tromaktiko: Επέστρεψαν οι ''Μαγεμένες Καρυάτιδες'' 151 χρόνια μετά

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Επέστρεψαν οι ''Μαγεμένες Καρυάτιδες'' 151 χρόνια μετά



Τα οκτώ αγάλματα κοσμούσαν τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, μέχρι τον Νοέμβριο του 1864...
οπότε ο Γάλλος Εμμανουέλ Μιλέ, με την άδεια του Σουλτάνου, αποκόλλησε και μετέφερε τα αγάλματα στη Γαλλία...
Ολοκληρώθηκε η επίσημη παρουσίαση των ''Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης'' οι οποίες θα εντυπωσιάσουν όσους βρεθούν στην 80ή ΔΕΘ. Οι ''Μαγεμένες'' επιστρέφουν 151 χρόνια μετά στη γενέθλια πόλη τους, έστω και με την μορφή αντιγράφων, μετά από συμφωνία με τη διοίκηση του μουσείου του Λούβρου.

Τα οκτώ αγάλματα των «Incantadas», όπως λέγονται στα σεφαραδίτικα οι «Μαγεμένες» κοσμούσαν τον 2ο – 3ο αιώνα μ.Χ. τη λεγόμενη στοά των Ειδώλων, μέχρι τον Νοέμβριο του 1864, οπότε και ο γάλλος Εμμανουέλ Μιλέ, με την άδεια του Σουλτάνου, αποκόλλησε και μετέφερε τα αγάλματα στη Γαλλία, διαπράττοντας την πρώτη επίσημα καταγεγραμμένη κλοπή αρχαιοτήτων.

Πρόκειται για τέσσερις πεσσούς, στις δύο όψεις των οποίων υπάρχουν ανάγλυφες αναπαραστάσεις, κόρες από λευκό μάρμαρο σε φυσικό μέγεθος, ενώ το επιστύλιο που τις στήριζε είχε ύψος τριών μέτρων και κατέληγαν σε κιονόκρανα.

Οι «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης», όπως είναι γνωστές, προσπάθησαν πολλές φορές να βρουν τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα, αλλά μέχρι τώρα δεν τα είχαν καταφέρει. Οι πρώτες προσπάθειες για την επιστροφή των οκτώ αγαλμάτων ξεκίνησαν το 1996 κατά την προετοιμασία της πόλης ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 1997, ενώ επανήλθε πριν από τρία περίπου χρόνια, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Φέτος, η ΔΕΘ με αφορμή την εορτασμό των 80 ετών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιτυγχάνει το στόχο της επιστροφής των «Μαγεμένων» στην πόλη, ενώ μετά το πέρας της Έκθεσης, τα αγάλματα προγραμματίζεται να εκτεθούν μόνιμα σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!