tromaktiko: Ο Μουσταφά Ακιντζί σε έκθεση για τον Γλαύκο Κληρίδη

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε έκθεση για τον Γλαύκο Κληρίδη



Προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, η προσωπική συλλογή χαρτών και...
όλα τα ενθυμήματα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου πολέμησε ως πιλότος στη «RAF»,που αφηγούνται προσωπικές πτυχές του αείμνηστου Κύπριου προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, εκτίθενται μόνιμα Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας του Ιδρύματος Κώστα και Ρίτας Σεβέρη.  Σε άλλη αίθουσα του Κέντρου φιλοξενείται σημαντικό τμήμα της μεγάλης βιβλιοθήκης του με ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

 Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα έχω το προνόμιο να είμαι εδώ με τον Μουσταφά Ακιντζί, έναν ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας με τον οποίον μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα μοντέλο εθνικής, πολιτιστικής, θρησκευτικής και γλωσσικής συνεργασίας και συνύπαρξης».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι δεσμεύεται να εργαστεί για την επανένωση της Κύπρου και του λαού της «σε ένα ευήμερο ευρωπαϊκό κράτος, εκπληρώνοντας την υπόσχεση, που έδωσα στον μέντορα μου, Γλαύκο Κληρίδη».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι «σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σε ένα σπουδαίο άνδρα»,τον Γλαύκο Κληρίδη, και σημείωσε ότι είναι τιμή του που εγκαινιάζει την έκθεση των προσωπικών του αντικειμένων με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίον, όπως ανέφερε, «ξεκινήσαμε σε ένα ταξίδι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινή μας πατρίδα».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο ποίημα του Καβάφη, «Ιθάκη», λέγοντας πως πρέπει πάντοτε να έχουμε την Ιθάκη στο μυαλό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. «Πιστεύω ότι και εμείς δεν πρέπει να χάσουμε το στόχο μας για ένα καλύτερο και λαμπρότερο μέλλον για τις μελλοντικές γενεές, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπου όλοι οι Κύπριο θα ζουν σε ειρήνη», τόνισε. Επίσης, σημείωσε ότι ο Γλαύκος Κληρίδης «αυτό είχε υπόψη του και επέδειξε πραγματική ηγετική ικανότητα κατά τη διάρκεια δύσκολων πολιτικών καιρών. Αξίζει να τον θυμούμαστε αυτόν τον ξεχωριστό άνθρωπο».

 Στην συνέχεια οι δύο ηγέτες έκοψαν συμβολικά την κορδέλα των εγκαινίων και επισκέφθηκαν με τους άλλους προσκεκλημένους την αίθουσα Κληρίδη και την βιβλιοθήκη του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!