indian Pale Ale με το τυρί του θα ήταν λάθος; Όχι. Όλα είναι θέμα προσωπικής επιλογής. Κι ενώ που πολλοί τοποθετούν το κρασί πλάι σε κάθε παλαιωμένη, γαλακτοκομική λιχουδιά, κρεατικά, ψάρια κ.ο.κ., μια καλή lager ή ale μπορεί να κάνει επίσης καλή δουλειά συνοδεύοντας το φαγητό σας.

Λόγω του πλήθους και του συνδυασμού των γεύσεών της, η μπίρα ταιριάζει ιδανικά με το φαγητό και παρέχει εκτός από δροσιά και απόλαυση καλή αλληλεπίδραση με το γεύμα. Ακόμη και πριν από αυτό, η μπίρα ξεκινάει... δουλειά, ανοίγοντας την όρεξη και προετοιμάζοντας το έδαφος για τις γεύσεις που θα έρθουν.

Δείτε τι να έχετε υπόψη σας την επόμενη φορά που θέλετε να πιείτε λίγη μπίρα αντί για κρασί με το γεύμα σας και πώς να κάνετε τους καλύτερους δυνατούς συνδυασμούς.

Σούσι

Αν και το ποτό που συνηθίζεται να συνοδεύει το σούσι είναι το σάκε (αλκοολούχο ποτό από ζυμωμένο ρύζι), παρ' όλ' αυτά και η μπίρα μπορεί εύκολα να ταιριάξει με το γιαπωνέζικο αυτό έδεσμα, με μια ελαφριά μαλτ μπίρα ή με μια παραδοσιακή γιαπωνέζικη.

Τυρί

Το τυρί με το κρασί είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος συνδυασμός. Ίσως, όμως, πολλοί δεν ξέρουν ότι και η μπίρα αποτελεί ένα καλό «ταίρι» για το τυρί. Σύμφωνα με τον sommelier μπίρας Matt Simpson, το κρασί σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καλύψει κάποιες γεύσεις του τυριού, ενώ το ανθρακικό της μπίρας δημιουργεί μικρότερη οξύτητα και μειώνει την αίσθηση του λίπους. Είτε πρόκειται για σκέτο τυρί, είτε για τυρί σε πίτσα ή σε σάντουιτς, σαλάτα με κατσικίσιο τυρί κ.ο.κ., σχεδόν όλες οι μπίρες μπορούν να ταιριάξουν. Αν το τυρί έχει πιο έντονη γεύση (π.χ. κατσικίσιο ή blue cheese) προτιμήστε μια πιο σκούρα lager ή ale.

Κοτόπουλο, θαλασσινά, ζυμαρικά

Ο μοναδικός κανόνας που ισχύει για πιάτα με κοτόπουλο, θαλασσινά, ψάρι και ζυμαρικά είναι ότι δεν πρέπει να τους δώσετε περισσότερη ένταση, γι' αυτό και καλό είναι να τα συνδυάσετε με μια πιο ελαφριά μπίρα. Μια ελαφριά γερμανική lager ή βελγική μπίρα τύπου saison ταιριάζει ιδανικά με κοτόπουλο ή ψάρι. Τα ζυμαρικά δίνουν περισσότερες επιλογές, αλλά και πάλι ταιριάζουν καλά με ξανθές ale.

Μπέργκερ, μπριζόλα, ψητό κρέας

Η μπριζόλα και το cabernet είναι κλασικό συνδυασμός. Οι σκουρόχρωμες μπίρες, όμως, όπως οι καστανές ale ή stout μπορούν να φέρουν την ισορροπία σε μεγαλύτερα κρέατα. Γι' αυτό χρειάζεται να βρείτε μια μπίρα αντάξια του κρέατος, αρκετά «γεμάτη» ώστε να ολοκληρώσει το γεύμα, όπως μια σκούρα porter ή stout.

Τηγανητά

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι τηγανητές τροφές έχουν ένα... ελαφρύ γευστικό προφίλ, γι' αυτό επιλέξτε μια μπίρα που θα «καθαρίσει» τον ουρανίσκο σας, χωρίς να διώξει την αλμυρή τους γεύση, αναδεικνύοντας τη γεύση του φαγητού, όπως αναφέρει ο beer sommelier Marc Stroobandt. Ο ίδιος προτιμάει pilsner μπίρες, ενώ καλές επιλογές είναι και οι ελαφριές γερμανικές lager και οι βέλγικες ξανθές ale ή lager.

Πικάντικα

Αν σας αρέσουν οι καυτερές γεύσεις και βρίσκεστε συχνά πυκνά σε μεξικάνικο, ταϊλανδέζικο κ.ο.κ., ίσως έχετε διαπιστώσει ότι οι πικάντικες γεύσεις «δένουν» άψογα με ελαφριές lager και γενικά με περισσότερο λυκίσκο, που εξισορροπεί τα μπαχαρικά του φαγητού. Όπως εξηγεί ο Matt Simpson, λίγα ταιριάζουν καλύτερα με τη μεξικάνικη κουζίνα, από μια ελαφριά, μεξικάνικη lager.

Επιδόρπιο

Οι σοκολατένιες νότες στις περισσότερες stout πάντα συνοδεύουν καλά τα brownies, αλλά και πιο πλούσια επιδόρπια. Οι ελαφριές lager ή ale με βάση τα φρούτα μπορούν επίσης να φέρουν την ισορροπία ή αντίθεση όταν καταναλώνετε επιδόρπιο και παρ' όλο που για πολλούς η μπίρα με το επιδόρπιο μοιάζει κάτι ασύμβατο, στην πραγματικότητα οι πιο φρουτώδεις μπίρες μπορούν να ταιριάξουν άψογα με τις πουτίγκες, τα παγωτά και τα σορμπέ.

Όταν έχετε αμφιβολίες, προτιμήστε μπίρα από τη χώρα προέλευσης του φαγητού

Αν στο μενού υπάρχει κοτόπουλο chimichanga ή fajitas, προτιμήστε να τα ταιριάξετε με μπίρες από το Μεξικό και αφεθείτε στην χώρα προέλευσης του φαγητού, προκειμένου να επιλέξετε και τη μπίρα σας. Γερμανικές γεύσεις, όπως τα pretzel και τα λουκάνικα knockwurst μπορούν να ταιριάξουν ιδανικά με γερμανικές μπίρες, σύμφωνα με τον Simpson, και το κλειδί της υπόθεσης είναι πάντα η δοκιμή και το λάθος, μέχρι να βρείτε το μοναδικό συνδυασμό που θα «απογειώσει» το γεύμα σας.
social.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!