tromaktiko: Πώς θα γίνετε υπομονετικοί με το παιδί

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Πώς θα γίνετε υπομονετικοί με το παιδί



Η ανατροφή είναι δύσκολη και απαιτεί πολλά πράγματα από τους γονείς. Επειδή όμως τα προβλήματα της καθημερινότητας σας έχουν κάνει ελάχιστα υπομονετικούς, ακολουθήστε ...τις συμβουλές του mother.gr για να μεγαλώσετε το παιδί σας όπως πρέπει.

Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις: κλασικό λάθος αρκετών γονιών, που έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την υπομονή και την ψυχραιμία τους όταν το παιδί δε στέκεται στο-κατά τη γνώμη τους-ύψος των περιστάσεων. Το ζητούμενο είναι να βάζετε ρεαλιστικούς στόχους με βάση την ηλικία του και να το στηρίζετε έμπρακτα κατά τη διάρκεια της ανατροφής.

Μη θεωρείτε ότι κάνει κάτι επίτηδες: είναι τέτοια η επιθυμία των γονιών να μεγαλώσει σωστά το παιδί τους και να μην κάνει λάθη που μπορεί να του κοστίσουν, που κάποιες φορές χάνουν το καθαρό μυαλό και την ψυχραιμία τους, θεωρώντας ότι τα κάνει για να τους πάει κόντρα. Μια διαπίστωση που απέχει κατά πολύ από την πραγματικότητα, με δεδομένο ότι τα παιδιά λειτουργούν με το ένστικτο και δεν είναι σε θέση να προγραμματίσουν την επόμενη κίνησή τους. Δείξτε λοιπόν κατανόηση και ανοχή στα λάθη και τις παραλείψεις τους, δίνοντας ταυτόχρονα το καλό παράδειγμα.

Δώστε χρόνο και εναλλακτικές: λίγο η πίεση του χρόνου, λίγο οι δυσκολίες της ζωής, «αναγκάζουν» κάποιους γονείς να επιβάλλουν στο παιδί να κάνει άμεσα αυτό που θέλουν ή «πρέπει». Από τη μία λοιπόν μιλάμε για αντιπαιδαγωγική μέθοδο και από την άλλη το παιδί αντιδρά άσχημα, αντιλαμβανόμενο ότι δεν έχετε υπομονή μαζί του. Τι καλύτερο λοιπόν από το να δώσετε στο παιδί το χρόνο να επεξεργαστεί αυτό που του ζητάτε και μέσα από τις εναλλακτικές που του δίνετε, να νιώθει ότι αποφασίζει εκείνο για κάποια πράγματα.

Μην το μαλώνετε συχνά: με αυτόν τον τρόπο, εκτός ότι είναι κουραστικός για εσάς τους ίδιους, δείχνετε στο παιδί ότι δε σας νοιάζει το καλό του και δε δίνετε το καλό παράδειγμα. Δεν είναι δυνατόν να του ζητάτε να κάνει κάτι, να το μαλώνετε όταν δεν το κάνει και εσείς να κάνετε το ακριβώς αντίθετο, απλά και μόνο επειδή δεν έχετε υπομονή ακόμα και σε απλά ζητήματα της καθημερινότητας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!